Vaske BAD: Kalk og baderomssmuss
Slik fjerner du kalk fra dusj og fliser
Du kan faktisk gi bakteriene et lite sjokk. Her gir ekspertene sine beste tips for et skinnende rent bad.
Overalt der gjenstander regelmessig kommer i kontakt med vann, utvikler det seg kalk over tid.
For det meste opplever vi at det dannes et hvitt belegg av kalkflekker på dusjkabinettet eller baderomsflisene våre.
Hardt vann er en av grunnene til at det hvite kalkbelegget dannes. Det vil si at vannet inneholder mye magnesium- og kalsiumsalter. Når hardt vann fordamper, blir kalsiumkarbonat igjen som flekker.
– De aller fleste i Norge har såkalt bløtt vann. Det vanligste problemet på baderom er nok «baderomssmuss» som består av en blanding hudrester og såperester, ofte bundet sammen med kalsiumioner, forklarer Malin Katrine Skaar, rengjøringsekspert og leder hos Orklas forbrukerservice.
Det finnes to metoder å fjerne kalk på, enten mekanisk eller kjemisk, forklarer Stephan Korsviken, kategoriansvarlig for maling og rengjøring på Coop Obs Bygg:
– En mekanisk metode vil si at du selv gjør en innsats, og jeg vil anbefale denne metoden da det gir et bedre resultat og er mer miljøvennlig enn en kjemisk metode å fjerne kalk på. En kjemisk metode gjøres ved hjelp av kjemikalier, sier han.
Her er ekspertenes tips til hvordan du kan fjerne kalk:
1. Baderoms spray
Kalkflekker er lite løselig i vann ved nøytral eller høy pH. Derfor er det vanskelig å fjerne med rent vann eller nøytrale og basiske rengjøringsmidler. Derimot er kalk lett løselig i syrer, så sure rengjøringsmidler fungerer bra.
– Bruk et surt rengjøringsmiddel og følg bruksanvisningen. Men pass på, sure rengjøringsmidler kan over tid skade sementbaserte flisefuger, så det er viktig å skylle fugene godt med vann både før og etter du bruker rengjøringsmiddelet, forteller Skaar.
– Jeg kan anbefale Jif Baderom spray, som effektivt tar bort kalk og smuss. Spray direkte på dusjkabinettet og vent noen minutter før du skyller av. Du kan eventuelt også spraye på en klut og vaske over.
Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner
2. Skurekrem
Ifølge Skaar kan Jif Skurekrem også fungere på kalk, selv om skurekremen er basisk. Dette fordi du ved skureeffekten kan skure vekk kalkflekkene.
– Det viktigste er å forsikre seg om at baderomsmaterialene tåler rengjøringsproduktene du velger å bruke. Jeg vil råde deg til å lese produsentens anbefalinger for baderomsinnredningen, eller teste produktene på et mindre synlig sted først, sier Skaar.
3.Glassfornyer
Stephan Korsviken, ved Copp Obs Bygg, kan anbefale deg å bruke Norenco Glassfornyer, et glasspulver, når du vil fjerne smuss og kalkflekker i dusjsonen.
– Du fukter en klut som du bruker for å påføre pulveret på flisene/dusjkabinettet. Vask deretter med roterende bevegelser til det ikke lenger er friksjon, før du tar neste område. Når du er helt ferdig skyller du produktet bort med vann, forklarer han.
Korsviken forteller at det positive med dette glasspulveret, er at det gir et bedre resultat og er mer miljøvennlig enn en kjemisk metode å fjerne kalk på.
4.Kalkfjerner
I likhet med Skaar, kan Korsviken også anbefale å bruke syrebaserte rengjøringsmiddel.
– Det er spesielt svært viktig å ikke bruke syrebaserte rengjøringsmidler på marmor, da marmor er laget av kalk, sier Korsviken.
Et av produktene Skaar anbefaler er Norenco Effektiv kalkfjerner. Dette produktet er en enda enklere måte å fjerne kalk på, enn glasspulveret.
– Det du gjør er rett og slett bare å vaske dusj og fliser med dette vaskemidlet, for så å skylle det bort med varmt vann, sier Korsviken.
Selv om sure rengjøringsmidler er en effektiv måte å fjerne kalkflekker på, anbefaler han å bruke en mekanisk metode, selv om det kan kreve litt mer arbeid.
Les også (+): Jeg skulle alltid være super-husmoren som klarte alt. Så sa kroppen stopp
5. Mirakelsvamp
Hvis du vil tenke ekstra miljøvennlig, så kan salg- og produktsjef hos Jernia, Stian Jørgensen, anbefale deg å bruke en mirakelsvamp.
– Denne mirakelsvampen er laget av melanin, og det eneste du trenger i tillegg er vann. Svampen blir brukt opp etter hvert, men den varer en god stund, forteller han.
Jørgensen forteller at dette er en svært effektiv metode, og at han selv alltid har en slik svamp liggende i dusjen.
– Så fort jeg ser at det er kommet litt kalk eller smuss i dusjen, går jeg over med denne svampen. Da blir det helt strøkent både på glasset og flisene, sier han.
6. Dampmaskin
Vil du investere i noe du kan ha i lang, lang tid, så kan en dampmaskin passe for deg. Her må du ut med litt mer penger enn for en svamp, men den vil også vare mye lenger.
Dampmaskiner bruker kun varme og damp for å rengjøre og er derfor også miljøvennlig.
– Skitt løsner gjerne ved 70 grader, så en dampmaskin som dette gir damp med trykk som gjør at skittet løsner. Du trenger bare å skylle det bort etterpå, sier Jørgensen.
En dampmaskin kan også brukes på andre ting, for eksempel til fjerning av fett på kjøkkenet eller rensing av fuger.
Les også: Slik vasker du opp best mulig
5. Tannbørste
Espen Johansen som driver rengjøringsfirmaet Ren Service AS, har også et godt tips for å komme til fugene. Du kan rett og slett bruke en tannbørste.
– For å komme til i fugene, vil jeg anbefale å bruke Jif og tannbørste. Dette fordi det er viktig å få skrubbet skikkelig nede i fugene, men vær forsiktig så du ikke bruker Jif rett på flisene. Jif er i utgangspunktet hardere enn selve flisene, forklarer Johansen.
Johansen kan også anbefale å bruke sure, eller alkaliske rengjøringsmidler. Forskjellen på disse to er at et surt rengjøringsmiddel har en pH på under 7, mens et alkalisk middel har pH på over 7.
– Det folk er veldig lite klar over, er at det er lurt å bytte mellom sure og alkaliske midler. Grunnen til det er at bakteriene blir vant til kjemien dersom du alltid bruker det samme, og dermed får mer resistens. Hvis du bytter mellom sure og alkaliske, vil du få en bedre effekt da bakteriene vil få et lite "sjokk", forteller Johansen.
Denne saken ble første gang publisert 03/03 2021, og sist oppdatert 05/05 2023.