Test av reklame for vaskemidler: Jif Ovn og Grill
To runder måtte til for at Jifs ovnsrens skulle virke
- Det kan være nødvendig å benytte en skrubb eller en myk skrape for mekanisk å fjerne eventuelt gjenblivende gjenstridig smuss, sier produsenten.
Det finnes et utall av gode råd for hvordan du skal få stekeovnen ren innvendig. Da snakker vi om å bruke ublandet eddik, eller den litt mer omfattende metoden der du lar salmiakkvann og kokende vann stå i ovnen natten over.
Ikke overraskende finnes det også produkter i butikkhylla som lover de skal gjøre jobben på enkleste måte.
Vi har tidligere testet reklamen for Cillit Bang anti fett-spray.
Nå står Jif Ovn & Grill for tur.
Vi har brent fast mat til det ugjenkjennelige for å se om Jifs ovnsrens holder hva reklamen lover.
Dette sier reklamen
Jif Ovn og Grill: effektiv mot fett uten ubehagelige gasser. Spray på og la den virke.
Teksten på skjermen gir en oversikt over hvor lenge du skal la stoffet virke: Lett skitten: 15 minutter, middels skitten: 30 minutter og fastbrent, inngrodd smuss: 30 til 60 minutter.
Tørk av med en fuktig klut.
Stemmen i filmen avslutter med å si: Jif ovn og grill fungerer like bra til rengjøring av hagegrillen.
(se video under)
Når er det fastbrent?
- Jeg kjenner ikke til noen standard for hva som er fastbrent fett, forteller Marit Kjeldsberg, laboratorie- og kvalitetsansvarlig i SIFO, Statens Institutt for Forbruksforskning.
- Erfaringen fra våre tester av ulike husholdningsprodukter viser at det er nødvendig å bruke hard mekanisk behandling og rengjøringsmidler hvis mat har brent seg fast.
- Når det brukes ordet fastbrent, betyr det at det er vanskelig å fjerne eller ikke lar seg fjerne ved hjelp av vanlig vask og såpe, forklarer Kjeldsberg.
Testen
Vi la ost, smør og syltetøy i bunnen av ovnen og satte på full undervarme til alt var skikkelig brent fast.
Etter at ovnen hadde kjølt seg ned sprayet vi på ovnsrensen og lot den virke i en time.
Vi dro av med slikkepott først og deretter vasket vi med en våt klut. Resultatet ble ikke helt som i reklamen.
Under osten ble det liggende igjen et lag med rester. Mesteparten av smøret ble borte og mesteparten av sukkeret ble liggende igjen.
Noen av de gamle fettrestene borte, mens andre var vanskelige å fjerne.
Her ser du video av testen:
</h4> <h4>Vanskelig jobb</h4> <p>Det skal sies at maten vi brant fast dannet ganske tykke lag som det tar tid for virkestoffene å jobbe seg igjennom. Likeledes kan vi si at syltetøy (sukker) er noe det ikke like ofte blir søl av som fett.</p> <p>Derfor kjørte vi en ny runde der stoffet fikk ligge en time til.</p> <p> <strong>Resultatet kan du se under: Fremdeles ikke helt som i reklamen.</strong> </p> </div>
Dette sier produsenten
Når vi spør produsenten hvorfor resultatet ikke blir helt som i reklamen, får vi svar fra Malin Skar som er leder for forbrukerservice hos produsenten Lilleborg.
- Jif Ovn & Grill har en sammensetning som gjør at den er virksom på en rekke ulike typer smuss. Produktet er spesielt effektivt i forhold til fjerning av fettholdig smuss. Noen typer av smuss kan være svært vanskelig å fjerne, blant annet fastbrent sukker.
- I noen tilfeller kan det derfor være nødvendig å benytte en skrubb eller en myk skrape for mekanisk å fjerne eventuelt gjenblivende gjenstridig smuss, opplyser Malin Skar.
Konklusjon
I reklamen får vi vite hvor lenge stoffet må virke; at det må få virke fra 15 minutter til en time. Det skal de ha skryt for.
Det virker som om ovnsrensen har et vel smalt spekter av stoffer det virker på.
Litt slik at enten virker det veldig bra, eller så virker det dårlig eller ikke i det hele tatt.
Vi måtte altså kjøre to runder for å få et brukbart resultat.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 07/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.