Bli kvitt brun pelsbille:

Slik kan du bli kvitt brun pelsbille

Du behøver ikke å få brune pelsbiller med på flyttelasset om du tar fryseren i bruk.

BRUN PELSBILLE: Larvene gnager på tekstiler, skinn og ullplagg. For å få bukt med problemet, må alt av tekstiler fryses ned.
BRUN PELSBILLE: Larvene gnager på tekstiler, skinn og ullplagg. For å få bukt med problemet, må alt av tekstiler fryses ned. Foto: Anticimex.
Først publisert Sist oppdatert

Brun pelsbille er ikke det største skadedyret som finnes, men er likevel en skapning de aller fleste ikke ønsker å få i hus.

Men denne krabaten er det lettere sagt enn gjort å bli kvitt, for å prøve å bli kvitt pelsbillen er en kamp som er tøff.

Les også: Har du problem med maur, kan det hende du har fuktskade

Sprer seg

– Brun pelsbille kan fly inn vinduet, og det er ofte slik de sprer seg om våren og sommeren. En varm sommerkveld i et tettbygd strøk vil det ofte skje. Det er knapt nok en leilighet i Oslo som ikke har brun pelsbille nå, og det sprer seg også til andre byer.

Det forteller avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI), Mari Steinert.

Billen kan altså spre seg raskt fra leilighet til leilighet, og er nesten ikke til å unngå å få i hus.

– Det er ingen vits i forgifte leiligheten på grunn av billen, og du bør ikke bruke giftsprøyte inne. Da er det bedre å sjekke ull-plagg som har ligget urørt over lengre tid. Fryser du ned plaggene, vil biller og larver dø.

VANSKELIG Å BLI KVITT: Kjøper du bolig, er det er ingen garanti for at det er billefritt. Den lille antennen øverst til høyre er antennen til en hann.
VANSKELIG Å BLI KVITT: Kjøper du bolig, er det er ingen garanti for at det er billefritt. Den lille antennen øverst til høyre er antennen til en hann. Foto: ILLUSTRASJON: Folkehelseinstituttet.

«Majorstubillen»

Billen, som opprinnelig kommer fra Afrika, har vandret og flakset vidt og brett. Ifølge Folkehelsa dukket den opp i Moskva i 1961 og kom videre til Sverige og Danmark i 1962 og 1963.

I Norge ble den første gang oppdaget på et studenterhjem på Majorstua i 1983, og har derfor fått navnet Majorstubillen.

Det er de unge dyrene hos Majorstubillen som volder skade. De voksne individene spiser ikke, men larvene gnager mer enn gjerne på tekstiler, skinn og det den måtte komme over.

Folkehelsa forteller at billen nå er vanlig over hele Nord-Europa, og de antyder at den trolig vil erobre hele verden der mennesker bor.

Les også (+): Hjelp, stokkmaur spiser opp hytta nedenifra. Hvordan kan vi bli kvitt dem?

  • Pelsbiller lever av animalske produkter. De vanligste typene i Norge er pelsbille, brun pelsbille og beltet pelsbille. De regnes som naturens nedbrytere.
  • Disse billene kan alle fly, og er vanlige ute i norsk fauna. Det finnes noen arter som er importert til Norge og som bare lever inne i husene våre. I naturen har de som oppgave å bryte ned pels, dun og fjær.
  • Alle billene er ovalt avlange i form. De er som oftest brunfarget med forskjellige mønstre og nyanser. De blir fra 3-6 mm store.

Kilde: Anticimex

Se mer

Opptil 93 egg

Hunnen legger i gjennomsnitt 34 egg, men kan ifølge Folkehelseinstituttet legge opptil 93. Etter cirka 20 dager dør hun.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Utviklingstiden for egg og larver går raskest ved 24 grader og en relativ luftfuktighet på 70-80 prosent. Eggene klekker da etter 10 dager, larvene utvikler seg i løpet av tre måneder og puppestadiet varer i 8-13 dager før de voksne billene klekker.

Om du har brun pelsbille i boligen og skal flytte til nytt hus, er det faktisk mulig å unngå at skadedyrene blir med på flyttelasset. Men da kreves det en skikkelig innsats.

Siden den brune pelsbillen spiser ull og skinn, er det beste rådet å fryse klær og tekstiler. På denne måten kan du slippe å få med deg billen til den nye boligen.

– Tre døgn i en vanlig fryser er et godt utgangspunkt. Men har du fylt opp en stor søplesekk med ull, ville jeg hatt den i fryseren i en ukes tid. Det vil nemlig ta lenger tid for en stor mengde klær å fryse.

Det forklarer Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex. Han forteller at du risikerer å få brun pelsbille i både nye og gamle leiligheter.

– Kjøper du bolig, er det er ingen garanti for at det er billefritt. Men selger bør opplyse om at det har vært insekter der, slik at kjøper er klar over det, Norstein.

MAJORSTUBILLEN: I Norge ble den første gang oppdaget på et studenthjem på Majorstua i 1983, og derfor har brun pelsbille fått navnet Majorstubillen. På bildet ser du arten Attagenus woodroffei.
MAJORSTUBILLEN: I Norge ble den første gang oppdaget på et studenthjem på Majorstua i 1983, og derfor har brun pelsbille fått navnet Majorstubillen. På bildet ser du arten Attagenus woodroffei. Foto: Anticimex.

Vær obs ved kjøp av bolig

Når skadedyrfirmaer skal bekjempe brun pelsbille i boliger, leter de etter årsaken til at de er der.

– Larvene kan bo i konkret materiale så for å få løst problemet er det viktig å finne årsaken, forklarer Norstein.

Billene kan gå i matskapet så det er lurt å holde utkikk der, i tillegg til i ull, pels og skinn, som nevnt.

– Pass på klær som oppbevares på loft og kjeller. Ullplagg bør oppbevares i tette plastposer med glidelås, sier biologen.

Men selv om du er flink og unngår å få billene med på flyttelasset, kan de likevel dukke opp etter noen år uansett.

– Ja, de kan jo i teorien fly inn på varme sommerdager. Men først og fremst tror jeg de kommer med på flyttelasset eller fra naboleiligheten, slår Norstein fast.

Les også: Ikke ta livet av denne

Profesjonell bekjempelse

Folkehelseinstituttet anbefaler følgende fremgangsmåte ved anskaffelse av profesjonell hjelp:

- Prøv selv å identifisere dyr du finner og gjør innledende undersøkelser

- Vurder flere skadedyrfirmaer

- Be om inspeksjon og plan for hvordan bekjempelsen vil utføres

- Innholdet i en skriftlig plan for en bekjempelse

- Bruk godkjent skadedyrbekjemper

- Skriv kontrakt med skadedyrfirmaet

- Egeninnsats under og etter bekjempelsen