punktert vindu

Fukt på vinduer kan være tegn på mugg

Derfor bør du sjekke luftfuktigheten hjemme.

PUNKTERT VINDU: Vedvarende kondens på vinduer kan bety at den generelle luftfuktigheten er for høy, noe som kan gi fuktskader i boligen. Foto: FOTO: Colourbox.com
PUNKTERT VINDU: Vedvarende kondens på vinduer kan bety at den generelle luftfuktigheten er for høy, noe som kan gi fuktskader i boligen. Foto: FOTO: Colourbox.com Foto: FOTO: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Dusjing, mange mennesker på liten plass og dårlig ventilasjon kan gi kondens på vinduene hjemme. Det virker uskyldig nok, men kondens er det første tegnet på fuktskader i boligen.

- Det kan være et tegn på et fuktproblem i boligen. Der det er kondens er det ofte svarte spor etter muggsopp nederst på karmene, sier Kjetil Runningen i Norsk fuktskadekontroll.

Les også: Slik bytter og monterer du vinduer selv

Fukt og dugg på vindu = punktert vindu

Kondens dannes ved at fuktigheten i lufta kondenserer og blir til vann på kalde flater, og derfor ser vi det spesielt på vinduer om vinteren.

- Det handler om at fuktighet i luften kondenserer på kalde flater. På eldre vinduer som er dårligere isolert kommer fukten på innsiden av vinduet, mens der det er bedre isolert legger den seg på utsiden av vinduet, forteller forskningsleder ved Sintef byggforsk, Eyvind Fredriksen.

KONDENSERING OG HØY LUFTFUKTIGHET

Kondensering dannes ved at fukten i varm luft trekker til kalde flater. Når temperaturen synker blir fukten i lufta til vann.

Kondenseringen kan ses på flater som vinduer og speil, men oppstår også andre steder kalde steder i boligen, som bak møbler som står inntil veggen.

Litt kondensering på vinduer er ikke farlig, men det er det første tegnet på at luftfuktigheten i boligen er for høy. Dermed bør du sjekke om du har fuktskader, som svart sopp, i vinduskarmer, i hjørner og bak møbler.

Er luftfuktigheten i boligen for høy er det igjen et tegn på at at ventilasjonen er for dårlig. Er det mange som oppholder seg i boligen, brukes mye eller lages det mye mat er behovet for ventilering større.

En luftavfukter får ned luftfuktigheten ved å dra ut vannet i lufta, og kan være en løsning om du ikke blir kvitt problemet med økt ventilering.

Får du dugg på innsiden av vinduene kan det altså bety at de er dårlig isolert. Dette er ofte tilfellet med vinduer i litt eldre bygg.

Les også: Slik bytter du utvendig panel

Kan være tegn på mugg i boligen

Selv om dugg på vinduer er noe de fleste av oss ser litt av i blant, spesielt på de kaldeste vinterdagene, kan det altså være tegn på at det er noe galt. Det er vanskelig å si noe om hvor mye kondens som er for mye, men høy luftfuktighet gir gode levekår for mugg og sopp, og dermed kan kondens på flater i boligen bety at du har et muggproblem.

- Vedvarende kondens kan tyde på at luftfuktigheten er for høy, sier Fredriksen.

Har du mye kondens på vinduene er det første du bør gjøre å sjekke om du har svarte spor etter sopp i vinduskarmen. Kondens og sopp kan også danne seg på kaldere flater du ikke ser, som i hjørner og bak skap og andre møbler som står inntil veggen.

Les også: Slik restaurerer du gamle vinduer

Bør være borte i løpet av 15 minutter

Grunnen til høy luftfuktighet kan være mange. Det kan være at du lufter for sjeldent, at ventilasjonsanlegget ikke fungerer, hyppig dusjing, matlaging eller at man oppholder seg for mange på liten plass.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Bor dere fire studenter på 30 kvadratmeter, er ikke det som ellers ville vært naturlig ventilering nok, sier Runningen.

- Om vi tar utgangspunkt i at du har nogenlunde moderne vinduer med en viss grad av isoleringsevne, trenger du i hovedsak økt varme og ventilasjon inn og ut av boligen, sier daglig leder i Norsk muggsopp og bakteriekontroll, Richard Wannemacher.

- Så kommer det jo an på hva fukten kommer av – om det er egenprodusert eller fuktighet utenfra, eller en kombinasjon.

Spesielt sokkelleiligheter og kjellere er utsatt, da fuktighet kan trenge gjennom vegger og gulv.

Kondenserer det på speilet når du dusjer, mener Wannemacher fukten bør være forsvunnet av seg selv innen 10 til 15 minutter. Er den ikke det bør du sjekke ventileringen på badet.

Les også: Slik maler du vinduskarmene

Trenger mer ventilasjon

I tillegg til at lufta skal ut og inn av boligen, er det viktig at du har luftspalter under dørene, slik at den også kan bevege seg fra rom til rom.

Høy luftfuktighet er et større problem om vinteren enn om sommeren, blant annet fordi vi er flinkere til å holde vinduer åpne om sommeren. Å prøve å sperre kulda ute ved å droppe å lufte er altså ikke noen god idé.

- Det nytter ikke å tro at du kan stenge alt av ventiler om vinteren, sier Wannemacher.

Er det vanskelig å bli kvitt problemet med vanlig ventilasjon, kan avfukting være en løsning.

En luftavfukter får luftfuktigheten ned ved å suge inn fuktig lufta i rommet, hente ut vann og blåser tørr luft ut i rommet igjen.