Ribbefett i vasken

Gjør du feil kan du få kloakken inn i huset

- Utrolig kjedelig for dem som opplever det.

TETT RØR: Dette eksempelet fra Oslo kommune viser hvordan kloakkrøret kan tette seg ved at fett og matrester hoper seg opp.
TETT RØR: Dette eksempelet fra Oslo kommune viser hvordan kloakkrøret kan tette seg ved at fett og matrester hoper seg opp. Foto: Foto: Fettvett.no
Først publisert Sist oppdatert

Dette må ikke i kjøkkenvasken;

  • Ribbefett
  • Baconfett
  • Stekefett generelt
  • Sauser
  • Supper
  • Stekeoljer
  • Kaffegrut

Kilde: Fettvett.no

VANNLÅSEN: - Glem ikke å rengjøre vannlåsen under vasken, sier Kjetil Liebech-Lien hos rørprodusent Pipelife Norge AS.
VANNLÅSEN: - Glem ikke å rengjøre vannlåsen under vasken, sier Kjetil Liebech-Lien hos rørprodusent Pipelife Norge AS. Foto: Foto: Pipelife Norge

Er du en av dem som skyller ut rester av stekefett fra stekepanne eller langpanne i vasken?

Det er absolutt ikke bra, for fettet legger seg på innsiden av rørene - både inne i huset ditt samt i det offentlige kloakksystemet.

- På akkurat samme måte som matfettet stivner og blir hvitt i langpannen, vil matfettet du skyller ut i vasken stivne og danne et fettlag på innsiden av røret, forklarer rørlegger Øystein Klavestad og rørleggermester Per Thomas Johnsen i rørleggerbedriften Sarpsborg VVS.

- Fettet i seg selv gjør ingen skade på rørene, men det er klart at over tid kan det bygge seg opp fett som sammen med andre matrester kan forårsake propp, påpeker Kjetil Liebech-Lien, produktansvarlig i rørprodusenten Pipelife Norge AS.

Mye fett rundt jul

Vivi Paulsen, overingeniør ved vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, opplyser at fett i kloakkanlegget er et problem hele året, men at de i Oslo merker ekstra mye til problemet i forbindelse med julefeiringen.

- Både inne i rørene og i kloakkrenseanleggene at det mye mer fett i julen. Dette krever mer rengjøring av pumper og utstyr som står i kloakken. Mange tenker nok at matfettet forsvinner ned i avløpet med varmt vann, men selv om det ikke tetter seg hjemme hos deg, betyr det ikke at røret kan tette seg et annet sted, påpeker hun.

Sammen med flere nabokommuner har Oslo kommune laget nettsiden www.fettvett.no der du kan få mange gode råd og lese oppsiktsvekkende opplysninger rundt folks kloakkvaner.

Maten som ikke må i vasken

- Hva slags type matfett er det mest problematisk at folk heller i vasken?

- Det største problemet er definitivt dyrefett. Den typen dyrefett som du finner på for eksempel en kotelett, bacon eller ribbe. Matfett som er stivt i kald tilstand, men som blir flytende i varm tilstand. Flytende matoljer kan også skape problemer. Saus og supper som du vet det er smør, olje eller fett i bør du også la være å helle i vasken. Det samme gjelder kaffegrut som sammen med fettet kan føre til at røret tetter seg.

- Gjør dere noe ekstra i kommunen i forhold til fett i kloakkanleggene rundt juletider?

- Vi er ekstra obs på dette og særlig på renseanleggene hvor tar de høyde for hyppigere rengjøring. Vi har også faste steder på avløpsnettet der vi vet at det kan oppstå problemer som vi sjekker. Men man kan aldri ha noen garanti for at rør kan tette seg på steder vi ikke vet om, sier Paulsen og legger til at det er utrolig kjedelig for folk som opplever å få kloakken inn i huset på grunn av propp.

Rotter er også en problematikk i forbindelse med temaet.

- De spiser matrestene som vi skyller ned i vasken eller i toalettet. Og dersom veldig mange skyller ut matfett i vasken skaper dette bedre leveforhold for rottene. Det er også noe man bør tenke på, sier Paulsen.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Dersom det tetter seg

Dersom du opplever at kjøkkenvasken blir tett, kan du kjøpe rengjøringsmidler som forhåpentligvis løser opp proppen.

- Baksiden med rengjøringsmidler som løser opp ved kjemiske prosesser er at de utvikler en sterk varme inne i røret. Dette vil kunne gi slitasje på rørene dersom man bruker slike midler gang på gang. Røret har nemlig lett for å tette seg på samme sted, forklarer Liebech-Lien.

Han understreker at nettopp på grunn av dette er det svært viktig å lese bruksanvisningen på rengjøringsmidler, slik at du ikke bruker de feil. Dersom røret forblir tett, må du ty til profesjonell hjelp. Det anbefales at du forsøker å stake opp røret før du eventuelt kontakter en rørlegger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STEKEFETT: Å skylle ut stekefett i vasken kan føre til at fettet legger seg på innsiden av rørene og på sikt fører til propp.
STEKEFETT: Å skylle ut stekefett i vasken kan føre til at fettet legger seg på innsiden av rørene og på sikt fører til propp. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Høytrykk eller varmt vann

- Hva kan man gjøre for å forebygge at fett setter seg på innsiden av rørene?

- Skyll med skikkelig varmt vann en gang i uken, da vil fettet forhåpentligvis løse seg opp, er rådet fra kollegaene i Sarpsborg VVS. De påpeker at kokende varmt vann ikke er skadelig for rørene, noe mange tror.

Dersom røret blir helt tett må man ty til høytrykksspyler eller ringe etter en rørlegger som har sterkere kjemiske midler tilgjengelig.

- Det kjemiske middelet vi bruker for å løse opp tette rør er så sterkt at det etser seg igjennom huden, derfor må man ha på seg sikkerhetsutstyr når man bruker det og det er derfor kun rørleggere som har dette tilgjengelig, forklarer Karlsen.

Rengjøring av vannlås

En annen ting som også kan være smart å rengjøre jevnlig er vannlåsen, et sted der det kan sette seg fast fett og avfallsrester.

- Rengjøring av vannlåser i sluket på kjøkkenet bør gjøres jevnlig, men det er mange som er veldig dårlige på dette. Å rense vannlåsen under vasken bør man i hvert fall gjøre en gang i året og gjerne etter at man har vært på ferie. Da har det størknet litt nede i vannlåsen og det kan blir som en propp når det kommer vann til igjen, påpeker Liebech-Lien.

Hvordan bør man så fjerne fett på riktig måte uten å skade rørene? Klavestad og Johnsen i Sarpsborg VVS har svaret på det;

- Fett fra stekepanne eller langpanne bør fjernes med et tørkepapir og kastes i søpla. Da unngår du hele problemstillingen.

Kan du reglene for kildesortering? Ta vår quiz og finn ut.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.