Gjør det selv
Ta vare på vinduene
Vinduene – gamle eller nye – trenger jevnlig vedlikehold. Den brutale sannhet er dessverre at jo sjeldnere du gjør noe, desto mer blir det å ta igjen.
Dessverre er det mange som skifter ut gode vinduer fordi malingen på de gamle flasser. Et flassende vindu ser ikke pent ut, men det er ikke nødvendigvis noe galt med vinduet av den grunn. Det som er galt er at eieren ikke har vedlikeholdt vinduene ofte nok, og dermed slipper malingen underlaget, mens treverket kan være like fint.
Enkel vindussjekk
- Se på vinduene. Er malingen intakt og blank og lite slitt, og det ikke er noe bart tre, kan du vente til neste år med å gjøre noe. Stygg og flassende maling innebærer at du bør sette i gang straks.
- Sitter kittet godt fast rundt alle glassene kan du ta det med ro, mens løs kitt åpner for vanninntrengning, og må utbedres snarest.
- Svertesopp (svarte prikker/flekker) betyr at det er fuktighet i overflaten, men du trenger ikke gjøre annet enn å vaske rent (se eget avsnitt).
- Mistenkelige steder kontrollerer du med kniven. Går knivspissen ikke mer enn et par mm inn, er alt OK - trenger den dypere inn kan det hende du må reparere eller i verste fall tenke på å skifte vindu. (Mest utsatt er bunnkarm og bunnramme, samt horisontale sprosser).
- Kontroller hengsler og hjørnejern. Skruene må sitte stramt, og vinduskarmen bør ikke være for slarkete.
- Se at vannbrett og beslag er utformet slik at de leder vannet ut, og ikke inn i veggen - noe som dessverre er svært vanlig.
- Dersom vinduene dugger, kan dette ha flere årsaker.
Vask før oppussing
Vi anbefaler sterkt at du aller først vasker vinduet, før du begynner med selve oppussingen. Ikke bruk Kraftvask eller andre midler som kan etse på glassene, Husvask gjør samme nytten. Bli kvitt spindelvev og annen skitt, og er det svartsopp må du gå grundigere til verks slik at du ikke bare kliner den utover når du begynner skrapingen.
Verktøy og utstyr
- En god tohåndsskrape med utskiftbare blad er viktig. Ha flere blad i beredskap, og legg alltid kraft på, forsiktig pirking har ingen hensikt. De spinkle vindusskrapene er ingenting verdt, annet enn til å fjerne malingssøl fra glasset med.
- Sandpapir av middels korning (80-100) for sliping av bart tre og matting av gammel maling. Slip bare med treverkets årringer, ikke på tvers.
- Glassmester-stift er korte biter av messingtråd som henger sammen i en stang. Bøy ytterste stift i 90 graders vinkel i knekkpunktet, og bank inn stiften med liten listehammer mens du holder i stangen.
- Fugepistol dersom du bruker akrylfug, samt en kittkniv. Akrylfug er bløtere og mer medgjørlig enn kitt, og behøver ikke males over. Ulempen er at den også er mer klinete.'
- Maskeringstape er helt nødvendig hvis du bruker akrylfug.
- Vinduskitt (linoljekitt) er fastere, og du elter den myk i hånden før den påføres og presses fast i falsen med kittkniven. Husk å male over, ellers spiser fuglene kittet!
- Vindusmaling, dvs. oljemaling av god kvalitet. Du kan bruke vanlig utendørsmaling, men best er det med egen "vindusmaling" eller det som kalles "detaljmaling". Malingen kan brukes både inne og ute, men innsiden kan også males med en oljebasert interiørmaling.
- En rund eller oval pensel, ca 30-40 mm, samt en tynn sprossepensel. En slik sprossepensel er rund og spiss, og setter klare, rene streker. TipsVil du vite mer om vedlikehold og reparasjoner av vinduer, har Byggforsk forskjellige detaljblad om emnet. Særlig er bladene 733.162 og 733.301 av interesse. Bestilles på tlf. 22 96 55 55.
Skrubb og neglebørste gjør susen, og det er ikke så store jobben når du først kommer i gang. Husk grundig skylling med rent vann. Du kan med fordel gå i gang med skrapingen nå når treverket er vått, fordi fuktigheten hjelper deg til et bedre resultat. Men sliping og grunning/kitting må du vente noen dager med til alt er helt tørt.
Fremgangsmåten fra begynnelse til slutt er:
- Vask
- Fjerne løs kitt
- Skrape
- Pusse
- Grunne
- Kitte
- Male 2 strøk
Bland grunningen selv
Grunning av bart tre er meget viktig. Poenget er å mette/tette porene i treet slik at løsningsmiddelet i malingen ikke trekkes rett inn - da får malingen dårlig feste. Grunningen kan kjøpes ferdig, men det er like greit å lage sin egen.
Oppskriftene er mange, her er én av dem: I en liten boks med litt oljemaling tilsettes 10 % malerterpentin (ikke white spirit), 10 % owatrololje og 10 % soppdreper eller impregneringsmiddel. Rør godt.
Blandingen blir tynn, og må påføres med forsiktighet, men fyldig, slik at det blir væske nok til å trekke godt inn. Vent minst et par dager før du påfører første malerstrøk.
Denne saken ble første gang publisert 09/04 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.