SJekk taket for fuktskader

Sju ting du må sjekke på taket før vinteren

Et vekslende vinterklima kan fort bli takets verste fiende. Frost og mildvær om hverandre gir frostsprengning i materialene som skal holde taket tett.

SJEKK TAKET: Luftespaltene må være fri for skitt og annet som kan stenge for luftingen. Der det sitter finmasket netting kan du bruke støvsuger for å få bort skitt og annet som tetter.
SJEKK TAKET: Luftespaltene må være fri for skitt og annet som kan stenge for luftingen. Der det sitter finmasket netting kan du bruke støvsuger for å få bort skitt og annet som tetter. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Først publisert Sist oppdatert

Mot vinteren er det lurt å ta en grundig sjekk på taket slik at man ikke støter på store konsekvenser senere.

Det viktigste du bør se etter når taket skal sjekkes er fuktskader. Dette bekreftes også av blikkenslager Geir Nagel.

Her er en liten sjekkliste på hvor du bør se etter fuktskader før vinteren trer inn.

Begynn på innsiden

Når du skal se etter fuktskader bør du først sjekke fra innsiden der det er mulig.

1. Typiske svake punkter er overgangen mellom tak og pipeløp, og taket ut mot gavlene, i overgangen tak og vegg.

Finner du fuktskader, bør første prioritet være å finne årsaken før vinteren setter inn. Da kan skaden fikses midlertidig, slik at taket holder tett igjennom vinteren.

Renner og nedløp må renses skikkelig.
Renner og nedløp må renses skikkelig. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Les også: Da familien lette etter hytte, støtte de på et uventet problem

Sjekk fra utsiden

Dersom du ikke finner fuktskader fra innsiden, bør neste punkt være å se over grundig fra utsiden.

En rask sjekkliste på hvor det kan komme fuktskader

1. Overflaten på pipa kan være utsatt for vanninntrengning når det regner på tvers.

2. Overgangen mellom beslag og pipe blir fort utett.

3. På oversiden av pipebeslaget blir det fort stående vann. Sjekk også overgangen mellom tekkingen og beslaget.

4. Der tak møter vegg, eller tak møter tak, oppstår det lett lekkasjer.

5. På baksiden av vindskiene samler det seg lett skitt.

6. Renner og nedløp fylles opp med løv og skitt. Rennene kan også ha seget slik at fallet går feil vei.

7. Støv, skitt, vepsebol og fuglereder kan tette lufteåpningene.

Ta en titt under takutstikket. Se etter fuktmerker og sjekk at luftingen fungerer som den skal.

Alle overganger er mulige lekkasjepunkter; rundt piper, overgang fra vegg til tak, eller sammenføyning av vinkelrenner.

2. Tidligere la man blyplater der det ble for komplisert å lage beslag. Finnes slike, er det lurt å gå over dem for å se om de fremdeles er tette.

3. Ta også en ekstra sjekk på området på oversiden av pipa, der vannet renner fra taktekkingen og ut på pipebeslaget.

Her blir vannet ofte stående, og det oppstår frostsprengning og lekkasjer.

Selve pipa kan også være årsak til lekkasjer. Slagregn kan trenge inn i sidene og gi frostsprengning. Da kan pipa forvitre på relativt kort tid. Det kan også gi fuktskader lenger ned i selve hytta.

4. Et annet sted du bør sjekke er innsiden av vindskiene.

Undertekkingen skal være trukket opp på vindskia. Her samler det seg også skitt og mose som holder på fukt.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Da blir vindskiene fuktet opp fra baksiden, og vil etter hvert råtne.

TEKKINGEN: Under tekkingen må det være trukket godt opp på baksiden av vindskia, og gjerne klemt under isbordet som sitter på toppen.
TEKKINGEN: Under tekkingen må det være trukket godt opp på baksiden av vindskia, og gjerne klemt under isbordet som sitter på toppen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

5. Nyere tak har lufting under tekkingen.

Luften trekkes inn ved takfoten og her kan det fort tette seg.

Løv, fuglereder og annet bøss kan ødelegge for luftingen. Da smelter snøen og det dannes is og istapper ved takfoten.

6.– Har hytta torvtak som er lagt på knotteplast, bør du gjøre en ekstra sjekk, forklarer Arne Olav Ødegård i Tak-service.

Hvis torva har seget nedover, har knotteplasten som regel fulgt med. Plasten er festet med spiker som går igjennom tettesjiktet.

Når plast og torv siger, oppstår det lekkasje i spikerhullene. Har plasten krøllet seg nede ved torvstokken, er det et sikkert tegn på at noe er galt.

7. Siste sjekkpunkt er takrenner og nedløp. Hvis de er tette, blir vannet stående, og det oppstår isdannelse som kan skade rennene og gi frostsprengning i rørene.

Les også: Går til kamp mot lysforurensing: Slik tar du vare på mørket

Pipebeslaget er stukket under tekkingen, slik at vannet ikke renner inn i skjøten.
Pipebeslaget er stukket under tekkingen, slik at vannet ikke renner inn i skjøten. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Der taket møter veggen, er beslaget trukket opp under kledningen slik at vannet renner ut på beslaget og deretter ut på tekkingen. 
Der taket møter veggen, er beslaget trukket opp under kledningen slik at vannet renner ut på beslaget og deretter ut på tekkingen.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Ta vanntesten

Å se hvordan vannet renner på taket, er den absolutt enkleste metoden for å sjekke om alt er som det skal.

Bruk en hageslange eller bøtter. Følg særlig med på de typiske problemområdene, og følg vannet helt til det kommer ut av nedløpsrøret.

Blir vannet liggende, er dette typiske punkter som må sjekkes ekstra nøye. Vannet skal heller ikke bli stående i takrennene. Her skal det være fall mot nedløpsrørene.

TETTMASSE: Asfaltbasert tettemasse kan brukes ved temperaturer ned mot -12°C. Denne er glassfiberarmert, og produsenten lover at den forblir fleksibel i minimum 20 år. Gummiasfalt Roof 1 kg, kr 399, Jernia.
TETTMASSE: Asfaltbasert tettemasse kan brukes ved temperaturer ned mot -12°C. Denne er glassfiberarmert, og produsenten lover at den forblir fleksibel i minimum 20 år. Gummiasfalt Roof 1 kg, kr 399, Jernia. Foto: Produsentene

Dette gjør du

– Er det en lekkasje, må du være sikker på årsaken før du begynner å handle inn dyre reparasjonsprodukter, forklarer blikkenslager Ole Martin Gunvaldsen som driver takshop.no.

Årsakene til lekkasjer og fukt kan være vanskelige å finne. Er du usikker, er det lurt å få en vurdering fra en fagperson før du setter i gang.

Men det er noen midlertidige tiltak du kan gjøre selv dersom skaden ikke er for omfattende.

Les også (+): Det blåser veldig kaldt inn gjen­nom ventilene på hytta. Hvordan skal jeg stoppe blåsten?

TETTBÅND: Et tettebånd er et selvklebende flerlagslaminat på rull. Båndet har en tetningskant som gir god beskyttelse mot fukt. Det er elastisk og former seg lett og naturlig til underlaget. Wakaflex tettebånd, 28 cm x 5 m, kr 1599, takshop.no.
TETTBÅND: Et tettebånd er et selvklebende flerlagslaminat på rull. Båndet har en tetningskant som gir god beskyttelse mot fukt. Det er elastisk og former seg lett og naturlig til underlaget. Wakaflex tettebånd, 28 cm x 5 m, kr 1599, takshop.no. Foto: Produsentene

Kompliserte overganger

I kompliserte overganger kan du bruke armert tettebånd, eller blikkenslager på rull som det gjerne kalles. Det er bestandig, fleksibelt, og selvklebende.

Det kan også brukes som midlertidig tetting, eksempelvis på oversiden av pipa.

Det monteres uten bruk av verktøy, men det er en viktig å holde orden på hva som skal over og under. Tenk på hvilken vei vannet renner slik at det ikke trenger inn i skjøtene.

FUGEMASSE: Elastisk lim og fugemasse for tetting og liming på tak. Kan brukes til alt fra legging og reparasjon av takpapp, til tetting av takplater og murstein rundt skorsteinen. Takfug Casco RoofSeal 300 ml, kr 205, obs bygg.
FUGEMASSE: Elastisk lim og fugemasse for tetting og liming på tak. Kan brukes til alt fra legging og reparasjon av takpapp, til tetting av takplater og murstein rundt skorsteinen. Takfug Casco RoofSeal 300 ml, kr 205, obs bygg. Foto: Produsenten

Pipa og pipebeslaget

Overgangen mellom pipa og pipebeslaget kan tettes midlertidig med fugemasse. Bruk fugemasse som er beregnet på takreparasjoner.

For å få en permanent løsning bør beslaget slisses inn i pipa. Samme fugemasse kan brukes for å tette lekkasjer i renner og nedløp.

Å mette overflaten på pipa godt med murimpregnering, gjør at vannet preller av. Hvis hytta ikke brukes om vinteren, kan den pakkes inn i presenning.

En permanent løsning er å montere et heldekkende pipebeslag.

Shingel og takpapp

Shingel og takpapp kan kun repareres med asfaltmasse.

Vanlig fugemasse sitter ikke. Asfaltmasse kommer i både tube og boks. Det er lurt å varme både massen og området som skal repareres før påføring. Bruk en varmepistol.

Har knotteplasten seget, kan spikerhull tettes midlertidig. For å få en permanent løsning må torvtaket bygges opp på nytt.

Er det full åpning inn i luftespalten, bør det settes netting eller beslag foran slik at fugler ikke lager rede eller det tetter seg på andre måter.