riktig vedfyring

Zalo-trikset som kan få fart på fyringen

Disse triksene kan få veden til å vare lenger.

ER VEDEN TØRR? Fyrer du riktig, varer veden - og kosen - lenger. Men det hjelper lite å gjøre alt riktig dersom veden er våt. Zalo kan hjelpe deg.
ER VEDEN TØRR? Fyrer du riktig, varer veden - og kosen - lenger. Men det hjelper lite å gjøre alt riktig dersom veden er våt. Zalo kan hjelpe deg. Foto: Anders Eid
Sist oppdatert

Det er lite som sier "hjemmekos" like mye som fyr i peisen. Nordmenn har et så sterkt forhold til vedfyring at det til og med publiseres bøker om temaet.

Mange som har peis eller vedovn bruker den også til ekstra oppvarming om vinteren, og er derfor prisbevisste når de handler ved. Men du kan tape mye om du fyrer feil, eller sagt på en annen måte; Det er mye å spare på å lese resten av denne artikkelen.

Opptennings-tabbe

De fleste vet at om vi fyrer med full trekk, brenner kubbene raskt og vi får lite varme. Trikset er å fyre på en måte som gjør at kubbene varer lenger og gir mer varme.

- Mine beste tips er at du først fyrer godt opp i ovnen/peisen. Bruk tørr ved og opptenningsbriketter, ha døren på gløtt i starten. Når veden har tatt fyr lukker du døren og har trekken på fullt, forteller Simen Messel, ved Varmefag Peishuset på Kolsås i Bærum.

- Etter en liten stund er temperaturen i pipe og brennkammer høy nok til at du kan sette trekken lavere. De fleste moderne ildsteder brenner rent og sotfritt på lav effekt. Da vil veden brenne lenger, og man behøver ikke legge på så mye av gangen.

Det lønner seg å legge inn et par kubber, så du får en grei mengde glør. Så kan du ta trekken ned, mens glørne ligger og varmer.

Øyvind Stranna Larsen, Fagsjef i Norsk Ved, forteller at det særlig er én tabbe som gjentar seg når folk fyrer opp i de moderne peisovnene.

– Sintef anbefaler at man ikke fyller ovnen for mye opp. De moderne ovnene er veldig følsomme på dette med luftsirkulasjon. Helst bør ikke mer enn 1/4 av brennkammeret fylles med ved. Fyller man for mye, blir det veldig lett røykutslag og dårlig luftsirkulasjon, sier Stranna Larsen.

Les også: Feilene du gjør når du fyrer med ved

IKKE KAST! Greiner har ekstra god brennverdi, men kommer sjelden i vedsekkene på grunn av produksjonsmetodene som brukes av de profesjonelle aktørene. Men hvis du feller trær på egen tomt, bør du ta vare på greinene og kappe dem i passende lengder for å få mest mulig varme fra treet.
IKKE KAST! Greiner har ekstra god brennverdi, men kommer sjelden i vedsekkene på grunn av produksjonsmetodene som brukes av de profesjonelle aktørene. Men hvis du feller trær på egen tomt, bør du ta vare på greinene og kappe dem i passende lengder for å få mest mulig varme fra treet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Ikke kast greinene!

Når du feller egne trær, gjør du lurt i å kappe opp greinene i passende stykker.

- Hogger du ned trær på hus- eller hyttetomt, bør du utnytte greinene også. Eksempelvis inneholder furuvirke cirka 12 prosent mindre energi enn bjørkevirke. Men furugreiner inneholder omtrent like mye energi som bjørkevirke, forteller Stranna Larsen.

- Mest varme fra veden får du ved å fyre med treslag som har høy brennverdi. Eksempelvis harde og tunge treslag som bjørk, ask, eik og bøk. De ulike treslagene har noe ulik varmeutvikling. Granved gir rask varmeutvikling, men inneholder mindre energi enn de tunge treslagene.

Stranna Larsen advarer mot å bruke gran i åpen peis.

- Granvirke inneholder store porer med kvae. Når disse varmes opp, går de over i gassform og utvikles videre på grunn av varmen, med små smell. Dette kan rive med seg små, glødende kullbiter. I en lukket ovn er dette ikke noe problem, men foran en peis er det uønsket, sier han.

I tillegg mener fagsjefen at vi bør fyre i moderne ovner som utnytter cirka 75 % av vedenergien. Gamle ovner utnytter kun cirka 60 % av vedenergien.

- I moderne vedkjeler beregnet for sentralfyringsanlegg utnyttes hele 90 % av vedenergien. Det er viktig at veden er tørr, ikke noe særlig over 20 % fuktighetsprosent av tørrvekt, legger han til.

Les også: Du tenner vel ikke veden nedenfra?

ØKONOMISK VEDFYRING: Det dreier seg i hovedsak om å få mest mulig varme ut av hver centimeter trevirke. Da spiller det en ganske stor rolle hva slags trevirke du fyrer med, og hvordan du bruker ovnen eller peisen din.
ØKONOMISK VEDFYRING: Det dreier seg i hovedsak om å få mest mulig varme ut av hver centimeter trevirke. Da spiller det en ganske stor rolle hva slags trevirke du fyrer med, og hvordan du bruker ovnen eller peisen din. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Lyd-test og zalo-triks

For å skille god ved fra dårlig ved, foreslår Messel å bruke fuktmåler eller benytte seg av lyd-testen:

- Det største problemet du møter som forbruker er gjerne fuktig ved. Når veden er fuktig er den vanskelig å få fyr på, den brenner dårlig og vil ofte sote ned ildstedet. Den beste måten å sikre seg mot fuktig ved, er å skaffe en fuktmåler. Du kan også dunke to kubber mot hverandre, tørr ved vil gi en lett klang mens fuktig ved gir et mer dempet dunk.

Et annet triks er å ta litt Zalo i enden på en kubbe og blåse i den andre enden. Hvis det kommer bobler, er veden tørr. (Se bilde øverst i saken).

– Zalo-trikset fungerer, det. Jeg har prøvd selv og det er veldig artig. Det som skjer er at ledningsrørene i treet tømmes når veden tørker. Når de er tomme for vann kan man blåse gjennom dem til tross for at kubben har en tykkelse på 30 cm, sier Stranna Larsen i Norsk Ved.

Bjørkeved

Messel i Varmefag Peishuset foretrekker å fyre med tørr bjørkeved.

- Vi i har erfart at bjørk fungerer meget godt, blandingsved av bartrær brenner også fint men har en tendens til å gnistre og sprute litt, noe som gjør at man kanskje må vaske glasset på ildstedet oftere. En forutsetning for en god fyringsopplevelse er uansett at veden du bruker er tørr.

Det er viktig at veden er ordentlig tørr for at fyringen skal bli så effektiv som mulig.

- All ved bør ha tørket i ett år. Da er kjernen tørr fra sevje og annen fukt. Hvis den har ligget fuktig etter det, kan det hjelpe å ha den innendørs noen dager i forveien, for å tørke ut det vannet som har kommet i de ytre delene av veden. Dette vil gjøre at barken er tørr, og tar lettere fyr, sier Messel.

- Er veden ikke tørr nok i utgangspunktet, vil du ikke klare å få kjernen av veden tørr bare på noen dager, og veden vil brenne dårlig uansett, understreker han.

Les også: Har du en eldgammel vedovn? Ikke kast den før du har lest dette

Sjekk dette før du kjøper ved

Stranna Larsen i Norsk Ved understreker at det derfor er svært viktig at vedkjøpere har et kritisk blikk når de er i butikken, slik at de unngår å komme hjem med fuktig ved.

– Jeg anbefaler at vedkjøperne ber om dokumentasjon på at veden er tørr og at de får utsalgsstedet til å vise dette med en fuktighetmåler. Alle seriøse leverandører har dette, men du kan også ta med selv. Jeg hadde ikke kjøpt ved om jeg ikke hadde fått dokumentert fuktigheten. Det er som å kjøpe bensin uten å kjenne oktan-tallet.

Han forteller at den beste veden bør ha en fuktighet på under 20 prosent.

– Den beste ved-klassen til forhandlerne skal ligge under 20 prosent fuktighet. Den dårligste klassen går helt opp til 25 prosent, men vi anbefaler at at veden skal være under 20 prosent.

Ved-eksperten forteller om stor etterspørsel etter ved, til tross for en relativt mild høst så langt.

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2014, og sist oppdatert 14/12 2022.

Les også