Beising av terrassen
Slik beiser du terrassen
Beiser du terrassen slipper du unna med mindre vedlikehold, og får god beskyttelse mot sol, regn og kulde.
I sommermånedene bruker vi terrassen som en forlengelse av boligen vår. Vi både lager og spiser middagen vår der, og det er på terrassen vi nyter godværet dersom det skulle dukke opp.
Men samtidig er landet vårt et av de aller verste å ha åpent treverk utendørs i. Terrassene i Norge må finne seg i røff behandling fra naturens side gjennom et langt år - forurensning, sol, regn, hagl, is og vind.
Derfor er det også svært viktig med riktig behandling, enten terrassegulvet ditt er nytt eller gammelt og slitt.
En beiset terrasse er ikke bare pen å se på, gulvet får også en effektiv beskyttelse mot fukt, sopp, alger og lysnedbrytning.
Beis varer lengst
I malingsbutikkene anbefales det stort sett beis når man skal behandle terrassebordene, da beisen både varer lenger og bevarer bordene bedre enn olje.
En annen fordel med beis er at mange av merkene beskytter treverket mot skadelige UV-stråler, noe oljen ikke gjør.
Sjekk værmeldingen
Å finne det perfekte tidspunktet for å rengjøre og behandle terrassen kan vær en tålmodighetsprøve her til lands. Materialene skal være tørre, du bør derfor unngå regn og fuktig vær, men også for mye sol eller kulde.
Ikke glem forarbeidet
Før du tenker på å utføre vedlikehold på et terrassegulv, er rengjøring alfa og omega.
Malermester og daglig leder i Bergen Fasade- Maler- & Gulventreprenør (BFMG), Jan Gunnar Halsøy, forklarer at rengjøringsmetoden er litt avhengig av hvilke type behandling gulvet har fått tidligere.
- Generelt kan man benytte et kraftig rengjøringsmiddel og påføre dette med en hagesprøyte. La dette virke i cirka 20 minutter, pass på at det holder seg fuktig. Skur deretter med en skurebørste og skyll med rikelige mengder vann.
Er man litt forsiktig, kan man benytte en høytrykksspyler med flatdyse, men her påpeker Halsøy at du må være oppmerksom på at det er fort gjort å skade overflaten, samtidig som en hobby-høytrykksspyler normalt leverer mindre vannmengde enn hva hageslangen gjør.
- Velger man å benytte høytrykksspyler kan det likevel være nødvendig å skylle med hageslange for å få bort alle såperester.
Ubehandlet eller behandlet gulv
Dersom du har et helt nytt terrassegulv av trykkimpregnert materiale, må du utføre rengjøring etter samme beskrivelse som nevnt over, før du behandler det med terrassebeis.
Har du derimot behandlet terrassen med terrasseolje tidligere, kan det være behov for å fjerne denne før du tilfører nye produkter, og da er terrasserens fornuftig å benytte.
Utførelsen blir den samme som ovenfor.
Når rengjøringen er utført, er det tørkeprosessen som må gå sin gang, noe som er avhengig av vær og vind, og noe man må vurdere i hvert enkelt tilfelle.
Valg av beis
Det finnes en rekke leverandører som selger terrassebeis.
Halsøy forklarer at det som er viktig er å tenke på er hvordan du ønsker at gulvet skal se ut. Liker du originalfargen som er på for eksempel trykkimpregnert materiale, eller ønsker du deg kanskje en annen fargetone.
- Terrassebeis kan du enten få fargeløs, eller i flere forskjellige kulører om du foretrekker det.
Det malermesteren uansett vil anbefale når du skal ut å kjøpe inn produkter til terrassegulvet, er å gå til en anerkjent leverandør, og ikke kjøpe billigvarer.
Påføring av beis
Daglig leder i Rosenborg Malerteam, Håkon Opdal, anbefaler å beise med beispensel med en bredde på 100/120 mm.
- Påføringen må utføres når det har vært tørt i været og at utsiktene for at det ikke regner på en stund er gode. Påfør 2-3 strøk. Stryk i lengderetningen av bordene 4-5 bord om gangen.
Halsøy fra BFMG opplyser til Bonytt.no at det finnes også en rulle fra Jordan som kan låses.
- På denne måten unngår du ujevn pålegging ved at du først ruller på et felt med beis, for så å låse rullen slik at du kan "stryke" produktet ut. .
- Det er viktig å ikke legge på tykke lag, da kan du etterhvert risikere lett flassing.
Les også:
Urtehage trenger ikke være vanskelig
- Har du maur i boligen er den kommet for å bli
Hva er egentlig "et steinkast"?
Denne saken ble første gang publisert 17/07 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.