TEST av støvsuger DustPal:
Norsk oppfinnelse vil endre måten vi støvsuger på – vi har testet den
Den norske oppfinnelsen DustPal er et munnstykke som skal gjøre støvtørking enklere – men hvordan fungerer det?
Hans Petter Goller fra Larvik har etter eget utsagn hatt støv på hjernen i åtte år.
Resultatet ble en helt ny oppfinnelse som han mener kan revolusjonere hvordan vi støvsuger og tørker støv i huset.
Ideen oppsto ifølge Goller som følge av at han selv ble lut lei av at støvet bare flyttet seg rundt når han tørket støv og rengjorde hjemmet sitt.
Ideen går ut på å kombinere det beste fra to verdener: Mikrofiberkluten og oppsugingskraften i en støvsuger slik at man får et skånsomt og fleksibelt munnstykke som ikke vil lage riper på møbler eller lignende.
Han har fått produktet patentert i Kina, Europa og Nord-Amerika, men håper på et gjennombrudd i Norge først.
Klikk.no har utført en brukertest av produktet.
Vi lot munnstykket få bryne seg på et større rom som brukes både som kontor og kjellerstue, og som tilfeldigvis har huset to katter de siste ukene.
Les også: Her er 45 kjerringråd som faktisk virker
Enkel montering
Det var ingen problemer med å få munnstykket (Ø32 mm og Ø35 mm) til å passe på vår tilårskomne Nilfisk-støvsuger. To adaptere med ulike dimensjoner følger med. Munnstykket ikke er kompatibelt med de nye, moderne elektriske støvsugerne som for eksempel Dyson.
Kombinerer vakuum og mikrofiber-teknologi.
Passer til alle støvsugere som har et rundt munnstykke uten kontakter eller styrespor. (Standard Ø32mm og Ø35mm)
Lengde munnstykke: 30 cm
Dusteren kan vaskes 3-4 ganger i vaskemaskinen før den bør byttes ut
Pris: 248 kr for startpakken, Refill-pakke med 3 dustere: 268 kr.
Produktet kan kjøpes på dustpal.com.
Førsteinntrykket er bra. Munnstykket er lett og fleksibelt, noe som gjør at du kan "punkt-støvsuge" med stor nøyaktighet – for eksempel innimellom bøker i bokhylla, eller rundt blomsterpottene i vinduskarmen.
Endelig er det blitt en lek å komme til i ledningmylderet bak for eksempel TV-en eller den stasjonære PC-en.
Vi har ikke målt hvor mye støv man faktisk fanger opp.
Det er imidlertid ingen tvil om at blanke flater med et finkornet støvlag ble støvfri etter en runde med støvsuging med munnstykket.
Suveren på glatte flater
Lengden på munnstykket bidrar også til at det er enklere å raskt rengjøre i høyden, for eksempel på toppen av skap eller bilderammer. At hele lengden av munnstykket suger inn luft, gjør at det er kjapt gjort å få dekket hele flaten med noen sirkelbevegelser.
På det finkornede støvet virker DustPal å være meget bra, men hva med litt større partikler?
På nettsiden heter det at: «Den fanger opp og fjerner både svevestøv og større partikler i tillegg til vanlig støv.»
Kattesand var det vanskeligere å suge opp, og for eksempel større brødsmuler kan bli liggende igjen. Enkelte kattehår var ikke alltid like enkle å få med.
Trikset for å få opp større partikler er som vist i denne videoen å treffe partiklene med hullet i "roten" av munnstykket, men dette er lettere sagt enn gjort, særlig om det dreier seg om flere grovkornede partikler.
Vi testet å suge opp en god haug med brødsmuler og sprøstekt løk, men det anbefales ikke, da det resulterte i at mesteparten satte seg fast i mikrofiberkluten, som ga ekstra jobb.
Vi forsøkte også å rengjøre sofaen med DustPal, men fant ut at det her trengs kraftigere og mer konsentrert sugeevne som man får gjennom de standardiserte støvsuger-munnstykkene.
Smart til rengjøring i bilen
DustPal gjorde også en veldig god jobb med å fjerne det lette støvet som legger seg på dashbordet, instrumentene og lignende i bilen.
Man slipper å bekymre seg for å lage riper i pianolakken dersom man bruker munnstykket. Man får også bedre rekkevidde og kan enkelt rengjøre nede i bilens mange oppbevaringsrom.
Ulempen er at den også her slet med å få med seg noe større partikler, som smuler eller små steiner.
Les også: Du trenger bare fire ting for å vaske hele huset
Så til dommen:
Pluss:
+ Gjør at du lettere får kommet til og tørket støv av vanskelige plasser som inni hyller, oppå skap, i kriker og kroker, bak gjenstander eller innimellom ledninger.
+ Du slipper å rydde alt helt klart før du begynner: Den får med seg støvet, men du risikerer ikke å støvsuge opp mindre gjenstander. Du kan dermed støvsuge innimellom rotet på for eksempel skrivepulten. DustPal er perfekt for hjemmekontoret.
+ Lav terskel for å bruke: Den er kjapp å ta av og på og enkel å bruke. Støvtørking blir litt gøyere rett og slett.
+ Den er lett å rengjøre og kan vaskes i vaskemaskinen.
Minus:
- Den bråker noe mer enn et vanlig munnstykke, i alle fall på støvsugeren vi brukte i testen.
- Den får med seg det meste av støv og hår, men tyngre partikler som for eksempel kattesand og smuler er det vanskeligere å få med seg. Det kan imidlertid feies ned på gulvet.
- Den er veldig god på glatte flater, men på sofaputer og tekstiler vil nok et annet munnstykke som suger inn mer konsentrert luft, være mer effektiv.
Konklusjon:
DustPal er ikke nok en unødvendig dings som bare vil bli liggende å slenge. De fleste vil nok ha lav terskel for å bruke den. Den gjør støvtørkingen gøyere og raskere og du slipper unna mye rydding i forkant.
Den fjerner det finkornede støvet på en skånsom og enkel måte, og øker din rekkevidde under rengjøringen.
Du må være klar over at den bråker noe mer enn støvsugeren ellers ville gjort, samt at det kan være vanskelig å fjerne de litt større partiklene. Så på visse steder kan det hende du må gå over med et annet munnstykke eller en klut likevel.
Denne saken ble første gang publisert 24/08 2021, og sist oppdatert 24/08 2021.