Snø og snømåking
Slik unngår du at snøen fester seg til snøskuffen
Sett inn snøskuffen med et smøremiddel, så sklir snøen lettere av.
Hører snømåking til en av dine hverdagssysler om vinteren? Kanskje har du snøfreser?
Eller har du bare en enkel snømåke? Om det siste er tilfellet, har du ganske sikkert vært borte i problemet med at snøen fester seg til skuffen. Det oppstår først og fremst når temperaturen er rundt null og snøen fuktig.
- Rundt null inneholder snøen mye flytende vannmolekyler og disse vil, når de kommer i kontakt med en kald overflate som en snøskuffe, bli til is og feste seg til overflaten, har førsteamanuensis ved NTNU, Alex Klein-Paste, uttalt til Bonytt.
- Det kan også ha noe å gjøre med at når temperaturen på snøen er rundt null vil snøkrystallene ha en langt rundere form enn når snøen er kald. De runde snøkrystallene vil ha en større, sammenhengende overflate, og det vil sannsynligvis medføre at de lettere fester seg til en overflate.
Selv under null grader vil det være flytende vann tilstede i snøen, men mengden vil avta dess kaldere det blir, og det igjen vil føre til mindre bindinger mellom snøen og snøskuffens overflate.
- Ved minus 13 grader sies det at snøen er helt fri for flytende vannmolekyler, utdyper Klein-Paste.
Formfett
- Problemet oppstår som sagt når den fuktige snøen treffer den kaldere snøskuffen, så man kan tenke seg at en oppvarmet snøskuffe kan fjerne problemet, men den vil jo raskt bli avkjølt, forklarer Klein-Paste.
- En annen løsningen jeg ser for meg er derfor å sette inn snøskuffen med et smøremiddel som reduserer den såkalte bindingsstyrken mellom snøen og snøskuffen. Det er tilsvarende når vi bruker glider på skiene for å redusere friksjonen mellom ski og snø.
Min antagelse er forøvrig at snøen fester seg lettere på skuffer av metall enn av plast.
Et søk på engelsktalende, og særlig amerikanske nettforumer, bekrefter Klein-Pastes teori. Blant annet trekkes formfett frem som et mye brukt middel til å hindre at snøen fester seg.
Et medlem på forumet Lifehacker skriver blant annet følgende: "Våt snø kan være bra for snøballer, men det gjør måking av oppkjørselen mer vanskelig når snøen sitter fast på spaden. Et par sprut med non-stick stekespray fikser det."
WD 40
Følger vi antagelsen til Klein-Paste vil de fleste midler som har en smørende eller ikke-heftende effekt fungere, slik blant annet dette medlemmet på et nå nedlagt Yahoo-forum skrev: "Sprøyting av ett av følgende på snøskuffen vil hjelpe: WD-40, silikonsmøremiddel, smøremiddel til viftereim eller formfett.
Rådet på nettstedet er å spraye snøskuffen med WD 40 hver gang den skal brukes.
Polervoks
Et annet middel som trekkes frem i forumene er bilvoks, og en av medlemmene på Yahoo hevder at det er det middelet som sitter lengst på snøskuffen.
Banker snøskuffen i bakken
Silikon fremheves også som et middel som gjør at snøen sklir lettere av snøskuffen.
- Det kan nok stemme at silikon kan brukes til dette, for vi fikk for noen år siden tilbud om å ta i bruk et silikonprodukt til å smøre inn lasteplanene på våre lastebiler med, har Tor Kristiansen hos vaktmesterfirmaet Gårdpass fortalt til bonytt.no.
- Men det ble aldri slik at vi tok i bruk middelet.
Og det kan synes som om proffene dropper å sette inn snøskuffer og slikt med smøremiddel, for hos firmaet Vaktmester Andersen AS er det kontante svaret at de heller banker snøskuffen i bakken.
- Nei, vi setter ikke snøskuffen inn med noe middel. Det blir bare ekstra å dra med seg på jobb om vi for eksempel skulle ta med oss en boks silikonspray. Da snur vi helle snøskuffen og banker den i bakken så snøen faller av, har driftsleder Ronny Gilstad sagt til Bonytt.