Inneklima og vedfyring
Slik unngår du heksesot
Hvite vegger som blir grå skyldes ofte kombinasjonen vannbasert maling og vedfyring.
Vedfyring gir god varme i kulden, men i moderne, tette hus, som gjerne også er malt med vannbasert maling, gir dette utfordringer.
Man kan både få problemer med trekken og avsetning av sot på veggene, såkalt heksesot.
Det siste fenomenet har vært tiltagende det siste året.
"I nye eller nyoppussede leiligheter kan det komme "klebrig sot" på overflater, gjerne på vinterstid. Dette fenomenet kalles heksesot", skriver Mycoteam på sine nettsider.
Heksesot
Det er ingen entydig årsak til at vegger og tak i boliger etter hvert antar en skittengrå farge.
- Vi har lært mye om heksesot de siste årene, men er ikke kommet helt i mål med en forklaring på alle aspektene rundt heksesot. sier daglig leder hos Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, til klikk.no. og påpeker at man i Tyskland har forsket på dette i 10 år uten å kunne forklare hele fenomenet.
Han forteller om ett av de verste tilfellene de var borte i, et såkalt svanemerket hus med blant annet gulvvarme. Der var det sot over alt.
- Og vi registrerer for eksempel at i eldre boliger hvor veggene og taket males, kan det gå en knapp måned før det begynner å bli svart på veggene..
Løsemiddelfrie stoffer
Slik unngår du heksesot
- Det er flere grunner til heksesot, men uten at årsakssammenhengen er helt klartlagt. Noe av årsaken kan tilskrives at de siste årene har bruken av vannbasert (løsemiddelfri) maling og annen miljøvennlig byggkjemi økt sterkt.
- Løsningen på problemet kan være god ventilasjon.
- Et annet tiltak er å senke innetemperaturen, fordi det vil føre til redusert avdamping fra vegger og tak, som igjen fører til mindre sotavsetning.
- Rengjøring av vegger og tak må kun gjøres med fettløsende middel. I byggvareforretninger finnes det å få kjøpt spesialmidler.
- Ikke puss opp i den kalde årstiden. Gjør det heller om våren, så får malingen en lang periode å avdampe på før det fyres igjen.
Noe av årsaken kan tilskrives at de siste årene har bruken av vannbasert (løsemiddelfri) maling og annen miljøvennlig byggkjemi økt sterkt. Ønsket om et mest mulig giftfritt innemiljø har vært hovedmotivasjonen bak denne utviklingen.
Mohn Jenssen beskriver en utvikling som har gått over mange år, hvor de tradisjonelle løsemidlene som blant annet white spirit er fjernet fra interiørproduktene.
- Og så er de erstattet med organiske stoffer. Så nå lukter malingen knapt nok mer, men den avdamper i løpet av en periode på ett til tre år.De gamle løsemidlene derimot, dampet bort i løpet av noen dager og så var overflaten lukket.
Varmekilder et problem
Kolbjørn Mohn Jenssen forklarer at varmekilder med høy overflatetemperatur kan være et problem.
- De kan for det første brenne støv som omdannes til ørsmå karbonpartikler. Dernest kan strålevarmen som sendes mot veggene, føre til økt fordampning av kjemikalier fra vegger og tak samtidig med at høy temperatur gir lavere luftfuktighet. Til slutt vil også varmekilder sette luften i bevegelse, som igjen fører til at sotpartikler virvles opp.
God ventilasjon
Et av tiltakene for å unngå mest mulig heksesot er ifølge Mohn Jenssen å sørge for god ventilasjon i boligen.
- Det bekreftes av at vi i næringsbygg, hvor de har store ventilasjonsanlegg, nesten ikke ser sotdannelser.
Lavere innetemperatur
Et annet tiltak Mohn Jenssen foreslår er å senke innetemperaturen et par grader.
- Dette vil føre til redusert avdamping fra vegger og tak, og det igjen fører til mindre sotavsetning.
Fettløsende middel
Dersom det allerede har kommet sot på veggene, er den eneste løsningen å fjerne det med fettløsende middel, forteller Mohn Jenssen.
- Fordi dersom du for eksempel forsøker å male over, vil likevel avdampning fra allerede avsatt heksesot kunne fortsette gjennom ny maling..
Unngå oppussing om vinteren
Siden problemet blant annet skyldes avdamping fra vannløselig maling, og fordi det ikke lenger er mulig å få tak i løsemiddelbaserte malinger, er rådet fra Mohn Jenssen å unngå oppussing i fyringssesongen.
- Puss heller opp om våren, så får malingen en lang periode å avdampe på før det fyres igjen, og det er god mulighet til utlufting mens man pusser opp.
Hjelp fra publikum
Jenssen forteller at de snart lanserer nettstedet Heksesot.com. Her skal forbrukerne både finne informasjon om fenomenet og løsningen på det, samt at man kan legge inn sine egne opplevelser med heksesot.
- Vi håper publikum vil hjelpe oss å bidra til å løse problemet med heksesot, utdyper Mohn Jenssen..
Dårlig trekk
Moderne hus er som oftest veldig tette. I tillegg har de fleste av dem avtrekksvifter på kjøkkenet. Resultatet kan bli undertrykk og dårlig trekk.
- Det kan føre til røykutslag, som igjen kan resultere i at aggressive gasser slår ut i rommene. I tillegg kan det føre til soting, forklarer seniorforsker hos Sintef Byggforsk, Sverre Holøs, til klikk.no.
Han understreker at en rentbrennende ovn med tilstrekkelig lufttilførsel er en grunnleggende forutsetning for en god fyringsøkonomi og tilfredsstillende inneklima.
Nødvendig med lufting
I ytterste konsekvens kan den eneste løsningen på dårlig trekk være at man må ha ett eller flere vinduer på gløtt når det fyres.
- Grunnprinsippene for god fyring er at man har tørr ved og skikkelig trekk.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 21/02 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.