Tenk over hvor du plasserer sofaen
Står sofaen din her, kan den bli ødelagt
Sofaen din liker verken sol eller kjæledyr. Få med deg tipsene som holder den fin lenge.
Å kjøpe sofa er ofte et av de viktigste innkjøpene du gjør til hjemmet ditt. Ikke bare fordi sofaer og sittegrupper som oftest kommer med en nokså heftig prislapp, men også fordi det er et møbel de aller fleste bruker mye hver eneste dag.
Og når man har funnet og gått til innkjøp av drømmesofaen, ja da kan det kanskje lønne seg å vite litt om hvordan man best tar vare på den.
Plassering er viktig
Det er faktisk ikke tilfeldig hvor du plasserer sofaen din om du vil at den skal ha et langt liv. Både tekstilsofaer og møbler i hud tåler dårlig direkte sollys.
- Ja, lys vil over tid svekke fibrene og fargestoffene i møbeltekstiler, forklarer Stine Johnsen hos møbelkjeden Living til Bonytt.no.
- Så direkte sollys er ikke ideelt for verken tekstil- eller hudmøbler.
Skjerm sofaen for varme og lys
Tekstiler og fibre blir fort svekket av varme og lys, noe som kan både ødelegge eller alvorlig forkorte levetiden på sofaen.
- Sofaen ikke bør plasseres nær varmeovner eller andre varmekilder. I tillegg er det viktig å verne den mot direkte sollys, forklarer Johnsen.
På nettstdet til Møbelfakta, kan du lese mye om vedlikehold og behandling av møbler. De advarer også mot sollys.
"All lyspåvirkning vil svekke både fibrene og fargestoffene i tekstilet. Selv om møbeltekstilet er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås."
- Det stemmer at mange møbler ødelegges unødvendig av påvirkning fra sollys, røper Knut Skoe, daglig leder i Møbelrådet til Bonytt.no.
- Det er en rekke forholdsregler man bør ta når det gjelder sittemøbler som sofa for å sikre lengst mulig levetid, både selve møbelet og tekstilet eller huden. Men det aller viktigste er nok å tenke over plassering av møblene i forhold til sollys.
Det smarteste du gjør for å holde møblene dine fine i mange år fremover er å plassere dem fornuftig.
Bruk beskyttelse
Møbelfakta anbefaler bruk av persienner eller markiser, men gjør samtidig oppmerksom på at ikke alle tekstiler i markiser eller gardiner stopper skadelige UV-stråler.
- Det er viktig å tenke over at solen skinner inn i rommet også når vi ikke selv er tilstede. Spesielt den "lave" solen på våre breddegrader når langt inn i rommet - hele dagen, står det forklart på foreningens nettside.
Dette vil i praksis si at skal du være lenge borte, bør du dekke til møblene dine.
En møbelforhandler vil best kunne hjelpe deg med hvordan du bør beskytte sofaen sin så den ikke ødelegges unødig av sollys.
Lysekthetsprøver
Hvor godt sofaen tåler sollys kan du få en pekepinn på allerede i butikken når du kjøper den. Det du bør spørre etter da er lysekthetsprøver, som er noe alle gode møbelforretninger bør ha kunnskap om.
Det er med sofaer som med andre ting i livet; man får som oftest det man betaler for. Men husk at selv om noe er dyrt, trenger ikke nødvendigvis å bety at det er av god kvalitet
Før og nå
På grunn av nye miljøhensyn i forhold til innhold i farger og impregneringsprodukter er moderne hudmøbler dårligere beskyttet og har kortere levetid enn gamle hudmøbler. Plusset er jo at du slipper å puste inn helseskadelige kjemikalier hver gang du parkerer deg i sofaen.
Hudmøbler
Direkte sollys er like skadelig for møbler i hud som for tekstilmøbler. Ifølge møbelforhandleren Bohus' nettider setter sollys igang en kjemisk reaksjon som gjør at huden falmer og lærfibrene brytes ned. Reaksjonen fortsetter faktisk også selv om møbelet blir flyttet bort fra sollyset.
- Et hudmøbel bør ikke plasseres i nærheten av ovnen eller andre varmekilder. Tørt inneklima har en negativ virkning på lærets fuktighetsbalanse. Det er derfor viktig å sørge for tilstrekkelig luftfuktighet, spesielt i vinterhalvåret hvor man fyrer mye og luften blir tørr og varm, forklarer Knut Skoe hos Møbelrådet.
Til og med en laptop med varmt batteri vil ha en negativ effekt på hudsofaen din.
Hos Møbelfakta forklarer man det på følgende måte: Hud er et «levende» materiale som krever godt stell. I hudmøbler er det et balansert forhold mellom vann, fett og fargestoffer. Blir denne balansen ødelagt, kan resultatet bli falming, overfetting og krakelering (sprekker).
Dette ødelegger sofaen din
Så lys og varme bør unngås, så mye er klart. Men det er også et par andre ting du bør både unngå og passe på om du vil holde sofaen din fin i mange år fremover.
1. Mat og drikke
Daglig bruk sliter på møbler, enten de er i hud eller tekstil. Mange av oss bruker også sofaen til å innta flere av dagens måltider, noe de fleste eksperter advarer mot å gjøre.
Fett, salt, matolje og annet søl kan gjøre store skader på huden i møbelet.
- Når matoljer blir gamle og harskner, starter de en nedbrytningsprosess i læret. Resultatet blir at huden «spises opp» står det forklart på nettsidene hos Bohus.
2. Svette
Å komme hjem etter joggeturen å synke ned i sofaen er heller ikke noe du bør ha for vane om du liker å ha en pen og flekkfri sofa. Dusj først, sofa etterpå er rekkefølgen du bør satse på etter gymmen.
- Svette kan resultere i mørke flekker på hudsofaen, og over tid kan dette bryte ned møbelhuden, forklarer Knut Skoe i Møbelrådet.
3. Klær
Det er heller ikke likegyldig hva du har på deg når du sitter i sofaen forklarer ekspertene hos Møbelfakta.
Klær med ekstremt grove sømmer eller skarpe detaljer som nagler, eller belter med metallbeslag, øker slitasjen kan trekke ut tråder. Klær i denim (dongeri), spesielt om de ikke har vært vasket, kan medføre avfarging.
4. Pass på lommene
Ting og tang du oppbevarer i lommene, spesielt baklommer, kan trekke tråder eller slite unødig på møbelstoffet.
5. Kremer og sprayer
Skjønnhets- og hygieneprodukter kan gi flekker og skade på både tekstil- og hudmøbler. Kjemikalier i for eksempel hårgele, håndkremer eller parfyme bør aller helst ikke komme i direkte kontakt med møbelet.
6. Kjæledyr
Her er Møbelfakta klar i sin tale:
- Kjæledyr hører absolutt ikke hjemme i møblene.
Hår, klør og sikling sliter hardt på stoffet, og kan skade både tekstil- og hudmøbler. Firbente familiemedlemmer bør være i kurven sin, og ikke i møblene.
Vedlikehold
Enten sofaen din er i tekstil eller hud vil jevnlig rengjøring og vedlikehold forlenge møbelets levetid betraktelig.
- Det er viktig å følge leverandørens råd om bruk, stell og vedlikehold av møbler, forklarer Knut Skoe hos Møbelrådet.
- Vedlikeholdsanvisninger festet til møbelet bør alltid følges - de fleste møbelprodusentene sender egen produktinformasjon med hvert møbelement.
Hold rent
For at sofaen din skal ta seg godt ut så lenge som mulig, er det viktig at du tar vare på den.
Rengjøring og vedlikehold av møbler avhenger av faktorer som brukstid, bruksmåte og plassering. Hudmøbler, for eksempel, bør ifølge møbelforhandleren Bohus rengjøres med et mildt rengjøringsmiddel for hudmøbler 1-2 ganger pr. måned, spesielt på de mest brukte plassene.
Vær spesielt nøye med å tørke av de felter av møbelet hvor menneskehud møter møbelhuden, da det er svette og smuss som tærer mest på huden.
For møbler i tekstil bør støvsuging med myk børste bør foretaes jevnlig.
- Smuss og støv som blir liggende i stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene og bidrar sterkt til å forkorte stoffets levetid, forklarer Skoe.
Får man flekker i sofaen bør man forsøke å fjerne disse umiddelbart. Det er alltid lettere å fjerne nye flekker enn gamle og inntørkede.
- Vannløselige flekker bør vaskes bort snarest med en ren, hvit, myk klut, eller svamp godt oppvridd i lunkent vann.
Får du en flekk som du er usikker på hvordan du skal fjerne, bør du kontakte møbelets forhandler.
Bruk fornuften
- Man kommer langt med å være fornuftig når det gjelder å ta vare på sofaen sin, røper Stine Johnsen hos Living.
- En sprayimpregnering med UV-filter vil for eksempel bidra til å forlenge levetiden i forhold til lysskader. Impregneringen inneholder også silikon som gjør tekstilet mer slitesterkt og danner en hinne som gjør tekstilet mer vannavstøtende.
Kanskje noe å tenke på om man har små barn i huset, hvor søl foregår med hyppigere frekvens?
- Silikonet i slike impregneringssprayer vil samtidig ha en antistatisk og nuppehemmende effekt, røper Johnsen.
Johnsen poengterer at man bør være spesielt nøye med vedlikeholdet når det gjelder hudmøbler.
- Hudmøbler trives best om de beskyttes mot både sollys, uttørking og varmekilder. Disse møblene bør vaskes jevnlig med en mild lærsåpe før de settes inn med impregnering. Bruk en impregnering som er tilpasset hudmøbler, helst med UV-filter.
Det finnes også andre tiltak man kan gjøre for å bevare sofaen pen:
- Bruk av pledd og sofaputer vil naturlig nok beskytte møbelet, og er derfor en god hjelp for å forebygge slitasje og skader.
Les også:
Unngå denne tabben når du kjøper vedovn
Gjør et kupp til huset på BonyttBazar
Denne spisesofaen lager du selv
Er barnet for sykt til å gå i barnehagen? Ta testen.
Denne saken ble første gang publisert 18/02 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.