Male eller beise hytta
Fem tabber du må unngå når du skal male eller beise
Gode tips og triks til et perfekt resultat når det er på tide med et nytt strøk.
Er det er gått flere år siden sist du malte eller beiset hytta, kan det være på tide med nye strøk snart. Men hvordan vite om du bør gjøre det i år – eller om du kan skyve på jobben et år eller to til?
– På beisede hytter kan du vurdere behovet med en enkel test, sier Kjetil Krogh, produktsjef i Tjæralin.
– Dra neglen på tvers av bordets, eller tømmerets, lengde-retning. Kommer det en lysere stripe til syne, er det et sikkert tegn på at det er nødvendig å beise.
Dersom hytta er malt, kan du enten sjekke om malings-filmen ser slitt ut, sprekker opp og flasser av, eller forsøke en enkel metode:
Skvett litt vann på kledningen på en sørvendt vegg, og se om vannet perler seg utenpå, eller trekker inn i underlaget. Suger underlaget til seg vann, er malingen så slitt at du bør gi det en ny runde behandling i år.
– Det er alltid lurt å rebehandle innen rimelig tid. Går det for lenge mellom hver gang du maler eller beiser, slik at overflaten blir veldig slitt, er det mer krevende å få et godt sluttresultat, understreker Thor Ingar Røneid, teknisk sjef hos Scanox.
Les også: Male om høsten: Dette må du for all del unngå
1. Slurver med forarbeidet: Malingen eller beisen får i så fall dårligere heft til veggen.
2. Venter for lenge: Utsetter du vedlikeholdet blir det vanskeligere å få et godt resultat.
3. Bruker feil produkter: Forsikre deg om
at underlaget er egnet for det produktet du ønsker å bruke.
4. Gjerrig på maling: Sørg for nok maling eller beis på kosten.
5. Beiser ikke to strøk: To strøk er viktig, da gir du veggen optimal beskyttelse mot vær og vind.
Beis, dekkbeis eller maling
Skal du behandle hyttekledningen for første gang, er det vanligste å gå for enten beis, dekkbeis eller maling, ifølge Krogh.
– Tradisjonelt er det brukt mye transparent beis på hytter i Norge, men nå ser vi en klar trend der man i større grad bruker maling på nyere, moderne hytter.
Uansett hvilket produkt du velger, er hensikten å beskytte treverket mot vann og råtedannelse. Et nytt lag forhindrer også at solstråler trenger inn i treverket og tørker det ut.
Samtidig er det viktige forskjeller, og fordeler og ulemper med de ulike produkttypene, ifølge Krogh.
Les også: Hyttereglene til Lene og Halvor er hellige
Tynnere lag med beis
En av fordelene med beis, er at den er gjennomsiktig og lar deg se treverkets struktur og overflate. Beis har svakere pigmentering enn dekkbeis og maling, og er mer tyntflytende.
Det gjør at den er enkel å smøre på kledningen, også når du beiser på nytt, bart treverk.
– Men vær klar over at forskjellig produsenter ofte har forskjellig system. Noen anbefaler grunning før beising, mens andre produkter påføres direkte på nytt og bart treverk uten grunning.
Ulempen med beis er at den ikke beskytter treverket like godt. Den legger seg som en tynn film på kledningen og brytes relativt raskt ned.
Du må derfor regne med å måtte beise nye strøk hvert tredje til femte år. Fargen blir som regel også mørkere for hver gang du legger på et nytt lag.
Dekkbeis og maling dekker bedre
Dekkbeis er en mellomting mellom beis og maling. Den har tynnere konsistens enn maling, men er mer dekkende og har kraftigere pigmentering enn vanlig beis.
– Strukturen i treverket synes fortsatt godt gjennom dekkbeisen, sier Røneid og legger til at dekkbeis beskytter treverket bedre enn beis, noe som betyr at det ikke trenger vedlikehold like ofte.
Akkurat hvor hyppig du må rebehandle, avhenger av kvaliteten på forarbeidet og hvor utsatt hytta ligger til. Liker du derimot en jevn, dekkende overflate, bør du velge maling, påpeker han.
Av de ulike produktene, er det maling som både dekker og beskytter treverket aller best over tid, uansett om du velger olje- eller vannbasert utendørsmaling.
Har du gjort et godt forarbeid, kan du mest sannsynlig vente med å male på nytt i 8–12 år.
Les også (+): Kan grunneier kreve full pris for innløsning av festetomt når naboen fikk det for mye billigere?
Vann- eller oljebasert maling?
Det finnes både vannfortynnbar og oljebasert maling. Sistnevnte inneholder løsemidler.
Roger Fridheim, malermester hos Flügger, holder en knapp på vannfortynnbar maling, fordi den er enkel å jobbe med, og ofte gir lengre holdbarhet. Rengjøring av pensler og arbeidstøy er også enklere når du bruker denne malingstypen.
– Vannfortynnbar maling har et lavere klimavtrykk, så jeg sliter med å finne gode argumenter for å benytte olje-baserte produkter. Det eneste måtte kanskje være om du har utfordringer med stygge linoljeblærer på veggen.
I akkurat dette tilfellet vil oljebasert beis være et bedre
alternativ, selv om det ikke løser problemet, sier han.
Linoljemaling
I gamle dager var linoljemaling produktet som flest brukte på utendørs vegger, dører og listverk. I dag er det stort sett spesielt interesserte som velger linoljemaling.
– Skal du bruke klassisk linoljemaling, bør du sette deg godt inn i alle aspekter av produktet og vite hvorfor du velger dette, råder Fridheim, og forklarer at linoljemaling er maling som bruker linolje som bindemiddel. I oljebasert maling brukes alkyd, i vannfortynnbar brukes det akryl.
– Linoljemaling har mange svært gode sider, det trenger for eksempel lenger inn i treverket og gir god vedheft og
beskyttelse.
Samtidig kan det være noen utfordrende sider med malingen. Den falmer raskere enn moderne maling og tørker veldig sent. Dessuten kan du ikke male over linolje-produkter med moderne maling.
Røneid forklarer at når du først har brukt produkter med linolje, må du fortsette med det fremover.
– Legger du en annen type maling, beis eller olje oppå linoljen, kan det oppstå stygge blærer, sier han.
Det er lurt å male i finvær, men ikke når sola steker på hytteveggen. Gjør du det, øker sjansen for skjemmende blærer under malingsfilmen.
Blærene oppstår nemlig når det ytterste laget av malingen tørker for fort – og mens det fortsatt er våt maling underst. For å bli kvitt blærene, må du vente til malingen er tørket, for deretter å skrape dem bort.
Deretter må du male den fulle lengden på bordene det har vært blærer på.
Du kan fint male vegger som er i skyggen, og partier hvor sola allerede har passert slik at veggene har blitt avkjølt igjen. Men unngå å male for sent på kvelden, dugg kan nemlig gi skjolder på malingsoverflaten.
Det aller beste maleværet er overskyet uten fare for regn, og når det ikke er for varmt eller for kaldt. Temperaturen bør ikke falle til under fem grader på noe tidspunkt på døgnet, og i hvert fall ikke når du bruker vannbasert maling eller beis.
Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør
Bytte fra beis til maling?
Det som derimot ikke er noe problem, er å male oppå en allerede beiset overflate – såfremt ikke beisen inneholder linolje.
– Men det er viktig at beisen er intakt, og ikke slitt bort til bart treverk, dersom du skal male over med maling, påpeker Røneid.
Har du malte hyttevegger, og har lyst til å bytte over til beis, er det verre.
– Det går ikke å påføre beis oppå maling, dessverre er det meningsløst, sier Røneid og forklarer at dersom du først har malt over trestrukturen, vil du ikke få den tilbake med mindre du sliper ned veggene.
Les også: Da Elin og Henning pusset opp familiehytta, oppdaget de en 130 år gammel beskjed
Fem trinn til best resultat
Godt forarbeid er avgjørende for at beisen eller malingen skal beskytte hytta lengst mulig. Her er ekspertenes beste tips:
1. Vask
I løpet av et år fester det seg mye skitt og smuss på veggene, og dette må bort før du skal male eller beise.
Det første du gjør er derfor å vaske hytta med egnet rengjøringsmiddel. Slurver du med dette, kan du oppleve at malingen flasser fortere av, eller at sopp og alger fortsetter å vokse under det nye laget med maling eller beis.
Har du ikke tilgang til vann på hytta, kan du starte med å ta en test på hvor skittent det egentlig er. Dra en fuktet fille over et område på ytterveggen.
Blir den skitten, bør du forsøke en viss form for rengjøring. Bær bøtter med vann fra vannkilder i naturen, eller ta vaskejobben en dag det er meldt mye regn. Sprøyt på såpe med for eksempel en hagepumpe og skrubb med en kost.
Bruk bøtter og hagepumpe med vann for å skylle veggen. Alternativt vil pussing med sandpapir og etterfølgende kosting kunne få bort en del skitt.
Merk at det kan være forskjellig behov for rengjøring: Det er mer skittent nederst på veggene enn lenger opp, og på rekkverk og andre konstruksjoner som står under åpen himmel.
2. Skrap!
Er det partier med løs maling eller beis, må dette fjernes før du kan begynne malingen eller beisingen. Du kan også bruke en stålbørste, eller sandpapir, til å pusse eller slipe vekk det løse.
3. Rent, tørt og fast?
Er underlaget slik det skal, altså rent, tørt og fast? Ta en grundig sjekk før du er klar for neste steg.
4. Grunne?
Før du begynner med selve malingen eller beisingen, bør du sjekke om du trenger å grunne over partier der malingen eller beisen er slitt ned til treverket.
Forskjellige produsenter har ofte ulike råd avhengig av hva slags male- eller beiseprodukter du skal bruke: Noen fordrer grunning av bart treverk før videre behandling, andre ikke. Følg produsentens anbefalinger.
5. Mal eller beis
Når veggen er klargjort for beis eller maling, er det bare å sette i gang. Den vanligste påføringsmetoden er med pensel, men de fleste produkter kan også sprøytes eller rulles på.
Velger du rulle, bør du etterstryke med pensel for å få jevn overflate og for å sikre at du har kommet til i alle kriker og kroker av veggen. Påfør rause mengder med beis eller maling, og husk to strøk!
Kilder: Per Myhre/AkzoNobel Coatings, Kjetil Krogh/Tjæralin, Thor Ingar Røneid/Scanox, Roger Fridheim/Flügger