Knirk i gulv
Derfor knirker gulvet
Og sånn blir du kvitt det.
Hvordan kan du fikse gulv som knirker? Hva bør du ikke gjøre? Og hva er egentlig årsaken til at gulvet knirker?
- Knirk som oppstår i gulv kan enten kommer fra gulvbordene eller undergulvet, sier forsker John Einar Thommesen ved SINTEF Byggforsk.
Forskeren understreker at det kan være flere årsaker til dette, men som regel har det en sammenheng med fuktvariasjonen i inneluften, som igjen påvirker trematerialene slik at de krymper eller sveller.
- En annen årsak til knirk kan være at man har glemt å feste gulvplatene før legging av parkett eller belegg.
Thommesen forklarer at den vanligste årsaken til knirk i gulv, er krymping i gulvbjelker (som ligger under gulvbordene eller undergulvet).
- Dette skyldes at gulvbordene eller undergulvet er skrudd eller spikret til bjelkene, som har et relativt høy fuktinnhold. Når treverket krymper ved uttørking blir det ofte en glipe mellom bjelke og gulv og det blir knirk når gulvplatene eller gulvbordene beveger seg opp og ned langs spikeren.
Gulv som utvider seg
Dersom gulvet er lagt "for tett" eller uten ekspansjonsfuger kan det ifølge Thommesen oppstå knirk når gulvet utvider seg.
- Dette skjer gjerne ved høy luftfuktighet inne, noe som er et typisk problem om sommeren. På samme måte kan det oppstå knirk dersom gulvet krymper, noe som kan skje om vinteren når det er lav luftfuktighet inne.
- Knirk kan også oppstå mellom gulvbord eller parkettstaver, eventuelt i ulimt not- og fjærforbindelser mellom plater dersom profilene ikke passer godt sammen.
Les også: Slik fikser du riper og hakk i parketten
Den plutselige knirken
Forskeren ved SINTEF Byggforsk understreker at det ikke er noe fasitsvar på hva som kan være årsaken til plutselig knirk, men at en rask endring av fuktinnholdet i materialene kan være en mulig årsak.
- Lekkasjer eller rask endring av luftfuktigheten er mulige årsaker.
Så hvordan fjerne knirk i gulv?
Dersom årsaken til knirken er krymping i gulvbjelkene, påpeker Thommesen at det vil kreve et større inngrep, siden gulvbordene gjerne må fjernes først.
- Knirken kan fjernes ved å presse undergulvet ned mot bjelkene med skruer eller spiker. Dette kan gjøres enten punktvis (dersom det kun er enkelte steder med knirk) eller over hele gulvet (dersom det er knirk overalt). Før du setter i gang må du være sikker på at bjelkene er tørket ut til fremtidig likevektsfuktighet.
- Dersom årsaken er manglende ekspansjonsfaser kan du enten legge gulvet på nytt med store nok fuger inn mot veggen, eller skjære vekk en stripe av gulvet, cirka en centimeter, inn mot veggen (under gulvlisten). På denne måten kan gulvet "flyte fritt".
Videre understreker forskeren at dersom det er knirk mellom gulvbordene eller parkettbordene må du skifte gulvet.
- På enkelte typer klikkparkett kan det også oppstå knitrelyder fra bevegelse i skjøtene. Dette kan utbedres ved å ta opp klikkparketten og lime skjøtene.
Slik legger du parkett eller laminat-gulv riktig
Smør overgangene
Redaktør Åshild Nyhus Tyssen i Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no) forteller til klikk.no at et triks for å stoppe knirk når årsaken ligger i skjøtene i gulvet, er å smøre overgangene mellom parkettbordene
- Dette gjøres ved å bruke en flytende voks i sprekkene. Den er litt for tykk for å få ned i sprekkene, men ved å fortynne den med møbelrenser går det enklere. Det vanligste blandingsforholdet er 50/50, men ved små sprekker kan det være at man må tynne ut enda mer.
- Jobb voksen ned i sprekkene, gjerne ved å gå litt rundt på gulvet. Deretter vasker du vekk det overskytende med møbelrenser. Etter et par dager vil møbelrenseren ha fordampet, mens voksen blir liggende igjen i sprekkene som smøring. Denne fremgangsmåten fungerer også på andre gulvtyper hvor det er to flater som gnisser mot hverandre.
Les også: Dette gjør du hvis du har en trapp som knirker
Forebygge knirk
- For å unngå knirk bør du ved nybygging følge anvisninger fra Byggforskserien. Dette innebærer blant annet at ved legging av gulv skal det være en ekspansjonsfuge inn mot veggene under gulvlisten. I tillegg bør du være sikker på at alle materialene har riktig likevektsfuktighet, råder Thommesen.
Samtidig påpeker forskeren at SINTEF Byggforsk ikke anbefaler bruk av luftfuktere i boliger selv om dette gir høyere luftfuktighet og kan gi "bedre" forhold for trematerialene.
- Høy luftfuktighet innendørs kan gi grobunn for uønskede mikrobiologiske organismer, som bakterier, midd og muggsopp.
Nyhus Tyssen i ifi.no supplerer med følgende tips for å forebygge knirking i gulv:
- Har du gulvvarme under parketten, er det viktig å sørge for at temperaturen ikke overstiger makstemperaturen produsenten anbefaler.
Ellers kan det være greit å følge med på luftfuktigheten, spesielt om vinteren. Dette gjelder spesielt i nyere hus, ettersom nye byggemåter og nye ventilasjonssystemer har ført til tettere hus med lavere luftfuktighet. Legger du nytt gulv i gammelt hus, kan det være lurt å sjekke at undergulvet er helt plant og uten svikt.
Denne saken ble første gang publisert 11/08 2014, og sist oppdatert 18/09 2018.