Hytte og boligskader
Slik unngår du råte i gulvet
Fukt ødelegger store mengder bygningsmaterialer, og mange hyttegulv har råtnet på grunn av dette.
Fuktighet i hytta kommer enten utenfra eller gjennom en vannlekkasje innenfra. Fukten fra grunnvannet stiger opp gjennom jorda, eller via sprekker i fjellet. I tillegg kan det være vannsig utenfra som blir stengt inne i kryprommene, og avgir fuktighet som vil slå seg i gulvet over. Det kan føre til at hytta blir angrepet av råte.
- Har du fått begynnende råteskade, handler det først og fremst om to ting: redusere fuktigheten og forbedre luftingen innvendig, sier Per Otto Flæte, forsker ved Norsk Treteknisk Institutt.
Han forteller at det er svært viktig å unngå at vann blir stående i kontakt med tre. Dette vil over tid gi fremvekst av råte og sopp. Konstruksjonen må være slik at den effektivt leder vannet bort fra hytta, eksempelvis med lange takutspring og solid drenering. Han viser til stavkirkene og at de står fint fortsatt. Noe av forklaringen er at de er bygget på en slik måte at vannet hele tiden ledes vekk.
Fukt ødelegger store mengder bygningsmaterialer. Sintef Byggforsk oppgir at så mange som halvparten av boligene i Norge før eller senere får fuktskader. Det er ikke gitt et anslag for hytter.
Økt nedbør
Klimaendringer med økt nedbør og en økning i gjennomsnittstemperaturen kombinert med høyere relativ luftfuktighet vil gi enkelte sopparter mer optimale livsvilkår, og skadene kan dermed opptre hyppigere, eller i hytteområder hvor de tidligere ikke har representert noe problem.
- Kryprom har vært en vanlig konstruksjon i Norge og forekommer ofte sammen med en ringmur. Dette har vært en rask og billig måte å bygge på. Men fukten oppstår på grunn av avdamping fra grunnen og tilsig av fuktighet fra terrenget. Det skjer ved at varm luft transporteres inn i kryprommet og avkjøles. Da frigjøres vann, og kondensering oppstår. Dette kan du hindre med mange ventiler, men også ved å legge plast på grunnen. Da vil du hindre fordampningen, forteller daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.
Han minner om at du bør legge plasten på grunnen med fall eller skjære hull i plasten der hvor det er groper eller lignende, hvis ikke kan det danne seg små basseng. På hytter som står på pilarer er fukt omtrent aldri et problem fordi den alltid blir «underblåst». Men husk at du ikke lagrer for mye materialer under slike hytter. Dersom det skulle oppstå fuktutvikling i materialene, kan dette krype oppover pilarene.
Tilstanden i kryprommet undersøkes fra undersiden av bjelkelaget. Hvis høyden i kryprommet er for lav, må bjelkelaget åpnes fra oversiden. Ifølge ekspertene bør bjelkelaget åpnes nær vegger, slik at eventuelle skader på bunnsviller og bjelkeopplegg blir avdekket. Råte i underkant av gulvbjelkene fører til større nedbøyning ved belastning. Svikt i gulvet kan derfor være en indikasjon på råte. Gulvlister som løsner kan også være et tegn på råte.
Symptomer på angrep
Råteskader utvikles i treet og ofte i vanskelig tilgjengelige konstruksjoner, derfor blir mange skader oversett. Symptomer du må se etter er fuktskjolder, saltutsalg, flassing av maling og deformasjon av overflaten. Flæte ved Norsk Treteknisk Institutt har kniven og fuktmåleren som de viktigste redskapene.
Viser fuktmåleren over 20 prosent i treet, er det fare på ferde. Og med kniven kan han avklare hvor kraftig svekket trevirket er. -Er treet veldig mykt og lett å løsne når du stikker kniven inn i det, bør du se nærmere på bjelkene. Da kan treverket være svekket. Men dette er først og fremst et problem hvis det er i bærende konstruksjoner. De må da byttes, fordi råteskadet treverk brekker fortere. Er skadene i ikke-bærende konstruksjoner er det ikke et stort problem. Da kan det godt hende at det holder å benytte en lufttørker for å tørke plankene, samtidig som du jobber med å redusere selve problemet, nemlig fuktigheten.
(Kilder: Treteknisk, Sintef Byggforsk og Mycoteam)
Les mer:
Derfor vil hyttene bli billigere fremover
Hyttene som solgte best i 2013