Test av snøskuffer

Nådeløse vaktmestere slakter snøskuffene

Alle unntatt én snøskuffe får tyn i denne testen. Sjekk hvilken som er godkjent.

VAKTMESTERE: (fra venstre) Sverre, Jens,  Eivind,  Thomas, Geir, Pål og Ronny
VAKTMESTERE: (fra venstre) Sverre, Jens, Eivind, Thomas, Geir, Pål og Ronny Foto: FOTO: Øivind Lie
Sist oppdatert
Langt skaft:Langt skaft med bøy som gir riktig arbeidsstilling. Håndtak og blad i plast, skaft i aluminium.
Langt skaft:Langt skaft med bøy som gir riktig arbeidsstilling. Håndtak og blad i plast, skaft i aluminium. Foto: FOTO: Øivind Lie
FORSTERKNING: Bladet er i komposittmateriale og har forterkningslist i rustfritt stål.
FORSTERKNING: Bladet er i komposittmateriale og har forterkningslist i rustfritt stål. Foto: FOTO: Øivind Lie
TVERS: Retningen på grepet er nitti grader på skaftet slik at du kan stabilisere skuffa.
TVERS: Retningen på grepet er nitti grader på skaftet slik at du kan stabilisere skuffa. Foto: FOTO: Øivind Lie
RIKTIG VINKEL: Det krumme bladet bidrar til å gi riktig vinkel på skuffa.
RIKTIG VINKEL: Det krumme bladet bidrar til å gi riktig vinkel på skuffa. Foto: FOTO: Øivind Lie

En skikkelig snøfreser kan være fristende når snøen laver ned, men du kommer langt med en god snøskuffe og riktig teknikk.

Skuffe, skyffel, måke, produsentene bruker ulike betegnelser. Med unntak av SnowBlazereren kaller vi for enkelhets skyld alle typene snøskuffer i denne testen.

Vi har plukket fem redskaper som ligger i kategorien mellom rene snømåker og snøspader. Den typen du kan bruke til det meste av lett snømåking.

Brukervennlig

Vi har først og fremst lagt vekt på brukervennlighet.

Snøskuffing er tungt nok i seg selv, så først og fremst må skuffa ha en grunnleggende riktig konstruksjon.

Testet av proffer

Testen er utført av åtte vaktmestere fra Vaktmester Andersen AS i Oslo.

De har testet de forskjellige skuffene på forskjellige typer snø. Dette er folk som bruker disse redskapene mange timer hver dag.

Streng vurdering

At kun én av skuffene fikk godkjent i denne testen kan virke som en streng vurdering, men skal du bruke et slikt redskap mye, slik som våre eksperter i denne testen, er det ikke rom for "godt nok".

- En slik skuffe kan gjerne være full av fikse detaljer, men er den ikke riktig konstruert blir det vanskelig å måke effektivt, i tillegg til at den gir stor belastning på kroppen sier daglig leder Geir Andersen.

-Det skyldes at du er avhengig av en smule teknikk slik at du får en rytme i snøskuffingen Biter redskapen seg stadig fast i underlaget, eller den er laget slik at du må bøye rygg og knær, er det vanskelig å få jobben gjort, og belastningsskadene kommer fort, forklarer Andersen.

Langt skaft

- Først og fremst må skaftet være langt nok, forklarer vaktmestersjefen. Et kort skaft gjør at bladet ikke når ned til underlaget når du står med rette bein og rak rygg. Det betyr at du må bøye enten ryggen eller beina, eller begge deler når du måker snø.

- Det gir store belastninger og arbeidet blir tungt, forklarer han.

Riktig grep

Bak på skaftet må det sitte et skikkelig grep, og det bør være på tvers av skaftretningen slik at du har full styring og kan stabilisere når du har snø kun på den ene siden av bladet.

Riktig vinkel

Når du står med rak rygg og rette bein skal vinkelen på den nederste delen av bladet være nesten parallell med underlaget. Er den for bratt vil skuffa lugge i underlaget og det blir umulig å få en rytme i jobbingen.

Er bladet for bredt blir skuffa ustabil når du kun får snø på den ene siden av bladet.

Forsterkning

Selve skjæret på bladet bør være laget av metall, for eksempel aluminium. I tillegg til at metallkanten stabiliserer bladet, sørger den for at skjæret ikke blir slitt og at det holder seg rett og fint.

Skuffa bør være laget av et materiale som tåler sterk kulde, og overflaten må være slik at våt snø ikke limer seg fast.

I tillegg til vaktmesterne har vi latt en designekspert gjøre en vurdering av snøskuffene.

Trond Are Øritsland er førsteamanuensis i interaksjonsdesign ved NTNU i Trondheim. Han tar forbehold om at han kun har sett bilder av produktene, men forklarer at grepet på Gardenaskuffa skaper to problemer:

- Det ene, som testerne også påpeker, er at du vil slite med å stabilisere skuffa når du får snø kun på den ene siden. Det andre er at du må holde hardt i grepet, noe som gjør at du mister kraft og fart i skyvet.

Knekk i ryggen

- Selv om denne skuffa også har et langt skaft har den ikke heller ikke den knekken som Fiskars-skuffa har. Det betyr at du må bøye knær eller rygg for at skuffa skal nå ned til rett vinkel.

Når du utsetter en vanlig kontorrygg for en kombinasjon av bøyning og vridning sier det fort knekk, påpeker Øritsland.

Knekk i skaftet

- På Fiskars-skuffa er grepet på tvers av skaftet, i tillegg gir knekken i skaftet to klare fordeler, og en liten ulempe. Den ene fordelen er at skuffa når ned til underlaget, den andre er at selve bladet med snøen blir hengende lavt, noe som stabiliserer skuffa. Ulempen er at du mister noe skyvekraft siden skaftet har en knekk.

Myk plast

- På skyffelen fra TrailBlazer er det brukt en myk plasttype i bladet. Da må det lages forsterkninger som stiver av bladet. Disse profilene bidrar ofte til økt friksjon og at snøen pakker seg, avslutter Øritsland

Les også:

Her er de beste snømåketipsene

Slik bygger du snøhule

Disse gutta smiler når det snør

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også