Rengjøring

Slik får du ren dusj

6 vaskeråd som gjør dusjen helt ren igjen.

VASKETIPS: Dusjen skal også vaskes, både såperester og vann lager flekker.
VASKETIPS: Dusjen skal også vaskes, både såperester og vann lager flekker. Foto: Gettyimages.no
Først publisert Sist oppdatert

Vask av badekar og dusjkabinett er ofte noe man gruer seg til. Grunnen er kanskje at mange av oss forbinder det med mye vannsøl, skuring og ikke helt tilfredsstillende resultat.

- Årsaken til at mange opplever utfordringer er fordi man bruker feil type produkter. I dusjen kan du finne både hudfett, såperester og kalk. Hudfett og olje krever alkaliske produkter, mens kalk, irr og rust krever produkter basert på syre, forklarer Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring, hos CityMaid.

Mange vil derfor oppleve at de "skurer ned" fugene, mens man i realiteten skurer bort deler av overflaten.

Når overflaten er åpen, vil skitten sette seg i porene og problemene fortsetter.

Les også: Slik rengjør du dusjhodet

Her er 6 gode råd:

Slik får du gjort noe med problemene:

1. Se forskjell på fett og kalk: Oppbygging av fett kan minne om smør i konsistens, mens kalk er hard som salt. Er belegget rundt kranen "klissete" er det fettløselig såpe som gjelder. Er det hardt, er det et produkt som er basert på syre (som sitron) som gjelder).

2. Tillat virketid: Produktene bruker gjerne noen minutter på å virke. Gir du de 2-3 minutter sparer du deg for mye skuring.

3. Rens og impregner: Det holder badet pent og sikrer en enkel rengjøring.

Dusj med fliser: Vask bad og fuger helt ned. Når badet er helt tørt, impregnerer du fliser og fug med en diffusjonsåpen impregnering. Fjern overflødig impregnering etter ca. 5 minutter, og la overflaten tørke helt. Dette tar ofte 12-24 timer, se på produktets etikett.

Badekar: De fleste badekar kan med fordel settes inn med pleiemiddel. Karet vil være enklere å vaske og holde seg bedre over tid. Prosessen er todelt med rens først og pleiemiddel i etterkant. Ta kontakt med leverandøren av ditt kar for å sikre riktig type pleieprodukt. Behandlingen bør gjøres periodisk for å sikre langvarig resultat.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

4. Avslutt dusjen med kaldt vann og bruk nal. Dette hindrer oppbyggingen av "dråper" som ellers henger på glasset og danner merker.

5. Vask etter behov, og velg skånsomme produkter. Ofte er det nok med en svak fettløser og en lett sveip med svampen for å fjerne såpe og hudrester. Mest skitt er det fra hoftehøyde og ned. Ta også med underside på blandebatteri og slange for dusjhode. Når du har impregnert flis og fug vil du se at skitten ikke sitter så godt, og vasken er gjort i en fei!

6. Rødt belegg rundt vask, og gummilister som er vanskelig å komme til? Bruk en gammel tannbørste som blir dedikert til denne jobben. Du kommer enkelt til, og kosten er ikke så hard at den skader underlaget.

Les også: Når var sist gang du rengjorde baderomsviften?

Unngå masse spesialprodukter

Å gå løs på rengjøringen med et helt arsenal av spesialprodukter er sjelden nødvendig. Spesialvaskemidlene inneholder av og til stoffer som kan være skadelige både for helsen og miljøet.

- Noen av dem brytes ikke ned og kan skade livet i naturen over lang tid. Noen parfymestoffer kan være allergifremkallende, og noen bakteriedrepende stoffer kan bidra til at bakterier blir motsatndsdyktige mot antibiotika. Resistente bakterier utgjør et alvorlig folkehelseproblem, påpeker Knut- Erik Helle, kommunikatør, Fremtiden i våre hender.

Han får støtte av Åramnes, som mener den tradisjonelle sprayen med såpe som inneholder parfyme bør unngås.

- Dette av flere årsaker, blant annet spraytåke som ikke er gunstig for helsen. Flere av produktene i dag selges med skumtriggere, som forandrer veske til skum. Skummet henger bedre på veggen, og man unngår inhalering.

Les også: Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3

Se etter svanemerket

- Velg for all del rengjøringsprodukter som er svanemerkede. Du kan også se etter produkter som er anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De er både miljøvennlige og fri for allergifremkallende parfymestoffer, råder Helle.

Ofte kommer en langt med naturlige rengjøringsmidler som klar eddik eller sitron. Begge fungerer godt for å fjerne kalkavleiringer i badekar og dusjkabinett.

- Både sitron og eddik tar også knekken på bakterier på en miljøvennlig måte. Å blande like deler med svanemerket oppvaskmiddel og eddik fungerer også bra for å fjerne kalkbelegg på glatte overflater, påpeker han.