Tett vask
Slik renser du avløpsrøret på kjøkkenet
Med jevnlig vedlikehold av avløpsrøret på kjøkkenet, kan du unngå lekkasjer, muggsoppangrep og rotter.
De fleste av oss kan oppleve at avløpet under kjøkkenvasken går tett av og til, eller at det lukter vondt.
Dette er i utgangspunktet ufarlig, men det kan imidlertid føre til lekkasjer- som igjen kan føre til muggsopp. Og du kan risikere å få, fordi de elsker matrestene du sender ned i avløpsrøret.
Men hvordan ser du egentlig om avløpet fungerer som det skal?
Trond Skistad hos Rørleggervakta AS forklarer at du må følge med og se hvordan funksjonen på avløpet er. Renner det bra unna er det ok.
- Men etter en del tid vil avløpsrørene gro igjen av såperester, fett og annet slafs som kommer fra oppvasken. Det kommer an på bruken, men det kan altså lønne seg å tørke av oppvasken i stedet for å skylle alt av fett og matrester ut i vasken.
Når bør avløpsrørene renses?
1. Avløpet går tett- det mest sannsynlige
2. Lekkasjer- det mest alvorlige
3. Lukt- det minste problemet
Kilde. Fagsjef i Mycoteam, Johan Mattsson
- Du vil merke at avløpet blir dårligere og dårligere etter hvert og du må ta tak idet før det tetter seg. Da kan det føre til lekkasjer og vond lukt fra avløpsrørene.
Avløpet går tett
Dersom du opplever at det ikke renner unna fra kjøkkenvasken, er det nok et rør som er tett.
Fagsjef i Mycoteam AS, Johan Mattsson, forklarer til bonytt.no at dette er noe vi alle opplever av og til, særlig på gamle kjøkken.
Demontering av vannlås
I vasken eller i oppvaskbenken samles ofte skitt og småting i bunn på vannlåsen.
- Nyere vannlås av plast er lett å skru løs mens på eldre vannlåser av støpejern må man som regel bruke verktøy. Her må en stor fastnøkkel eller skiftnøkkel som regel til.
- Husk å sett en bøtte eller balje under når du skrur løs vannlåsen.
- Sjekk også grundig at vannlåsen er skrudd godt fast igjen når du er ferdig.
Kilde: bygguiden.no
- En hovedkilde til tette avløp er smeltet fett fra både koking og steking som helles ut i avløpet. Fordi avløpet er kaldt (romtemperatur eller lavere, avhengig av om det har vært benyttet kaldt vann), er det et vanlig problem at fett størkner i rørene før vannlåsen.
- Tette avløp er først og fremst frustrerende, men det kan også føre til fare for oversvømmelse av vasken. Konsekvensene av dette er begrensede fordi det da handler om små mengder med vann som raskt blir oppdaget (ved at man blir våt på føttene).
Mattsson påpeker at du i størst mulig grad bør unngå å helle smeltet fett fra stekepanner og kjeler i vasken.
- Sett kjelen til side og vent til den er blitt kald og kast deretter fettet i matavfallsbeholderen.
Ved å være flink med bruk av rikelig med varmt/kokende vann kan du ofte få bukt med tette avløp, men ifølge fagsjefen i Mycoteam er også bruk av stakefjær og eventuelt demontering av vannlåsen (enkelt på moderne kjøkken) enkle, effektive og billige løsninger.
- Bruk av mer eller mindre sterke kjemiske preperater er en løsning som også kan fungere, men sjekk at røropplegget tåler det som du eventuelt har tenkt å bruke, anbefaler han.
Rotter liker skitne avløpsrør
I Oslo-området lever det over hundre tusen rotter i avløpsrørene, ifølge Fettvett.no, nettsiden til Vann- og avløpsetaten i Oslo. Og de fråtser i fettet og matrestene du hiver ned i kjøkkenkummen og avløpsrøret.
- Nede i avløpsnettet er det én årstid hele året, og et godt miljø for rottene som bor der. Det er god tilgang på mat og rottene lever ikke av avføring, men av alle matrestene de får gjennom avløpet, skriver Fettvett.no.
Men dersom du er flink til å holde avløpsrørene dine fri for matrester kan du ifølge Fettvett.no bidra til å redusere bestanden.
- Dersom rottene ikke får mat vil rottene selvregulere seg, slik at de blir gradvis færre, utdyper de.
Tette rør fører til lekkasjer
- Lekkasjer er det mest problematiske med tette eller tilnærmet tette avløpsrør, understreker Mattsson.
- Avløpsrør er normalt sett ikke laget for å tåle vanntrykk og pakninger blir med tiden tørrere og da mister de sin elastisitet.
Fagsjefen forklarer videre til bonytt.no at eldre røropplegg dessuten har andre former for tetting, og kanskje står rørdelene stukket inn i hverandre uten noen pakninger.
Hvis et avløpsrør begynner å gå tett, vil da muligheten for raskt å få vekk avløpsvannet, reduseres.
- Dette kan føre til at vann blir stående i røret en stund før det blir borte. Utette røroverganger kan da bli stående med et vanntrykk i så stor grad at det lekker ut vann, advarer Mattsson.
I Mycoteam ser de av og til skader der lekkasjen kun skjer når det er en kombinasjon av at for eksempel naboen i etasjen over bruker vasken samtidig, eller at det kun oppstår når man tømmer en full oppvaskkum.
- Ofte handler det dessuten om små mengder vann - kanskje bare en spiseskje eller to hver gang.
- Fordi dette skjer inne i kjøkkenbenken, blir det sjelden oppdaget.
Mattsson påpeker at slike små lekkasjer ofte kan føre til så alvorlige muggsoppskader at både kjøkkenbenk og gulv må skiftes ut.
Vond lukt i rørene
Mattsson påpeker at det ikke er et særlig stort problem med lukt fra kjøkkenvasker, men at det forekommer, spesielt i forbindelse med eldre kjøkken.
- Det havner en del næringsrikt avfallsvann i vasken og det kan sette seg avleiringer i rørene før vannlåsen- noe som kan føre til lukt.
- Fordi det ofte helles ut kokende vann, er ikke akkurat biologisk aktivitet i form av bakterier og muggsopp det største problemet, men det kan likevel oppstå en lukt fra de ulike næringsstoffene som er der.
Fagsjefen forklarer at denne lukten blir lokalt ved vasken, og fordi de fleste kjøkken har undertrykksventilering vil slike svake lukter i liten grad påvirke andre rom i boligen.
Jevnlig vedlikehold
Daglig leder hos Oslo Rør AS, Arve Johansen, anbefaler å rense avløpsrøret under kjøkkenbenken minst en gang i halvåret alt etter hvor mye kjøkkenet blir brukt.
Et lite kjerringråd til slutt
Bland en ½ dl eddik og en litt mindre mengde med bakepulver. Hell dette i avløpsrøret. Skyll ned med kokhett vann og la det virke.