Vedfyring

Hvor får du kjøpt ved?

Hjelp oss å finne hvor det er ved til salgs.

VED TIL SALGS: Selv om flere leverandører melder om tomme lagre, finnes det fortsatt ved å få kjøpt, men man må belage seg på å ringe rundt.
VED TIL SALGS: Selv om flere leverandører melder om tomme lagre, finnes det fortsatt ved å få kjøpt, men man må belage seg på å ringe rundt. Foto: Foto: Øyvind Stranna Larsen
Først publisert Sist oppdatert

Du hører kanskje til dem som fyrer med ved?

Men det begynner sannsynligvis å bli dårlig med ved ute i boden, og så lurer du på hvor du kan få påfyll?

- Det begynner å minke rundt omkring hos vedforhandlerne, men noen av dem har nok litt på lur fortsatt, forteller daglig leder i medlemsorganisasjonen Norsk Ved, Oddvar Espegard, til klikk.no.

Det eneste rådet han derfor har til fortvilede vedfyrere er å ringe rundt til leverandører og høre.

Del

Her kjøper leserne ved

  • Jeg kjøpte topp ved på Steinsenteret på Ski i helgen!
  • Tok med hengeren oppover til Lillehammer, kjøpte ved i går, Kr 900 pr storsekk (1500 liter). Det finnes masse ved om man tar turen ut av Oslo.
  • Hovden Ved AS i Bykle i Setesdal har ca 6000 sekker norsk ved på lager. 40 literssekker med høy fyllingsgrad.
  • Ring landbruksavdelingen i en landbrukskommune du bor i nærheten av og spør om de kjenner til om det er noen vedprodusenter i kommunen.

Bidra til å gjøre listen lang. Delta i forumet.

Ved finnes!

Klikk.no har ringt rundt til noen av de leverandørene som er på listene hos Norsk Ved.

Og vi fant ved. Eureka! Blant annet hos en leverandør i Rakkestad, som ikke vil ha navnet sitt oppgitt fordi han allerede fikk nok telefoner. Han har fortsatt 1500-literssekker, 60-literssekker og 40-literssekker. 1500-literen selger han for 1500 kroner, 60-literen for 90 kroner og 40-literen for 70 kroner.

Hos Follo Jord og Ved selger de også ved. Der er det kø på telefonen, så de oppfordrer å sende e-post.

Adressa.no kunne i forrige uke fortelle om fortvilede trøndere på jakt etter ved. Hos Maxbo Heimdal, syd for Trondheim, forteller varehussjefen at de nok begynner å bli tomme, men at de har leverandører som er klare til å levere.

Hurtigtørking

Hovedtyngden av den veden som selges på det norske markedet er naturlig tørket. Det betyr at det er vær og vind som har stått for tørking. Det igjen betyr at veden bør være hugget før sommerferien for at den skal være salgbar i år.

Ifølge Espegard vurderer imidlertid noen leverandører og ta i bruk materialtørkere for å hurtigtørke ved. Leif Ramslie på Nyheim Gård i Sørumsand er en av dem som vil vurdere det.

- Og da kan jeg ha tørr ved tilgjengelig i slutten av januar, forteller han til klikk.no.

Sjekk veden!

En risiko som oppstår når etterspørselen etter ved er så stor som nå, er at noen kan falle for fristelsen å selge ved som ikke er tilstrekkelig tørket.

- For å unngå at man kjøper fuktig ved, bør man spørre leverandøren, sier Espegard og understreker at årets ved bør være lagt til tørking før St. Hans.

Han trekker frem to måter å sjekke om veden er tørr. Man kan enten legge litt Zalo i den ene enden og blåse gjennom fra den andre. Bobler det i såpen, er veden tilstrekkelig tørr.

- Tørr ved skal man kunne blåse tvers igjennom, forteller han.

Den andre varianten er å slå to kubber mot hverandre. Dersom det oppstår en hul lyd, er veden tørr.

Hjelp oss med å finne ved. Legg til en kommentar under og fortell leserne hvor du kan finne ved.

Les også:

Optimal og trygg vedfyring

Slik fyrer du riktig

Tenn veden fra toppen

Norges første test av nye Passat