Radonmåling
Denne uken bør du sjekke hjemmet ditt for radongass
Om noen dager kan det være for sent.
- Radongass sjekkes lettest og billigst med sporfilmer. Dette er små brikker som plasseres ut i beboelsesrom som stue, soverom eller andre oppholdsrom, opplyser Bjørn Eide.
Han er service- og kvalitetsansvarlig i Pelias, hvor de blant annet utfører radonmålinger og hjelper til med tiltak i ettertid dersom det er behov for det.
Ifølge Eide er det svært viktig at du lar sporfilmene ligge ute i minst 60 dager i tidsrommet 15. oktober til 15. april. Du må derfor starte før 15. februar for å bli ferdig i april.
Rimelig måling
For å motta sporfilmene må du kontakte et firma som selger dette. Firmaet vil deretter sende deg sporfilmene i posten. Når du har mottatt sporfilmene, plasserer du dem ved hjelp av anvisningen som følger med. Deretter lar du filmene ligge i minst to måneder før du returnerer dem til analyse.
Å få målt boligen på denne måten trenger ikke koste mer enn 400-600 kroner. Noen steder kan du også bestille rimeligere målinger hos kommunen.
Alternativt kan du kjøpe deg et elektronisk måleapparat. Dette kan brukes flere ganger, men fremgangsmåten er den samme som for sporfilmene.
Helseskadelig gass
Radongass er et resultat av at uran, som er et radioaktivt stoff, brytes ned til radium, som igjen brytes ned til radongass. Jo mer uran et område har i grunnen, jo mer radongass dannes det.
- Den forekommer i de fleste bergarter og jordsmonn, men alunskifer og noen typer granitt avgir mer radongass, sier Eide.
Radongass er i tillegg en usynlig, smaksfri og luktfri gass. Det betyr likevel ikke at den er ufarlig. Den kan nemlig bli et helseproblem dersom konsentrasjonen blir for høy.
- Gassen kan, ved for høy konsentrasjon, binde seg med partikler i luften, som så legger seg i lungene, forklarer Eide.
Ifølge Bård Olsen, seniorrådgiver ved Statens strålevern, kan det beregnes at radongass medvirker til rundt 300 lungekreftdødsfall i Norge hvert år.
- Radon vil over tid gi en økt risiko for lungekreft. Risikoen blir større jo lengre tid du bor ved et gitt radonnivå. Størst blir risikoen fra radon om du røyker, opplyser Olsen som er seniorrådgiver for avdeling sikkerhet, beredskap og miljø.
Forebygging mot radongass
Statens strålevern anbefaler at alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som praktisk mulig. Det er anbefalt å forsøke å redusere radonnivået dersom dette i årsgjennomsnitt overstiger 100 becquerel per kubikkmeter (Bq/m3).
Anbefalt grenseverdi er 200 Bq/m3, og du bør alltid gjøre tiltak for å ligge under denne grensen.
- Det er alltid mulig å få ned radonkonsentrasjonen i hjemmet sitt om det skulle vise seg å være for høyt. Et tiltak som er mye brukt er å endre trykkforholdene under bygningen, opplyser Olsen.
Ved hjelp av en vifte og et rørsystem ned i grunnen under huset, kan du nærmest suge bort radon før det kommer inn. Her er det imidlertid viktig at ulike tiltaksløsninger vurderes fra gang til gang, også ut fra hvor høyt radonnivået er.
- Noen ganger kan det være nok å tette sprekker, rundt vannrør eller andre åpenbare utettheter mot grunnen. Eller kanskje holder det å åpne opp og vaske ventiler, sier eksperten.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Eide stemmer i.
- Innvendig tetting av luftlekkasjer i gulv og grunnmur og rundt rør og kabelgjennomføringer vil kunne redusere radoninntrengning, tipser han.
Skal vi tro eksperten, er det anbefalt å bruke elastiske tettemasser som tåler bevegelse, spesielt for tetting av sprekker rundt rør og i gulv- og veggoverganger.
- Dersom lettklinkerblokker er brukt i grunnmuren, vil tetting av alle lekkasjer være svært vanskelig fordi blokkene er porøse og kan transportere radon, forklarer han.
Andre ting som kan redusere radongass er å forbedre ventilasjon av inneluften på en riktig måte, eller montering av en radonvifte.
- Balansert ventilasjon skaper ikke undertrykk innendørs og er den beste løsningen. For en lokal balansert ventilasjonsløsning anbefales et Minivent-system, et system som effektivt vil redusere radonnivået, forbedre luftkvaliteten og ved hjelp av innebygget varmegjenvinning, spare energi, påpeker Eide.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 09/02 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.