Slik måker du snø
Få fart på snømåkingen
Følger du disse rådene får du opp farten på snømåkingen, og belaster kroppen mindre.
Skader
I USA er det gjort en undersøkelse av skader relatert til snømåking. Da snakker vi om skader som gjør at folk må til legevakten.
Den viser en forekomst på 4,15 per 100 000 mennesker. Det tilsvarer ca 210 snømåkeskader per år om vi overfører dette til Norge. Av dette er 54,7% skader i muskler og skjelett, der hoveddelen er i korsryggskader (34,3%).
Kilde: Center for Injury Research and Policy
Det kan være fristende å sjekke ut en snøfreser når snøen laver ned, men gjør du det riktig kan du komme langt med god teknikk.
Det er ganske enkelt, bruker du kroppen riktig blir du også mer effektiv.
Feil måking gir ryggsmerter
Mange måker feil ved at de blant annet får for stor belastning på nedre del av ryggen.
- Står du i ro med beina og bøyer ryggen mens du spar, konsentrerer du belastningen om de nederste ryggvirvlene i overgangen mellom bekken og rygg, forklarer Niels Gunnar Juel, overlege på avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved Ullevål Sykehus.
- Har du i tillegg en spade med kort skaft, har du all tyngden foran deg. Da sliter du med en lang vektarm. Plusser du så på med noen vridninger er ikke et kink i ryggen langt unna, forteller legen.
Bruk en stropp
Skal du måke effektivt med minst mulig belastning på kroppen har ryggspesialisten disse rådene:
Flytt tyngdepunktet så nær kroppen som mulig. Bruker du en spade med langt skaft, sørger du for å ha bakerste hånd så langt bak kroppen som mulig.
Fest en stropp eller et håndtak som vist på bildet. Da kan du være rettere i ryggen når du måker og bruke beina mer. Det reduserer belastningen på ryggen betydelig.
Et håndtak gir best stabilitet. Bruker du stropp blir skuffa mer ustabil. Da hjelper det med et skikkelig grep bak på skuffa. Det er også en fordel om bladet ikke er for bredt.
Beveg deg som en pendel
Snømåkingstips
Gjør som idrettsfolk; varm opp før du går i gang.
Plastblad på skuffa er lettere enn metallblader.
Heller mange halvfulle skuffer enn få og fulle.
Det andre gode rådet er å engasjere så mange av de store muskelgruppene som mulig.
Det gjør du ved å tilstrebe en pendelbevegelse lik den du har når du slår med ljå.
Da roterer du med hele kroppen, fra side til side. Det gjør at du fordeler belastningen på de store muskelgruppene i beina og kroppen.
Bruker du den før nevnte stroppen eller håndtaket, blir pendelbevegelsen enklere å få til, og du flytter tyngdepunktet nærmere kroppen.
Les også: