Dyr i sluk
Ser sluket ditt slik ut?
Kan være årsaken til vond lukt på badet.
Det er ikke spesielt trivelig å komme hjem til et bad som lukter vondt eller et sluk som renner over.
Det første du bør gjøre hvis du opplever dette er å løfte vekk gulvristen og ta en titt.
- I sluket befinner det seg hår, fett, gjærsopp, bakterier og litt mugg. Men lite dyr, forteller daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycteam, som er spesialister på biologiske bygningsskader.
Klumper i røret
Jenssen får ofte henvendelser fra folk som lurer på hvorfor det lukter vondt på badet når de har vært lenge borte.
- «Russiske vannmenn» er geleaktige klumper som danner seg på slike overflater. Det er en blanding av gjærsopp og bakterier, som produserer noe cellulose. Da blir det en seig hinne som vokser mellom dusjen og hovedsluket, så det etter hvert begynner å tette seg, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Jevnlig rengjøring av sluk er helt nødvendig.
- Minst to-tre ganger i året må du ta frem engangshanskene og dra opp hår, fett og geleaktige klumper fra sluket. Særlig hvis noen i husholdningen har langt hår. Kast det i søpla og skrubb sluket med en gammel oppvaskbørste og et fettløsende rengjøringsmiddel, sier Mohn Jensssen.
Dette er spesielt viktig etter at vi begynte å bruke plastrør og plastsluk, som er giftfrie.
Fluer i sluket
Noen opplever også å ha fått uønskede gjester i løpet av ferien. Kommer du hjem fra ferie og finner badet fullt av fluer bør du først og fremst skru på krana.
Ofte har vannlåsen gått tom og fluene stortrives i det delvis tomme sluket.
- Fluene vil ikke spre seg rundt i huset, men de tar med seg bakterier fra kloakken rundt omkring. Det er ikke akkurat superhygienisk. Kjenner du litt kloakklukt bør du derfor helle vann i sluket, så blir du sannsynligvis kvitt problemet.
Et forebyggende tips er å helle litt matolje i toppen av vannlåsen før du reiser bort.
- Da tar det lengre tid før vannet fordamper, sier Mohn Jenssen.
Temperaturen i rørene er ofte høy på grunn av varmekabler. Skal du reise bort om sommeren bør du vurdere å slå disse av.
- Det er jo vanskeligere for dyr å svømme i vann enn å tusle gjennom tørre, fine rør. Ellers er det blitt viktigere å rengjøre ofte, forklarer Mohn Jenssen.
Sølvkre tyder på fukt
Ellers er det begrenset med dyr og insekter for faktisk kommer gjennom sluket ditt.
- Sølvkre er klassikeren. De dukker opp når alt ikke er helt perfekt. Det kan for eksempel bety at du har små lekkasjer som fører til en oppfukting av konstruksjonen rundt.
Sølvkre trives nemlig der det er høy luftfuktighet og mugg.
- De er rett og slett en fuktindikator. Finner du dem på badet må du først og fremst rengjøre sluket godt. Ikke søl vann på gulvet og sjekk eventuelt om dyrene holder til under dørsprekken, der de også kan trives. Ellers er dyrene lite problematiske og regnes ikke som skadedyr.
Hjelper ikke rengjøringen kan det tyde på at du har fuktproblemer på badet.
Sølvkre må imidlertid ikke forveksles med skjeggkre, som er to til tre ganger større og har «hår». Skjeggkre trives nemlig der det er tørt og varmt, og finnes dermed ikke i sluket ditt.
Kakerlakker ikke fra kloakken
Noen har også opplevd å finne kakkerlakker hjemme hos seg.
- De kommer imidlertid ikke opp fra selve sluket. Det er en misforståelse. Kakerlakker hører til på kjøkkenet, der det er matrester. Men fordi de trives der det er mørkt og fuktig oppsøker de kanskje sluket når de først er i huset, sier Mohn Jenssen.
Det samme gjelder larver og mark.
Vet du hvordan du skal kaste fett?
Ifølge Vann- og avløpsetaten vider tall fra København viser at det er cirka fire rotter per 100 meter avløpsledninger i byen.
I Oslo kommune er det 2 200 km med avløpsledninger. Det betyr at det sannsynligvis er minst 88 000 rotter bare i Oslo bykommune.
- Vi håper at jevnlig informasjon og påminnelse til folk om at de ikke skal kaste matrester og fett i avløpet, gjør at det ikke blir flere rotter. Dersom det i noen områder blir veldig mye rotter i kloakksystemet, må vi inn og gjøre tiltak for å redusere rottebestanden, forteller overingeniør Vivi Paulsen.
Hun legger til at også andre byer i Norge har samme problem med at folk kaster matrester og fett i avløpet.
Husk derfor:
- Fett i stekepannen og stivnet, avkjølt, fett fjerner du med tørkepapir og kaster i matavfallet.
- Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje og leverer på gjenbruksstasjonen eller avfallsanlegget.
Finn flere råd om fett her.
Kilde: Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune
- De har gjerne kommet inn i huset via frukt eller insekter, som deretter legger egg. De bor ikke egentlig i sluk men kan finne på å oppsøke det når for eksempel vannlåsen er tom.
Vil alltid være rotter i kloakken
Den største frykten er vel å åpne dolokket og stirre rett inn i øynene på en våt rotte.
- Det er heldigvis ikke så vanlig at rotter dukker opp i do, men vi har hørt om flere tilfeller hvor dette har skjedd i Oslo. Det er mer vanlig at rottene kommer seg inn i kjellere ved at de gnager i stykker avløpsrør, forteller overingeniør Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.
Har rotter kommet seg inn i boligen din anbefaler hun å ta kontakt med et skadedyrfirma.
- Antall rotter i kloakken vil nok variere. Men det vi vet er at hvis folk kaster mye matrester og fett i avløpsnettet, så vil det føre til at tilgang på mat til rottene øker, og vi vil få mer rotter i kloakksystemet. Det vil alltid være rotter i kloakken, men vi kan alle bidra til at vi holder det på et lavt nivå slik at de ikke gjør mye skade, legger hun til.
Store og hårete edderkopper
- Er rotter det eneste dyret dere kjenner til som lever i kloakken vår?
- Jeg kjenner ikke til at det er noen andre dyr som lever der. Men jeg har sett noen veldig store og hårete edderkopper som trives godt nede i kummene våres. Og med den størrelsen kan de minne om et dyr ja, sier Paulsen.
Denne saken ble første gang publisert 29/07 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.