Slik fikser du hakk og riper i møblene
Har du litt i overkant foretaksomme barn i huset er det greit å vite at disse reparasjonene er ganske lette å gjøre.









Har du fått hakk eller riper i de nyinnkjøpte møblene, eller lillesøster tester ut det nye verktøysettet på den nylagte parketten? Det er uansett ganke bitre greier, men redningen er nær. Vi viser deg noen ulike metoder som gjør at merkene blir nesten helt borte.
Er overflaten ubehandlet kan du rette ut hakket ved hjelp av vann og damp
Bruker du vann og damp skal du vite at dette kan gå hardt ut over eventuell overflatebehandling. Derfor er denne metoden best egnet på ubehandlede overflater. Metoden er ulik avhngig av hvor hardt småen har brukt hammeren:
Merker i treverket: Legg en våt klut dyppet i vann på fordypningen. Bruk varmt vann - ikke vri opp kluten. La den ligge der til fordypningen er borte.
Dype merker: Bruk vannkoker, og hell litt kokende vann ned i fordypningen. La det ligge litt, tørk bort når det er avkjølt og hell i på nytt. Gjenta behandlingen til merket er borte. Kombiner gjerne med den første metoden.
Dype hakk: Bruk strykejern og en våt klut. Fukt kluten ofte og stryk over med sterk varme slik at du får presset damp ned i hakket. Dette er en tøff behandling, både for treverk og overflatebehandling.
Hakk i behandlede overflater
Er overflaten lakkert eller oljet kan du bruke sparkel. Disse kommer i mange varianter, men grovt sett kan vi dele dem inn i vannbaserte og voksbaserte.
Audun Klauseie hos Alanor forklarer at det er noen ting du må huske på når det gjelder disse produktene:
Prøv først, helst på en del av møbelet som ikke er så godt synlig for å finne riktig farge.
Er du litt usikker på metoden så øv deg først på en trebit.
Les bruksanvisningen nøye. Det kan være avvik på fremgangsmåten hos de forskjellige produsentene.
Her gir han oss noen enkle tips når du skal reparere møblene dine:
Farge
Reparasjonsproduktene kommer ferdig farget, i mange varianter, og da gjelder det å treffe så godt som mulig. Bruk alltid en så nærliggende farge som mulig. Må du velge er det bedre at det ferdige resultatet blir litt for mørkt enn litt for lyst.
Tresparkel
Når det er behov for å sparkle større og dypere hull og skader, er det lurt å bruke vannbasert tresparkel. Her må du sjekke bruksanvisningen, men ofte biter disse bare på bart treverk. Det gjør at det er viktig å fjerne lakkrester i området som skal repareres.
Dypper du sparkelen i vann blir det enklere å forme og slette reparasjonen.
Når det er tørt, kan eventuell overskytende sparkel slipes bort med fint sandpapir.
Hardvoks
Hardvoks kalles også skjellakstift. Den blir knallhard når den herder. Det gjør at du kan bruke den til å reparere overflater som blir utsatt for hard påkjenning slik som kjøkkeninnredninger, møbler, trapper og parkett.
Voksen må smeltes med varme, og finnes i mange forskjellige farger.
Fremgangsmåten er ganske enkel. Du varmer opp et stemjern med en brenner, legger stiften på jernet og dryppe voksen ned i hakket.
Du kan også bruke jernet til å slette og fikse slik at overflaten blir slett og riktig.
Mykvoks
Mykvoks brukes til å fikse småskader på overflater som ikke lenger blir utsatt for hard påkjenning.
Her kan du skjære av, eller bryte av en liten bit voks og varme den opp mellom fingrene før du dytter den inn i hullet, eller skaden. Det er viktig å ha rene hender da voksen kan ta til seg smuss fra fingrene.
Er det små skader kan du gni stiften over, som om du bruker viskelær. Da vil voksen fylle de små fordypningene.
Voksen vil holde seg myk. Derfor skal du ike overflatebehansle den.
Riper i behandlede overflater
Er det ikke for store riper kan du fikse dette med det som kalles korrekturstift eller lasurstift. Den bruker du der du har småriper i lakkerte, beisede eller malte overflater. Den inneholder høykonsentrert lasurfarge, og minner om en vanlig tusjpenn. Fargene trekker seg inn øyeblikkelig og flyter ikke utover
Disse fines i forskjellige bredder, etter som hvor bred ripene er. Tusjene kan også brukes for å justere fargen der du har reparert med sparkel eller voks.
Overflatebahandling
Etter at du har reparert hakket eller ripene må du på med en overflatebehandling. Da finnes det en ganske enkel måte å gjøre det på, du kan bruke voks enten overflaten er lakkert, ubehandlet eller oljet.
De forskjellige overflatene krever forskjellig type voks. For eksempel er bivoks ikke egnet til lakkerte flater. Den er myk og vil virke fet og lett vise fingermerker. Til lakkerte flater bør man bruke Carnaubabasert voks. Dette er den hardeste voksen naturen produserer, og vil ikke vise fingermerker. Hvis du ønsker en blankere overflate på et nyvokset møbel, kan du børste med en poleringsbørste.
Husk bare på en ting: Har du en overflate som du tørker av ofte eller er utsatt for vann på annen måte er ikke voks egnet som behandling. Da kan du fort få hvite skjolder.
Da er olje et enkelt alternativ. Da påfører du litt olje på reparasjonen og tørker av, så er den brukbart forseglet.
Lage selv
Du kan også lage din egen tresparkel. Da bruker du fint sagstøv som du blander med lim. Grunnen til at vi skriver sagstøv er at dette må være finkornet hvis det skal bli suksess. Kjør det gjerne en runde eller to gjennom en sikt. Det beste er hvis du kan bruke støv fra samme tretype som du skal reparere.
Denne sparkelen kan fort synke litt. For å utjevne dette, bygger du opp litt med maskeringstape rundt skaden og sparkler opp til tapen. Jevnt og kompakt. Fjern maskeringstapen før det tørker.
Gå over med fint sandpapir for å få det jevnt og fint.
Få med deg mer om snekring, fiksing og verktøy. Følg meg på Facebook
Les også:
Slik finner du den perfekte hvitfargen
Fjern flekker på rustfritt stål
Spar tusenlapper på varmepumpe
</p> </div>