SINNASNEKKER'NS TIPS- OG TABBELISTE

Oppussing: Disse seks tabbene irriterer Sinnasnekker'n aller mest

Det lønner seg å inkludere hele familien i oppussingen, sier Otto «Sinnasnekker'n» Robsahm.

TA HUSET DITT PÅ ALVOR: Sinnasnekker'n Otto Robsahm sier at man må vise respekt for partneren hvis oppussingen skal bli vellykket.
TA HUSET DITT PÅ ALVOR: Sinnasnekker'n Otto Robsahm sier at man må vise respekt for partneren hvis oppussingen skal bli vellykket.
Sist oppdatert

Otto Robsahm har i programmet Sinnasnekker'n møtt utallige par som har malt seg inn i et hjørne med krangling om når, hvor eller hvordan man skal pusse opp hjemme.

Klikk.no har spurt Otto om de vanligste oppussingstabbene i norske hjem.

1. Du tar ikke huset ditt på alvor

Skal du pusse opp bør du på forhånd at erkjenne at daglig vedlikehold både av boligen og relasjonene i boligen, er nødvendig for trivsel.

– Det å ta huset ditt på alvor innebærer også å vise respekt for samboer eller ektefelle, sier Otto.

– Skal dere ta fatt på oppussing, prøv å jobbe sammen i stedet for å jobbe imot hverandre. Det er ekstremt viktig at man ikke tvinger igjennom sine kjepphester. Prøv heller å svelge en kamel. Da øker sjansene for et produktivt og vellykket samarbeid.

Les også: (+) Eventyrlige hytter du kan leie for en billig penge

2. Du starter uten nok penger

  • Otto Robsahm (f. 1968) er mest kjent som Sinnasnekker'n.
  • TV-debuterte i 2000, først i NRK-serien Forandring fryder, deretter i Reparatørene og Frokost-TV.
  • Senere gikk han til TV 2 der han deltok i Katrine Moholts realityserie Nr. 19 og forbrukerprogrammet TV 2 hjelper deg.
  • I 2010 fikk han sitt eget program, Sinnasnekker'n, som gikk på TV Norge i 9 sesonger.
  • Nå har han Youtube-kanalen Team Otto, der han reiser landet rundt og hjelper folk med renovering.
Se mer

Hvis du ikke kan betale for å gjøre et oppussingsprosjekt helt ferdig, kan det bli verre enn det var i utgangspunktet.

Men maling kan være en god plan B.

– Hvis man ikke har råd til et større oppussingsprosjekt, er det et godt tips å male. Ikke bare mal hvitt bare fordi hvitt er hvitt, men prøv å ha en kontrastvegg.

– Prøv å ha noen farger på veggen, og gjør det sånn at du får malt over det gamle. Det vil gi deg bedre tid før du tar avgjørelsen om å eventuelt rive og begynne på nytt. Det kan bli superfint hvis du har riktig farge.

TA HUSET DITT PÅ ALVOR: Sinnasnekker'n Otto Robsahm sier at man må vise respekt for partneren hvis oppussingen skal bli vellykket.
TA HUSET DITT PÅ ALVOR: Sinnasnekker'n Otto Robsahm sier at man må vise respekt for partneren hvis oppussingen skal bli vellykket.

3. Du glemmer barna

Hvis du har barn, tilby dem å være med på oppussingen.

– Det er to gode ting som skjer når du inkluderer barna: For det første er det lettere for deg å pusse opp fordi alle er involvert. For det andre lærer du barna dine faktisk noe, i stedet for at de sitter passive med et nettbrett.

– Barn kan lære seg å bli møkkete, rydde, koste, spikre, male. Du får bedre samhold i familien når alle er involvert, sier Otto.

4. Du går på en tidssmell

I mange episoder av Sinnasnekker'n møter Otto folk som ikke har en realistisk tidsplan. Et godt eksempel er Halvard og Solvor på Roa, der tidsplanen var så urealistisk at både forholdet og huset var nær ved å kunne kalles rivningsobjekter.

– Det holder ikke si at en gang i fremtiden skal ting være ferdig. Det blir feil. Du bør heller sette opp en timeplan og være slavisk med å jobbe hardt innenfor den så du ikke går lei. Jo lengre prosjektet tar, jo større blir sjansen for å lei. Hvis det går for lang tid kan du gå på en kjempesmell uansett hvor sterk du er mentalt, sier Otto.

Les også: (+) Arild bor alene i spøkelsebygd

5. Du glemmer at jobb er jobb

Det er et viktig prinsipp for Otto at en som bygger ikke står over en som rydder.

– Rydding, kosting, støvsuging, søppeltømming. Alt det er like mye verdt som å bygge en vegg eller sparkle og male.

– Hjemme hos meg er jeg flink til å bygge. Men kona mi Marion rydder, henter materialer på byggevarehus, setter ting til rette.

– De timene hun bruker på det er like verdifulle som timene jeg bruker på å bygge. Det er også en motivasjon for å få ting ferdige, at man er tilstede i samme rom, i stedet for at man står alene dag ut og dag inn.

6. Du bruker for mye fugemasse

Det skjer i alle boliger før eller siden at fugen der badegulvet møter veggen blir slitt eller skadet.

Da trenger du ny fuge. Etter at du har fjernet den gamle fugen, må det være rent og tørt før du kan legge på ny fuge.

Bruk en kvalitetsfugemasse, ikke den første du ser i billigkurven. De billigste fugemassene har mye kortere holdbarhet enn de som koster litt mer.

Her er Ottos oppskrift på fuging:

– Legg to strimler med maskeringstape med et mellomrom som tilsvarer den gamle fugen. Altså: Først teiper du. Deretter fuger du. Dernest drar du forsiktig og jevnt over hele fugen med en dråpe såpe på en finger. Og så drar du av teipen med én gang.

Til slutt kan du nok en gang gå over fugen med fingeren hvis du trenger å jevne ut bittesmå kanter som eventuelt har oppstått.

– Tuten med fugemassen er enklest å skjære opp med en tapetkniv. Otto mener man bør skjære av bare bittelitt fordi jo større åpning på tuten, jo mer fuge kommer ut.

HUSK MASKERINGSTAPE: Bruk tape når du fuger. En vanlig feil er å bruke for mye fugemasse. Det unngår du ved å kappe kun litt av tuten på fugepatronen.
HUSK MASKERINGSTAPE: Bruk tape når du fuger. En vanlig feil er å bruke for mye fugemasse. Det unngår du ved å kappe kun litt av tuten på fugepatronen. Foto: Getty Images

– Jo mer fuge, jo verre blir det å rette opp. Gjør heller skjæringen to eller tre ganger med små kutt. Kutt av på skrå, da vil du kunne styre bedre. Spissen bidrar da til å dra av overskytende fugemasse og i tillegg vil du kunne presse fuge inn sprekken. Den vanligste feilen folk gjør er å bruke for mye fugemasse, mener Otto.

Staten kan hjelpe deg

Nå blir det også bli mulig for deg og meg å få oppussingstips fra statlig hold.

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) lanserer i mars det de kaller nyttige råd for privatpersoner.

– Rådene handler om hvilke smarte grep du bør ta for å heve kvaliteten på boligen slik at den står seg bedre i de tøffere værforholdene vi opplever nå, hvilke typer oppussing du bør planlegge for når huset blir eldre, og at du pusser opp miljøvennlig, skriver Anne Bente Skarud, kommunikasjonsrådgiver ved DiBK, i en epost til klikk.no.

Rådene blir å finne på dibk.no.

– Boligen er jo det dyreste vi eier og målet er at folk får bedre innsikt i hvordan de tar vare på boligen og opprettholder kvaliteten på den, skriver Skarud.

Du kan også finne mange svar i den såkalte TEK 17 med veiledning:

«Forskrift om tekniske krav til byggverk trekker opp grensen for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge».

  • DiBK utfører tilsyn med foretak som har Sentral godkjenning.
  • Basert på dette er det årlig flere foretak som får trukket tilbake sin sentrale godkjenning.
  • 2016: 97 foretak
  • 2017: 80 foretak
  • 2018: 90 foretak
  • 2019: 91 foretak
  • 2020: 53* foretak

*Tallene for 2020 er lavere da det har vært vanskelig å gjennomføre fysiske tilsyn, opplyser DiBK til klikk.no.

Se mer

Sjekk om håndverkerne er seriøse

I store oppgraderinger i boligen vil det gjerne bli nødvendig å få hjelp fra elektriker, rørlegger eller snekker.

Positive anmeldelser kan være bra, men at en bedrift har fått positive anmeldelser, gir i seg selv ingen garanti mot svindel.

Det har dessuten hendt at useriøse bedrifter har ligget mittanbud.no en god stund før de har blitt sparket ut av tjenesten fordi de har klart å operere «under radaren».

Heldigvis kan du som kunde for håndverkertjenester gå håndverkere etter i sømmene før de kommer hjem til deg.

  • DiBK opplyser følgende unike sidevisninger på søkesiden om hvilke bedrifter som har Sentral godkjenning:
  • 2016: 79 367
  • 2017: 136 005
  • 2018: 127 691
  • 2019: 118 238
  • 2020: 77 555 (DiBK sier at det lave trolig skyldes tekniske problemer med nettsiden)
Se mer

Dette kan du gjøre med noen enkle søk i åpne databaser.

Klikk her for å sjekke hvilke bedrifter som har sentral godkjenning.

Sentral godkjenning er ifølge DiBK en frivillig kvalitetsordning som beskriver faglig kompetanse, rutiner for kvalitetssikring og seriøsitet i foretaket.

En bedrift ikke ha Sentral godkjenning for å kunne erklære ansvarsrett i byggesaker, men Sentral godkjenning er normalt en pekepinn på om bedriften er like seriøs som den hevder å være.

Skal en bedrift bygge nytt bad hos deg, sjekk om de er oppført som godkjent våtromsbedrift.

Foretak som skal utføre elektrikeroppdrag i Norge må være oppført Elvirksomhetsregisteret.

Virksomheter som tilbyr og gjør elektrisk arbeid uten å være registrert i dette registeret, driver ulovlig. Sjekk om elektrikeren jobber lovlig, før du inviterer til befaring.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2021, og sist oppdatert 12/02 2021.

Les også