Måle fukt i bolig
Nei, fuktindikatoren alene røper ikke fuktskader
Og du må bruke den riktig.
Måling etter fuktighet:
Når du ser etter fukt i vegger og gulv gjelder det å kjenne til konstruksjonen, være obs på materialer fuktindikatoren kan slå ut på, og se etter forskjeller.
Den generelle luftfuktigheten bør ligge på under 70 prosent. Over 85 prosent regnes som høy risiko.
Måler du i treverk bør fuktigheten ligge på under 20 prosent
I treverk som skal behandles med beis, olje eller maling bør fuktigheten måles til under 16 før du går løs på det.
Fuktighet er en av mange ting som skal sjekkes opp før salg av en bolig. Dette kan ifølge Tom Robert Sletta i Finisterra, leverandør av måleinstrumenter for blant annet fukt, kun gjøres med en fuktmåler.
Det er imidlertid forskjell på en fuktsøker og en fuktmåler - og en fuktindikator faller i førstnevnte kategori.
Forskjell på fuktsøker og fuktmåler
Målende instrumenter har pigger eller sensorer som må inn i materialet for å gi en verdi. De søkende instrumentene søker etter strømledende materialer, og kan dermed ikke gi deg et klart svar på graden av fuktighet, men en indikasjon du kan bruke til å vurdere videre.
- Fuktindikatoren kan for eksempel brukes for å finne ut av hvor stor en lekkasje er. Har du en lekkasje, måler du nedover gulvet. Du vil se at det blir lavere og lavere fuktighet jo lenger unna du kommer, og når du kommer dit hvor det fortsetter å måles likt nedover, er du der hvor lekkasjen stopper, forklarer Sletta.
En fuktindikator er altså også et nyttig måleinstrument for deg når du vil sjekke opp at ting er som det skal. Det gjelder imidlertid å ha tunga rett i munnen og være bevisst på at instrumentet ikke kan gi deg svaret alene.
- Det er fort gjort å overtolke instrumentet. Det skumleste er å bruke en fuktindikator som du bare legger på overflater, også slår den høyt ut der fordi den reagerer på materialer som leder strøm, sier Mari Sand Austigard, seniorrådgiver og forsker ved Mycoteam, og ekspert på fuktproblematikk i trekonstruksjoner.
Den relative luftfuktigheten (forholdet mellom fuktigheten i lufta og luftas potensiale til å holde på vann) inne i boligen bør holde seg under 70 prosent, forteller Austigard.
Bikker den 85 prosent anses fuktskaderisikoen for høy.
Slik måler du på badet:
Å måle fuktighet på et flislagt bad er ikke lett, både fordi det stort sett vil være ufarlig fuktighet i fliser og flisfuger på et bad, og fordi fuktighetsindikatoren vil kunne slå ut på konstruksjoner under gulvet og bak veggene. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen og være litt kritisk til hva du finner, så du ikke river vegger uten å trenge det.
- Når du måler på badet er det lurt å gjøre det etter at det er stått ubrukt en stund. Er det ikke brukt på fire-fem dager og det fortsatt er fuktig, så kan det bety at det må sjekkes nærmere, understreker Austigard.
Ellers gjelder det å måle på flere steder og se etter forskjeller.
- Stiger fuktigheten jo nærmere du kommer sluk og avløp, kan det være en indikator på at det er noe galt, men går du over et gulv med varmekabler og fuktindikatoren viser høy fuktighet i hele gulvet, kan det fort være kablene du måler og ikke fuktigheten.
Se også etter potensielle fuktfeller. Er for eksempel sluket lagt riktig, og blir det vått noe sted?
I et baderomsgulv med underliggende membran er det imidlertid ikke farlig med litt fukt i støpen over membranen, da det ikke skal være noe der som tar skade av fuktigheten. Verre er det med baderomsveggene der du gjerne har gips bak. Igjen gjelder det å kjenne til konstruksjonene bak flisene, og se etter alarmerende forskjeller.
Er du veldig usikker må du dessverre igjennom og sjekke. Du bør da altså inn fra andre siden av veggen, heller enn å bryte gjennom flisene.
Følg med på luftfuktigheten i kjelleren
Kjellere og loft bør måles jevnlig. Lurer du på om de egner seg til lagring, sjekker du den relative luftfuktigheten i rommet, men ikke bare en gang, og ikke kun ett sted i rommet. Luftfuktigheten preges av temperaturene ute, og du kan gjerne ta en sjekk ved hver årstid.
- Det er viktig å måle på riktig tidspunkt, og måling i kjelleren kan godt gjøres en gang i løpet av alle fire årstidene.
Med en måler som har flere enheter, i tillegg til en styringsenhet blir jobben litt enklere. Da kan du stå på kjøkkenet og følge med på hvordan det går i kjelleren.
Skal du sjekke om du har fuktinntregning i vegger og kjellergulv ser du etter saltutslag. Har du kledning i treverk, kan du bruke en måler med to elektroder som du stikker inn i treverket. Fuktigheten her bør ikke være på mer enn 20 prosent. Aller helst bruker du en hammerelektrode, som kommer lenger inn i treverket.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 17/05 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.