Rengjøring av badet
Slik holder du fugene på badet rene
Vrient, men ikke umulig.
Fugene på badet er noe skikkelig herk. For det første må du faktisk ned på alle fire for å skrubbe dem rene, og for det andre virker det som om løpet er kjørt når de har begynt å bli litt svarte.
Når fugene ikke lenger er hvite, men har gulbrune eller svarte flekker, ser dessuten hele badet møkkete ut, og selv om misfargede fuger ikke er farlig, er det er ikke særlig fristende å gå inn i en dusj som er full av gule alger.
Det er dessverre nesten uungåelig at fugene skal bli litt misfarget med årene. Badet er et yndet sted for bakterievekster. Likevel er det mye du kan gjøre for å holde fugene hvite og fine en god stund lenger.
Bør vaskes en gang i måneden
Det er egentlig ingen kunst å vaske fugene, men du bør sette deg ned og skrubbe jevnlig for at det ikke skal bli for ille. Har du stort bad, kan det selvsagt bli en liten jobb.
- Jeg tenker at du rundt en gang i måneden bør ta en skikkelig runde på badet, og vaske fugene godt, sier rengjøringsekspert og leder for Lilleborgs forbrukerservice, Malin Skaar.
Det er forskjell på fugene som brukes i våtsonene på badet, og de som brukes ellers. Sementfuger tåler mer, mens de vanntette silikonfugene krever at vi er litt mer forsiktige.
Stedet på badet som er mest utsatt for misfarging er der det ofte er vått, som i dusjen. Sørg derfor for å holde dusjen fri for såpe- og hudrester etter at du har brukt den. Dette er hva sopp og alger livnærer seg på.
- Et tips når det gjelder dusj er å dusje veggene med rent vann når man er ferdig, da får man vekk mye hud og såperester, sier Skaar.
Pass på å lufte
Ifølge en rapport skrevet av seniorforsker ved SINTEF, Arne Nesje, trives sopp og alger best der det er høy luftfuktighet, helst over 20 grader, og der det er tilgang på næring, for eksempel i form av såpe og hudrester.
Det er altså ikke bare rengjøring som gjelder. Jan Eddie Kragtorp er murmester og faglig leder i Flisekompaniet. Han forteller at den aller største grunnen til misfarging i fugene er dårlig lufting.
- Den aller viktigste grunnen er dårlig avluftning. Når fire-fem mennesker skal dusje hver dag, trenger man god lufting, sier han.
Hyppigere bruk av dusjen enn tidligere, sammen med dårlig lufting gjør luftfuktigheten høy, og skaper et godt klima for sopp og mugg. Vil du unngå svarte fuger, er det altså god ventilasjon bud nummer én.
Det er også lurt å impregnere fugene, men ifølge Kragtorp varer ikke impregnering veldig lenge, og det bør gjøres i hvert fall en gang i året.
- Det må du gjøre ganske ofte. Hvor ofte kommer an på bruken, sier han.
Når det gjelder rengjøring peker han på viktigheten av at produktene du bruker er PH-nøytrale, både når du vasker fuger og fliser.
Velg hardere fugemasse
Føler du at løpet er kjørt, er siste løsning å bytte fugene. Det er ikke umulig å gjøre selv, men du må være nøye og ikke skjære så dypt at du ødelegger membranen som ligger under flisene.
Det er lettere å bytte ut silikonfuger enn sementfuger, men det finnes eget verktøy du kan bruke til sistnevnte.
Kragtorp forteller at det er soppdrepingsmiddler i silikonfugemasse, men at regler for produksjon gjør at det stadig er mindre slike midler som blir tilsatt. Dermed er det desto viktigere med god ventilasjon og rengjøring.
Du kan likevel velge fuger som ikke skaper en like god grobunn for sopp, og Kragtorp foreslår epoxi-fugemasser.
Disse er mye hardere enn tradisjonelle sementfuger, og trekker ikke til seg like mye fukt, såpe- og bakterier.