Brannsikkerhet og røykvarslere

Røykvarsleren kan ha gått ut på dato

10 år sies å være makstid for en røykvarsler.

BYTTE UT: Røykvarslere bør gjennomgående byttes ut etter ti år, både fordi teknologien stadig gjør varslerne bedre og fordi støv og skitt endrer funksjonaliteten på dem.
BYTTE UT: Røykvarslere bør gjennomgående byttes ut etter ti år, både fordi teknologien stadig gjør varslerne bedre og fordi støv og skitt endrer funksjonaliteten på dem. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Sist oppdatert

Røykvarsleren er din viktigste hjelper når det brenner, men det er avhengig av at den er plassert riktig. Myndighetenes krav er at hver bolig skal ha minimum én varsler, og da fremholdes soverommet av noen som det viktigste stedet å montere den.

- Men har man kun én varsler bør denne plasseres i tilknytning til stue og gang, sier branninspektør ved Oslo Brann- og redningsetat, Sigurd Dalen, til klikk.no.

Men intet av dette har noen betydning om ikke varsleren fungerer, og selv om batteriet er helt nytt kan røykvarsleren likevel han en dårlig funksjonalitet på grunn av alder.

- Dersom varsleren er for gammel, kan det påvirke funksjonaliteten og sensitiviteten kan reduseres, forklarer Dalen.

- Eldre varslere vil kunne kreve mer strøm for å fungere.

Tidligere har Gjensidige Forsikring hevdet at rundt 200 000 røykvarslere er modne for utskifting i norske hytter.

- Vi vet at det fortsatt finnes mange eldre røykvarslere i norske boliger og fritidsboliger, sier senioringeniør hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Lars Haugrud, til klikk.no.

- Men alderen på dem er ikke ensbetydende med at de ikke vil varsle ved en brann. Derimot er det fraværet av varslere som er vår største bekymring, for det viser seg at i omtrent halvparten av dødsbrannene fungerer ikke eller mangler det røykvarslere.

10-års grense

En røykvarsler bør ikke henge i taket for evig og alltid. Den har en levetid som etterhvert gjør den uegnet.

Ifølge de amerikanske brannmyndighetene, US Fire Administration, har røykvarslerne en levetid på mellom åtte og ti år.

"Etter dette bør varsleren skiftes ut, og det er en god idé å skrive kjøpedatoen på innsiden av dekselet, slik at man vet når den skal skiftes ut. Noen av de nyere alarmene har produksjonsdatoen på innsiden. Uansett bør du følge produsentens anvisninger når det gjelder utskifting", skriver de på sine nettsider.

I noen tilfeller kan levetiden på varsleren være enda kortere. "I rom med mykje støv og skitt kan detektoren bli ustabil, og gje falske alarmar fordi sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljø vil levetida til røykvarslaren vere kortare", skriver DSB på sin informasjonsside Sikkerhverdag.no.

- Vi har et forskningsprosjekt gående og foreløpige funn tyder på at ti år ikke er en absolutt alder. Vår anbefaling er likevel at de skiftes ut etter ti år, blant annet som følge av at teknologien hele tiden utvikler seg, utdyper Haugrud.

Sjekk én gang i måneden

Ifølge Haugrud er grunnregelen for alle røykvarslere, at så lenge de gir lyd fra seg når man tester dem må man forvente at den fungerer.

- Dersom du har en varsler som fungerer når den testes, er sannsynligheten meget stor for at den vil varsle deg i en gitt situasjon, understreker Haugrud.

Sigurd Dalens råd er at man har en fast rutine på å teste røykvarsleren.

DSBs råder til å teste varsleren én gang i måneden. "Test røykvarslaren ved å halde "test-knappen" inne nokre sekund. Røykvarslaren skal då byrje å pipe. Om den ikkje gjer det må du bytte batteri og gjenta testen, eventuelt kjøpe ny varslar, skriver de på Sikkerhverdag.no.

- Det kan også være fornuftig å rengjøre dem samtidig, gjerne med støvsuger. For i verste fall kan varsleren ikke fungere som følge av skitt og støv i dem, fremhever Dalen.

Ioniske og optiske varslere

I hovedsak finnes det i dag to typer røykvarslere, optiske og ioniske. De ioniske har eksistert lengst. Ifølge DSB føler de ioniske varslerne røyken. "En brann med høy temperatur og mye flammer kalles gjerne en 'høyenergibrann'. Røyken fra en slik brann inneholder ioniske gasspartikler, som en ionisk røykvarsler reagerer på. I boliger er ikke høyenergibranner like vanlige som ulmebranner", skriver de.

De optiske på sin side "ser" røyken. "Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr. En ulmebrann utvikler seg sakte og med mindre flammer. En optisk røykvarsler ser" de litt større partiklene i den giftige røyken som dannes når en ulmebrann utvikler seg, skriver DSB, som anbefaler å bruke de optiske fordi sjansen er større for å bli varslet tidlig ved ulmebrann, som er den mest vanlige brannen i en bolig.

- De ioniske på sin side varsler flammer raskest, men det er minimal forskjell i forhold til de optiske, utdyper Dalen.

Teknologisk utvikling

Én av grunnene til at det anbefales å skifte røykvarsleren etter ti år er at den teknologiske utviklingen sørger for stadig bedre varslere.

- På de ti årene som har gått, har vi fått flere typer varslere, blant annet de optiske, som er særlig egnet til å varsle såkalte ulmebranner, forteller Dalen.

- Med flere typer varslere har det blitt mulig å skreddersy systemet til den enkeltes bolig og bomønster. Det finnes også kombinasjonsmodeller som både er ioniske og optiske.

Seriekobling

Myndightetenes krav er at det skal finnes minimum én røykvarsler i en bolig, forutsatt at den kan høres på alle rom, selv med lukkede dører. Ifølge DSB bør du derfor ha flere varslere i boliger med flere etasjer, og helst i alle lukkede rom.

"Hvis det begynner å brenne i et lukket rom, vil det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Derfor bør du sette opp røykvarslere i alle lukkede rom, for eksempel på barnerom og andre soverom", understrekes det på Sikkerhverdag.no.

- I nybygg skal alle røykvarslere være tilknyttet elektrisitet, sier Dalen som forteller at det er opptatt av at folk skal vite hvor de potensielle brannkildene befinner seg.

- Plasser derfor varslerne der de best fanger opp brann og røyk. Små branner får ofte tid til å utvikle seg fordi de som bor i boligen blir varslet for sent.

Det beste er derfor å seriekoble røykvarslerne.

- Piper en varsler, så piper alle, utdyper Dalen.

"Flere røykvarslere gir økt trygghet. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du i tillegg koble røykvarslerne sammen. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje", skriver DSB.

- Vi må bli mer bevisste

Ifølge Sigurd Dalen manglet det røykvarslere i 25 prosent av branntilfellene i Oslo.

- Vi tenker at det er merkverdig at man tror man kan være sin egen brannvarsler. Folk tenker kanskje at det ikke skjer med meg.

Han tror det handler litt om sløvhet og holdningene generelt til brannsikkerhet.

- Vi bør derfor bli mer bevisste, blant annet fordi vi også har en ansvar for dem rundt oss.

Les også:

Dette utstyret slukker brannen

Våknet da hytta brant

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også