Lydisolering av vegg, tak og gulv
Slik gjør du det mindre lytt mellom rommene
Holder bestefars snorking på naborommet på hytta deg våken? Eller ligger du stadig og irriterer deg over tenåringen som gamer på gutterommet vegg i vegg hjemme? Å etterisolere veggene hjelper mye, men hvordan du innreder rommene, kan også dempe støyen betraktelig.
Selv om bestefar er verdens snilleste, er det kjedelig når snorkingen holder alle våkne på hyttetur.
Det er også litt kjedelig om du er en morgenfugl, men kvier deg for å sette på kaffetrakteren for ikke å vekke de som fortsatt sover på morgenen.
Det er ofte ekstra lytt i gamle hus og hytter fordi det er lite isolasjon i veggene.
– Derfor kan hele familien nyte godt av at det lydisoleres, sier Anders Stensrud, byggteknisk rådgiver i Huseierne.
Han forklarer at det er enormt stor forskjell på hvordan lyden bærer mellom en uisolert og en isolert vegg.
Etterisolering er effektivt
– Lyd er trykkvariasjoner som forplanter seg som bølger gjennom konstruksjonen, og det er ofte ikke mye økning i lyden som skal til for at vi oppfatter det som støy, sier Stensrud.
En vanlig samtale tilsvarer rundt 65 desibel, mens barnelek og rop er gjerne opp i 80. Ved kun 3 desibels økning vil øret oppfatte en dobling av lydstyrke.
Når man endrer på konstruksjonen i bygningen, slik man gjør ved etterisolering, vil også lyden endre seg.
– Forskjellen mellom en uisolert og isolert innervegg kan fort skille 10 desibel. Derfor vil etterisoleringen kunne bety mye, sier Stensrud.
Det trenger heller ikke å være vanskelig å lydisolere lettvegger selv, men det kommer selvsagt an på hvor grundig du vil gå til verks.
– Før du setter i gang med å lydisolere, er det viktig å finne ut om lyden bærer via gulvet, trappen, taket eller gjennom veggene, slik at du isolerer på riktig sted, råder Thor Arne Tønnessen i i byggmesterfirmaet ToFire AS.
De billigste løsningene
I eldre hus og hytter er det ikke nødvendigvis lyden mellom rommene som er mest forstyrrende. Det kan like gjerne være lyden av at noen går over gulvet, for ikke å snakke om hvis barna suser rundt på trehjulssykkelen.
– Da kalles det trinnlyd, og det enkleste og billigste tiltaket er å legge på tepper eller matter, sier Tønnessen.
– Dette har overraskende god effekt, og teppene vil også lune og gjøre at rommet oppleves varmere, sier han.
Tepper finnes i all verdens kvaliteter, størrelser og prisklasser, men for eksempel på et kaldt hyttegulv vil det naturligvis gjøre seg ekstra godt med et stort teppe av ull.
Lydisolering av gulv
Noen ganger er det best å bytte gulv for å dempe trinnlyd, og den aller beste effekten får du om du legger på et lag med lyddempende plater før du legger det nye gulvet oppå.
– Silencio er en trinnlydplate laget av porøs trefiber, som har gode lyddempende egenskaper, sier Thor Arne Tønnessen i ToFire.
Platene veier lite og kan legges enten på bjelkelag eller oppå gammelt gulv, før man legger på nytt gulv. Det blir to lag, altså trinnlydplater og nytt gulv.
– Det vil absorbere lyden veldig godt når man går på gulvet, sier Tønnessen.
Dersom du gjør jobben selv, vil kostnaden for både trinnlydplater og gulv ifølge Tønnesen ligge på totalt 800–1200 kroner per kvadratmeter, avhengig av type gulv du velger.
LES OGSÅ: Her er det ikke rart at det var gulvkaldt
Enkel løsning for lydisolering av vegg
Romlyd er den lyden som bærer gjennom veggene og som gjør at du hører prating, TV eller snorking fra tilstøtende rom. Det finnes flere måter å redusere støyen på. Du kan fikse det selv, og det behøver ikke å koste skjorta.
– For å redusere lyden må du bryte lydbølgene. Det kan gjøres med ulike lyddempende tiltak, men det aller enkleste og billigste er kanskje å dekke veggen med et skap eller en bokhylle, råder Tønnessen i ToFire.
Et annet triks som heller ikke betyr å fjerne panel for å isolere, er akustikk-panel.
– Mange vil fint klare å montere slike selv, og de gir god lyddemping. For enda bedre lyddempende effekt, kan du i tillegg ettermontere dempelister i innerdører. Slike lister kan limes direkte på karmen eller freses inn i karmen.
Slik lydisolerer du treveggen selv
Lydene bærer ofte godt mellom vanlige lettvegger av trepanel. Dette er en effektiv måte å forbedre dem på, som mange vil klare selv:
- LYDPLATE: Ta ned trepanel eller plater på den ene siden. Isolere med en lydplate, for eksempel Rockwools Flexi A-plate. Dette er enformfast isolasjonsplate med gode lydisolerende egenskaper.En pakke som dekker drøyt 4 kvadratmeter koster rundt 800 kroner.
- FUGE: Det er viktig å stoppe luftlekkasjer mellom rom, for der går også lyden gjennom. En løsninger kan være å fuge mellom den veggen som skal lyddempes og tilstøtende vegger. Det samme gjelder mot gulv og tak. Det bør gjøres mot stenderverket før plater/panel settes på igjen.
- GIPSPLATE: Deretter kler du veggen med ett eller to lag med 13 millimeter gipsplater på hver side.
– Den absolutt beste lydreduksjonen oppnår du ved å sette opp en helt ny vegg på utsiden av den gamle. Men la det være en luftspalte på 1–2 cm i midten, råder Thor Arne Tønnessen.
Det finnes isolasjonsmaterialer med både varmeisolernede og lyddempende effekt. Det viktigste er å velge den isolasjonen som passer til formålet.
– Det beste rådet til deg som skal etterisolere selv er å sjekke lambada-verdien. Jo lavere verdi, desto bedre er isolasjonsevnen, sier Knut Olav Brecke, teknisk rådgiver i Glava.
LES OGSÅ (+): Naboens hund bjeffertil alle døgnets tider!
Slik lydisolerer du en gipsvegg eller betongvegg
Hvis du har innvendige vegger av gips eller betong, kan den beste løsningen være å sette opp en tilleggsvegg utenpå den eksisterende, forklarer Tønnesen.
– Den kan enten være lektet ut eller frittstående, men frittstående er best for å unngå kontakt med den opprinnelige veggen, råder han.
Sett opp stendere med minimum 70 millimeters bredde med en liten avstand til bakvegg. Veggen fylles opp med Rockwool Flexi A-plate mellom stenderne, og kles med ett eller to lag med plater.
– Å lekte ut direkte på bakvegg gir dårligere lydreduksjon på grunn av kobling til eksisterende konstruksjon. Den aller beste effekten oppnås ved å bruke stålstendere, sier Tønnesen.
LES OGSÅ: Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm
Denne saken ble første gang publisert 08/03 2024.