Bretting av laken
Slik bretter du et formsydd laken
Enkelt og plassbesparende.
Vi har tidligere løst mysteriet om de rampete sokkene som velger å forlate partneren sin og hvilken vei glasset skal stå i skapet.
Nå har vi svaret på en annen stor gåte: hvordan brette et formsydd laken. Brette et strechlaken, sier du? Er det en spøk?
Mange lurer nok med rette på hva som er vitsen med å brette et stort og uformelig stretchlaken. Og ikke minst virker det som en helt umulig oppgave.
Dessuten, er det ikke bare å rulle det sammen i en ball og hive det inn i skapet?
Nei da, det går helt fint an å brette et formsydd laken. Så hvis du irriterer deg over disse uformelige tøystykkene, bør du lese videre.
En liten firkant
Mens vanlige, glatte lakner er enkle å brette og tar liten plass, virker de store strechlaknene som et mareritt å få orden på. Men det må da være mulig å brette de pent sammen? De kommer jo pent innpakket fra leverandøren.
Ja, hadde du visst hvor enkelt det egentlig er, og ikke minst hvor plassbesparende, ville nok du også brettet lakenet ditt. Du får nemlig plass til dobbelt så mange laken i skapet om du bretter det pent etter hver vask.
Istedet for en stor ball får du en liten og enkel firkant som enkelt kan plasseres sammen med dyne- og putetrekk.
Så hva venter du på?
Med metoden som vises i videoen under lærer du å brette et pent laken på kort tid. Så si farvel til store lakenballer!
</p> <p> <strong>Slik gjør du det, ifølge <a href="http://www.realsimple.com/home-organizing/cleaning/laundry/fold-fitted-sheet-00000000002236/index.html">realsimple.com:</a> </strong> </p> <p> <strong>1. Legg lakenet flatt</strong> </p> <p>Legg lakenet utover en flat overflate med "hjørnene" opp.</p> <p> <strong>2. Brett i to og "stikk inn" hjørnene</strong> </p> <p>Brett lakenet horisontalt i to og stikk topphjørnene inn i hjørnene i bunnen. Hvis lakenet har samlede sider, stikk også dem inn i hverandre. Glatt kantene flate.</p> <p> <strong>3. Brett på langs</strong> </p> <p>Brett lakenet på langs så alle fire hjørnene er på oppå hverandre. Igjen, skyv det øverste sett av hjørnene i det nederste settet.</p> <p> <strong>4. Brett til ønsket størrelse</strong> </p> <p>Brett lakenet i to og fold over den glatte enden til slutt. For et mindre laken, brett igjen.</p> <p> <em>Tips: For å unngå rynker, brett lakenet rett etter du har tatt det ut av tørketrommelen, mens det fortsatt er varmt.</em> </p> </div>
Ikke helt unikt
Innkjøper hos Princess, Bitta Andersen, opplyser at denne brettemåten er veldig lik måten produsentene deres bretter lakene på i produksjon.
- Hvis du åpner et nytt laken og legger merke til hvordan det er brettet så ser det nok veldig likt ut, har hun tidligere uttalt til klikk.no
Tidtrøyte
- Jeg tenker at dette er et egnet triks for å få tiden til å gå, sier Ingun Grimstad Klepp, etnolog og forsker ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO), etter å ha sett brettevideoen.
Hun arbeider med blant annet husarbeid, vaskevaner og tekstiler og ser bretting av formsydde laken i sammenheng med tidligere tiders sirlige brettekanter og klesstabler.
- Dette appellerer nok først og fremst til følelsene. I husmorbøkene var glattgjøring, bretting og tellekanter viktig. I det gamle bondesamfunnet var loftet med forrådet av gårdens tekstiler og senere lintøyskapet noe som med stolthet vises fram. Den opparbeidede lintøysamlingen fungerte som en medgift ved ekteskapsinngåelse, ment for å vare livet ut. Det hvite lintøyet med initialer var kvinners eiendom og stolthet. Det var også endel av en sterk kvinnekultur, forteller forskeren.
For eldre husmødre
Hun beskriver brettekantkulturen som siste stopp i en lang historie med kulturelt fellesskap og stolthet knyttet til produksjon og stell av tekstiler.
- Jeg vil tro at de som er mest opptatt av dette i dag er eldre kvinner med interesse for husarbeid. Men vi ser også en vekst i interessen for husarbeid blant de yngre, spesielt i form av alle bloggerne der ute. Igjen blir tips og råd til husarbeid, som eddik i skyllevann og baderomvask med eddik, formidlet, men nå i nye kanaler.
Bruk og kast
Klepp omtaler stretchlaken som et bruk- og kastprodukt, i motsetning til lintøy.
- Det går ikke i arv og blir ikke vakrere etter bruk. Det er hentet fra kjapphetens verden.
Om det er vits i å brette det eller ei, kommer jo an på målet med brettingen. Hele poenget med stretchlaken er at det er rynkefritt, så det er ikke noe poeng ut ifra dette perspektivet i hvert fall.
Om det tar mindre plass?
- Det avhenger av hvordan skapet ditt er. Om du har smale hylller kan det ha betydning, men er klesskapet fylt av store kurver vil du nok ikke merke så stor forskjell. Dessuten har vel de fleste nå til dags store nok hus til noen stretchlaken?
Et ønske om kontroll
Forskeren tror i stedet de som bretter laken gjør det av et ønske om full kontroll og orden. Det er en husmordyd som gir noen glede i hverdagen, akkurat som bretting av plasposer.
For andre er det det heller viktig å begrense mengden husarbeid. Det viktigste er at man finner sengetøyet når man trenger det.
- Bretting av laken er sikkert praktisk og bra, men samtidig er det nok utrolig mange andre ting folk bør gjøre for å få et hyggelig hjem på en effektiv måte. Jeg ser liksom ikke helt for meg at den norske befolkningen står foran et stort bord og brette laken.
Selv er ikke Klepp noen lakenbretter.
- Det passer ikke meg nå, jeg har helt andre ting å tenke på enn brettekanter. Men i et fremtidig pensjonistliv, kanskje?
Les mer:
Intens bruk av tørketrommel kan slite unødvendig på sengetøyet
Gjør du dette, trenger du aldri mer rydde
Denne saken ble første gang publisert 25/07 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.