TIPS OG RÅD TIL FASADEN
Slik behandler du utvendig panel
Hva slags midler og verktøy gjør bevaring av fasaden enklere?
Når malingen flasser
Flassing kan skyldes fukt i underlaget. Det oppstår gjerne når fukten i treverket overstiger 20 %. Fukten utenfra kommer gjerne gjennom sprekker, bygningstekniske svakheter eller vegetasjon tett inntil hytta.
Typisk symptom er at malingen løsner helt inntil treverket og kan trekkes av i flak med trestrukturmønster på innsiden og at treverket på veggen er grått og fuktig.
Dårlig grunnarbeid og feil maling kan også være en årsak. Maler du på en skitten overflate eller en overflate som har stått ubehandlet, vil malingens vedheft bli dårlig, og malingen slipper fra underlaget. Deretter oppstår sprekker, fuktinntrengning og avflassing.
Å bevare trepanel er ingen dans på roser, men gjøres jobben riktig, vil resultatet bli en flott vegg som greier seg selv i årevis. Gjør man grunnleggende feil, er det derimot på'n igjen etter kort tid. Malingsprodusenter lager systemer der vaskemidler, grunning, maling og beis inngår. Det kan kanskje virke som ledende markedsføring, men ved å bruke ett system fra én produsent er man i alle fall sikker på at midlene ikke motvirket hverandre.
Grunning
Grunningens oppgave er å mette treverket, impregnere mot sopp og sørge for god heft for videre overflatebehandling. På alt nytt og ubehandlet treverk anbefales primært oljebasert grunning. Dagens malings- og beisprodukter har ikke i seg selv tilstrekkelige midler mot sopp og råte, bortsett fra tjærebeiser som Tyrilin og Tjæralin som kan brukes til grunning. Grunningsoljer finnes i vanntynnbare og oljebaserte utgaver som for eksempel Visir fra Jotun. Ferdigbehandling med beis eller maling må skje senest tre måneder etter at spesialgrunningen er påført. Grunning kan inneholde fargestoffer. Sjekk dette i forhold til en ev. transparent beis.
Oljebeis
Vanlig oljebeis er en transparent tynnhinnebehandling som egner seg godt som første strøk (etter grunning) på ny kledning. Oljebeis trekker godt inn i treverket og blokkerer for fuktopptak. Beis er mindre holdbart enn dekkbeis og maling og slitasjen krever vedlikehold hvert 3-6 år. En beisejobb er alltid enklere enn en malejobb. Beis er mindre tett enn maling og gjør at treverket snarere tørker ut og sprekker enn råtner. Beis gir en naturlig og levende overflate - avhengig av underlagets sugeevne. På en ny furukledning med mye kvist og harpiks som suger dårlig, kan overflaten derfor bli vel levende.
Dekkbeis
Dekkbeis er spesielt egnet når du ønsker å skifte farge på en beiset hytte og samtidig beholde den synlige trestrukturen. Dekkbeis er også en tynnhinnebehandling og er nærmere beis enn maling når det gjelder holdbarhet. Den kan være basert på akryl/vann, alkydolje eller begge deler, og inneholder mer pigment og beskytter treverket bedre enn vanlig beis.
Vanntynnbar akryldekkbeis dekker enda bedre og er lettere å arbeide med enn oljebasert dekkbeis, samtidig som den er noe mer holdbar. Glans og fargestabilitet er også bedre. Som regel er dagens vanntynnbare akryldekkbeis også basert på innslag av alkydoljer. Vanntynnbar beis tørker fysisk ved at vannet fordamper fra det våte påførte sjiktet, men hinnen forblir elastisk. Det kan i noen tilfeller kamuflere råte og fukt i veggen. Scanox gir for eksempel 12 års garanti på den vanntynnbare Butinox Futura Dekkbeis. Bruk av vanntynnbar dekkbeis forutsetter et perfekt grunningsarbeid uten rester av fukt i treverket.
Oljemaling - alkyd
Alkyd-oljemaling har vært den mest brukte malingstypen (typisk Drygolin m.fl.). Alkyd er en syntetisk harpiks som brukes som bindemiddel. Dette bindemiddelet tørker kjemisk ved å ta opp oksygen fra lufta. Deretter skjer en herdeprosess, og til slutt blir malingen stiv og sprø. Stivheten kan være en fordel fordi fukt- og råteskader i treverket lettere blir synlig i form av oppsprekking og flassing. Når vegger som er malt med oljemaling skal males om, må de som regel skrapes og pusses - en jobb som ofte tar mer tid enn selv malerjobben, men det er lenge mellom hver gang. Alkydmaling har 7-15 års levetid, avhengig av vær, vind og sol.
Linoljemaling
Linoljemaling er mest aktuell ved restaurering av eldre bygninger, der slik maling allerede er brukt. Malingen er et naturprodukt som trekker godt inn i veden og lar treverket puste. Linoljemaling tørker svært langsomt og er lite brukervennlig for hobbymalere. Malingen kan bli sprø og tørr etter hvert og de tørre fargestoffene kan smitte. På linoljemalte flater bør det kun males over med linolje.
Tjærebeis
Tjærebeis er i prinsippet en blanding av tretjære og beis, nærmere bestemt tretjære og vegetabilske oljealkyder og ev. linolje. Tjærebeis er en brukervennlig utgave av tretjærebehandling. Kjente merker er Tjæralin og Tyrilin. Innhold og konsistens gjør at tjærebeis også kan være egnet som grunning. Fås i fargeløs eller dekkbeis. Kan brukes på nytt treverk eller på oljebeiset, oljedekkbeiset eller malt underlag (Tjæralin). Tjærebeis tørker langsomt - fra 1-2 døgn og opptil flere uker. Den finnes i de fleste vanlige farger, inkludert hvitt, men fargene lysner betydelig ved tørking. Tjæredekkbeis inneholder mye tørrstoff (Tjæralin 70 %) og blir dermed fargestabile og holdbare. Tjæralin kan overmales med annen overflatebehandling.
Tretjære
Tretjære er igjen populært og selges både av lokale produsenter (f.eks. Espegard på Ål) og som merkevare (for eksempel Tyri/Scanox). Ren tjære gir et annet inntrykk enn brun beis og tjærebeis. Tretjærebehandling må gjentas i 3- 4 år før hytta kan stå i lengre tid - opptil 20 år, hvis den ikke er altfor solutsatt. Etter hvert får den tjærebredde veggen en helt spesiell patina og et værbitt utseende med mye fargespill. Tjære er et naturlig stoff som utvikles av tømmerstokken, men inneholder så mye gift at det er effektivt mot sopp og råte. Prisen er som vanlig beis, men den tykke tjæren er mer udrøy. Har man begynt med tjære må det fortsettes med tjære. Å beise med tjære er ganske krevende.
Ny umalt kledning
Ny kledning bør grunnes når den kommer på veggen, ellers brytes overflaten ned av vær, vind og UV-stråler. Etter få uker må veggen kanskje stålbørstes før den kan grunnes - sjekk behovet ved å feste en remse med isolasjonstape på veggen og rive av. Hvis det er trefiber på tapen, har du ventet for lenge, og må stålbørste. Rakk du ikke å male eller beise den grunnede veggen før vinteren, kan du sjekke veggen på samme måte som over - med tape. Følger det med trefiber på tapen er det bare å finne frem stålbørsten. Hvis vann preller av grunningen, kan du trygt beise eller male, men hvis vannet trekker inn i treverket må du grunne én gang til. Uansett må veggene renses for støv, pollen, edderkoppspinn og fugleskitt før neste runde.
Vinduer
Vinduer skal gjøre samme jobb som en 15-20 cm isolert og damptett yttervegg. Den går bl.a. ut på å takle temperaturforskjeller på over 50 grader og holde fuktigheten på riktig side av nullpunktet. Dette setter vindusmalingen på en hard prøve. Det er derfor viktig å bruke grunninger og malingstyper som er egnet for slike ekstreme oppgaver. Enkelte fabrikkmalte vinduer leveres med ubehandlet kittfals som hevdes å kunne stå ubehandlet. Det bør den ikke gjøre fordi sopp uansett vil slå seg ned på den porøse overflaten og spre seg til treverket. Derfor bør kittfalsen få samme behandling som resten av vinduet - også av estetiske grunner. Husk å male 2-3 mm inn på glasset når kittet grunnes og males.
Beising av tømmerhytta
Tømmerhytter egner seg best i innlandet, der klimaet er tørt, men ved hjelp av overflatebehandling kan grensene tøyes. Først og fremst bør det brukes en impregnering som påføres under montasjen av stokkene. Sprekker og endeved sauses inn og mettes. Denne behandlingen kan gjerne gjentas ved senere vedlikehold. Skal hytta beises, må det vanligvis grunning til fordi nytt tømmer erfaringsmessig har en glatt overflate. Mest effektivt er det å benytte en grunning som er beregnet for vinduer og dører, f.eks. Jotuns Visir Grunning Dør/Vindu. Grunningen påføres vått i vått på endeved og lafteknuter. Til slutt kan det påføres en oljebeis. På grunn av overflaten kan det være nødvendig med tre strøk for å få tilstrekkelig tykkelse. Et bra alternativ kan være en tjære(dekk)beis.
Maling i sol og kulde
Unngå å male eller beise i solveggen eller i temperaturer under fem grader, i fuktig vær eller på flater som kan utsettes for dugg de neste seks timene.
Oljebeis- og maling fungerer i prinsippet bra i kuldegrader, men problemer kan oppstå ved store temperatursvingninger, kondens og riming. På en tørr, fin februardag er det nok likevel mulig å male med oljemaling eller -beis.
Jernvitriol
Jernvitriol beskytter ikke treverket mot vær og vind, knapt nok mot sopp. Stoffet brukes primært for å fremskynde gråningsprosessen av ubehandlet treverk for å unngå skjolder. En relativt jevn gråfarge kommer allerede etter noen uker. Jernvitriol som er oppløst i vann er svakt giftig, og beskytter til å begynne med treverket noe mot sopp. Jernvitriol danner ingen beskyttende hinne på treverket, og den åpne overflaten gjør at kledningen tørker raskt opp etter nedfukting på samme måte som ubehandlet treverk. Behandling med jernvitriol er derfor avhengig av et relativt tørt klima for unngå massive soppangrep.
- Jernvitriol er jernsulfat med krystallvann. Stoffet har kjemisk formel FeSo4. 7H2O.
- En vegg som er behandlet med jernvitriol kan ikke beises eller males uten videre.
- Spikerhoder med manglende galvanisering kan ruste og avgi brune rustrenner ved bruk av jernvitriol.
- Jernvitriol kan også brukes innendørs, men fargen som oppstår vil variere fra tresort til tresort. Lag en prøve på forhånd og sjekk resultatet etter 2-3 uker.
- Liker du gråfargen som kommer frem med jernvitriol, men ikke jernvitriol, finnes det oljebeis i fargen jernvitriol - f.eks. Trebitt.
Eksempel på bruk
Jernvitriol er i utgangspunktet fargeløs, og for å se hvor du har beiset, kan det tilsettes fargestoff - f.eks. Herdins silverbets eller den klassiske Kjønrøk som du finner hos enkelte fargeforhandlere. Noen anbefaler Zalo for at blandingen lettere skal trenge inn i treverket.
Her er et eksempel på blandingsforhold: 5 liter vann, 500 g jernvitriol, 2 teskjeer kjønrøk, 1 dråpe Zalo!
Blandingen tørker i løpet av få minutter, så det er en fordel å male ett bord av gangen. Det kan være litt vanskelig å få mettet treverket, og blandingen må ofte jobbes inn i overflaten. Pass på å unngå slurveflekker. Nye kledningsbord kan med fordel stå og tørke i noen uker før jernvitriolen påføres, slik at treverket suger bedre.
Om du ikke vil male
Hytteveggene kan gjerne stå ubehandlet uten at hytta går til grunne. Men noen pryd for øyet blir den ikke de første årene, selv om noen vil kalle det naturlig og sjarmerende patina. Ubehandlet treverk brytes ned av sollyset ved at ligninet forsvinner. Dermed fjernes også et viktig næringsstoff for sopp. Samtidig får veggen en pels av døde trefibre og vil suge vann som trekkpapir.
I fuktige kystområder vil derfor ubehandlet treverk raskt bli brutt ned av sopp og råte. I tørrere klima vil også treverket fuktes ned av regn, men fordi treverket er åpent, tørker det også raskt opp igjen.
Skal veggene kunne stå imot vær og vind i flere generasjoner, bør det også benyttes mer motstandsdyktig treverk som f.eks. tettvokst furu med mye kjerneved, god sibirsk lerk, osp eller spesialimpregnert treverk.
Denne saken ble første gang publisert 07/02 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.