Fjerne sot på ovnsglass
Slik renser du glassdøren på vedovnen
Ikke kjøp rensemidler før du har prøvd ut gratismetoden.
Så å si alle rentbrennende vedovner som produseres i dag har glass i front som gir deg innsyn til flammende. Dersom du har en slik ovn, har du helt sikkert opplevd at glasset ikke alltid gir deg like god sikt som du ønsker.
Problemet?
Sot på glasset.
Fenomenet sotete glass oppstår fort dersom du ikke har sjekket at veden du fyrer med er tørr nok. Dersom veden ligger inntil glasset kan du også oppleve at glasset blir svart.
Dersom du imidlertid fyrer riktig, altså med tørr ved, passende mengde og god lufttilførsel, vil temperaturen i brennkammeret bli så høy at partiklene som har festet seg på glasset brenner opp og nærmest spyles vekk.
Men fremdeles kan det oppstå områder på glasset som ikke er helt rent, særlig ut på kanten ovnsvinduene. Det er da du må til med klut, svamp eller papir.
Bruk aske til å fjerne sot
En av de mer etablerte metodene går ut på å utnytte askens oppløsende egenskaper på problemfeltene. Fordelene er åpenbare: aske er gratis, og du har den rett foran nesen din.
Metoden går som følger:
Krøll sammen avispapir, fukt papiret med litt vann, dypp papiret i asken og smør det utover glasset. La det virke en kort stund og tørk av med mer papir eller en klut.
Les også: Ovnsristen ble aldri ren, så prøvde vi dette
Rensemidler heller ikke perfekt
En annen metode, den som gjerne anbefales av ovnsprodusentene, er å kjøpe et rensemiddel tilpasset ovnsglass. Her finnes det ulike varianter på markedet.
Noen er i væskeform og sprayes på glasset, mens andre er skumbaserte.
De virker på samme måte: du sprayer middelet på glasset, lar det virke, og tørker av.
På markedet kan du blant annet finne produktet DryWiper, en svamp som skal brukes tørt, altså uten vann eller rengjøringsmidler.
Men ettersom askemetoden faktisk viser seg å virke, hva er da hensikten med å bruke penger på renseprodukter?
Vår usertfisiserte test av de to metodene ga ingen synlige forskjeller. Felles for resultatene er at glasset gir godt innsyn til flammene, men slett ikke fremstår som krystallklart.
– Viktigst å unngå å lage riper i glasset
Trond Helminsen er dagligleder i grossistfirmaet Helmin AS, og leverer tilbehør til vedovnsforhandlere i hele Norge. Han anbefaler, naturlignok, sine egne produkter, men vil ikke fraråde asketrikset.
– Det eneste jeg fraråder er å bruke produkter som kan matte eller ripe glasset. Da vil soten bare feste seg raskere og gjøre at jobben må gjøres oftere. Gryteskrubb er for eksempel et slikt produkt, sier Helminsen til klikk.no.
Styreleder i bransjeforeningen norsk varme, Grethe Bachmann, kjenner ikke til undersøkelser som skulle tilsi at askemetoden ikke bør benyttes. Likevel hevder hun at glassrens nok er det tryggeste valget.
– Fra bransjehold hevdes det at glassrens som skummer løser opp soten og på den måten lar deg gjerne soten mer skånsomt enn ved å bruke aske og avispapir som kan gi riper i glasset.
Bachmann kan imidlertid ikke vise til undersøkelser som viser at askemetoden gir riper og dermed økt grobunn for sotdannelse.
Denne saken ble første gang publisert 08/03 2013, og sist oppdatert 15/12 2022.