Frosne vannrør
Ikke prøv deg på dette
Prøver du å tine opp frosne vannrør selv, kan du gjøre det vondt verre.
Kulden holder seg tosifret, og med det øker risikoen for at flere og flere vannrør fryser. Mange vil kanskje forsøke å tine opp rørene selv med en gassbrenner eller lignende, men det skal man ikke gjøre.
- Prøv for guds skyld ikke med en ekstern varmekilde, sier forskningsleder ved Byggforsks vannskadekontor, Lars-Erik Fiskum, til klikk.no. - Det kan føre til en større vannlekkasje med følgeskader.
Det eneste man ifølge Fiskum skal gjøre er å stenge av hovedkranen og ringe til fagfolk som kan komme og tine opp rørene.
Opptining fører til lekkasje
Når vannrør av kobber fryser, er det en stor risiko for at de sprekker. Årsaken er at vann som fryser utvider seg ti prosent, mens kobberet er svært lite elastisk og da revner røret til slutt.
- Men det skjer ikke noe før man begynner å tine vannrøret, da smelter isproppen som sitter i røret og vannet fosser ut, forklarer Fiskum, som utdyper at bruddet i røret kan sitte et sted hvor man ikke ser det, så når vannrøret varmes opp kan lekkasjen komme på et sted som kan gjøre stor skade.
Dersom det er plastrør i stedet for kobber, vil plasten ifølge Fiskum sannsynligvis stå imot presset fra det frosne vannet.
Men selv om plastrør ikke så lett sprekker, er rådet likevel at man skal overlate opptiningen til fagfolk.
Skru opp varmen
Før man eventuelt ringer til en rørlegger, kan man forsøke å skru opp varmen i det rommet hvor man tror at røret har frosset.
- Frosne vannrør skyldes som oftest for lav temperatur i et rom, så det man først kan forsøke på er å skru opp varmen, og ofte er det tilstrekkelig, forteller teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, Ole Larmerud, til klikk.no.
Brannfare
Men dersom det ikke hjelper med å skru opp varmen i rommet, skal man altså ikke gå på med åpen flamme eller lignende.
- Vi har vært borte i tilfeller hvor det har oppstått brann som følge av opptining. Noen har blant annet gått på med skibrenner, beskriver Larmerud, som forteller at i tillegg til brannfaren kan gamle kobberrør også sprekke som følge av varmepåvirkningen.
Les også:
Slik holder du sprengkulda ute
Denne saken ble første gang publisert 07/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.