Få opp varmen i gamle hus:

Her er det ikke rart at det var gulvkaldt

Gamle hus har sin sjarm, men kan bli en kald fornøyelse i vinterhalvåret. – La ditt gamle hus være gammelt, og bær over med litt trekk og kulde, skriver bygningsantikvar Victoria Brand Munthe-Kaas. Her deler hun sine beste tips for å få opp varmen.

Sammenrast stubbeloft. Det er ikke rart det er gulvkaldt da! Her er det bare å kaste alt av den gamle stubbloftsleira, bytte ut råttent materiale og starte på nytt med stubbeloft og linisolasjon. 
Sammenrast stubbeloft. Det er ikke rart det er gulvkaldt da! Her er det bare å kaste alt av den gamle stubbloftsleira, bytte ut råttent materiale og starte på nytt med stubbeloft og linisolasjon.  Foto: Victoria Munthe-Kaas
Først publisert Sist oppdatert

Sjarmerende nok på hytta, men kanskje ikke i ditt eget hjem? For det er vel opplest og vedtatt – at gamle hus er kalde?

Må det bare aksepteres eller er det mulig å gjøre noen grep? Hvorfor kjennes det så kaldt ut? Hvor er det kaldest? Hvor trekker det?

Først og fremst må det erkjennes at vi lever på en annen måte enn man gjorde før i tida. Og vi har helt andre krav til komfort. Samtidig er det viktig å understreke at det ikke er en menneskerett å gå i T-skjorte inne hele året!

Det er mange vakre detaljer på gamle vinduer som man helst ikke vil skjule. Dette kan by på utfordringer med hensyn til utforming av innervinduene. Men det er ikke alle steder det er nødvendig med innervinduer. Se an bruken av rommet.
Det er mange vakre detaljer på gamle vinduer som man helst ikke vil skjule. Dette kan by på utfordringer med hensyn til utforming av innervinduene. Men det er ikke alle steder det er nødvendig med innervinduer. Se an bruken av rommet. Foto: Victoria Munthe-Kaas

Smarte valg – på husets premisser

Mange ønsker å gjøre noe med trekken og kulda i gamle hus for å imøtekomme dagens krav til bedre komfort og varmere inneklima, samt å bli mer energieffektive og få lavere strømregning. Det er da noen viktige og smarte ting å tenke på før man kaster seg rundt og etterisolerer!

Gamle hus vil alltid være gamle, de vil aldri bli som moderne passivhus uten trekk. Og gudskjelov for det! La ditt gamle hus være gammelt, og bær over med litt trekk og kulde. Det er faktisk sunt med litt trekk! Møt huset på veien og finn en løsning som gir deg bedre komfort, men gjør det på husets premisser!

Les også: Ser vinduene slik ut, bør du ta grep

Det var ikke mye isolasjon eller innervinduer å skryte av på slike husmannsplasser. Men så var ikke kravet til komfort så stort som det er i dag. Man levde med det man hadde og gjorde det beste ut av det. 
Det var ikke mye isolasjon eller innervinduer å skryte av på slike husmannsplasser. Men så var ikke kravet til komfort så stort som det er i dag. Man levde med det man hadde og gjorde det beste ut av det.  Foto: digitaltmuseum
Det er ikke så farlig med glisne yttervinduer, så lenge innervinduene er tette! Her er det brukt ulltråd som tetningslist. Den er smidigere og tar ikke malingen slik tetningslister av plast og gummi gjør. 
Det er ikke så farlig med glisne yttervinduer, så lenge innervinduene er tette! Her er det brukt ulltråd som tetningslist. Den er smidigere og tar ikke malingen slik tetningslister av plast og gummi gjør.  Foto: Victoria Munthe-Kaas
Kjekt med små barnehender når det skal stappes inn lindrev rundt vinduer! Ellers funker det fint med et drevjern!
Kjekt med små barnehender når det skal stappes inn lindrev rundt vinduer! Ellers funker det fint med et drevjern! Foto: Victoria Munthe-Kaas

Hvor trekker det?

Det er en kjensgjerning at gamle hus ofte trekker. Men bo i huset en vinter for å virkelig kjenne etter. Og husk at det trekker ikke rett gjennom en tømmervegg eller rett gjennom vindusflaten.

Det trekker i overgangene. I overgang gulv og vegg, rundt vinduene eller i etasjeskillet opp mot et kaldt loft. Så nei, det er ikke nødvendig å bytte ut de gamle og vakre vinduene med bølget, håndblåst glass til fordel for isolerglass med lilla skjær! Det er rundt vinduet det trekker.

Les også: Advarer: Dette grepet for å spare strøm kan bli katastrofalt

Her er det laget enkle innervinduer som ikke stjeler for mye oppmerksomhet fra yttervinduene. Og de er malt i samme farge som karm og yttervindu, nemlig en klassisk blålig gråfarge som er med på å slippe lyset inn i rommet.
Her er det laget enkle innervinduer som ikke stjeler for mye oppmerksomhet fra yttervinduene. Og de er malt i samme farge som karm og yttervindu, nemlig en klassisk blålig gråfarge som er med på å slippe lyset inn i rommet. Foto: Victoria Munthe-Kaas

Mye kan løses ved å forsiktig komme til mellom vinduer og vegg, bak gerikten. Der blåser det ofte rett inn da den gamle isolasjonen som ble brukt for hundre år siden i form av avispapir, halm, tøyrester osv., har sunket sammen og mistet sin effekt.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Her kan man forsiktig stappe inn et naturlig isolasjonsmateriale som lindrev. Ikke bruk moderne glass, eller plastprodukter da det finnes tradisjonelle materialer som er hundre ganger bedre.

Her festes innervinduet, som er en eneste stor ramme med glass, fast med skruer rett inn i karmen. På den måten kommer alle de fine detaljene på midtstolpen og på yttervinduet fram. 
Her festes innervinduet, som er en eneste stor ramme med glass, fast med skruer rett inn i karmen. På den måten kommer alle de fine detaljene på midtstolpen og på yttervinduet fram.  Foto: Victoria Munthe-Kaas
Her festes innervinduet, som er en eneste stor ramme med glass, fast med skruer rett inn i karmen. På den måten kommer alle de fine detaljene på midtstolpen og på yttervinduet fram. 
Her festes innervinduet, som er en eneste stor ramme med glass, fast med skruer rett inn i karmen. På den måten kommer alle de fine detaljene på midtstolpen og på yttervinduet fram.  Foto: Victoria Munthe-Kaas

Og selvsagt – innervinduer! Ja, det er også en kjensgjerning at de gamle vinduene trekker. Og det er bra at de gjør det! De skal være glisne, så de tette innervinduene skal fungere og man skal unngå dugg og kondens.

Les også: (+) Norges «villeste» hytte er åpen for alle

Gulvkaldt sier du?

Mange gamle gulv i gamle hus er veldig kalde. Men ofte holder det å gå med tøfler og akseptere det. Andre ganger er det faktisk både nødvendig og mulig å gjøre noen grep.

Mange ganger har stubbloftene rett og slett falt sammen under vekten av leira som har ligget på dem. Da har man nye muligheter.

Det som er viktig er å prøve så langt det er mulig å ta vare på de gamle gulvbordene. Disse kan merkes og forsiktig tas opp for å legges tilbake etter at man har tatt noen viktige grep under.

NYTT STUBBELOFT OG ISOLAJSON: Her er det gamle gulvet fra bildet øverst tatt opp og satt tilbake igjen etter at all den gamle stubloftsleiren er fjernet. Nytt stubbeloft og ny linisolasjon er på plass. Det er et helt nytt rom!
NYTT STUBBELOFT OG ISOLAJSON: Her er det gamle gulvet fra bildet øverst tatt opp og satt tilbake igjen etter at all den gamle stubloftsleiren er fjernet. Nytt stubbeloft og ny linisolasjon er på plass. Det er et helt nytt rom! Foto: Victoria Munthe-Kaas

Når gulvet er oppe, kan man enkelt etterisolere! Bort med stubbloftsleira, rett opp eller legg nytt stubbeloft, ha på vindsperre hvis mulig og ny frisk lin, cellulose eller trefiberisolasjon.

Det vil bli en vinn-vinn situasjon! Du får det varmere inne og de gamle gulvene blir spart og brukt om igjen. Bra for deg, bra for huset og bra for miljøet!

Fyre for kråkene

Det meste av varmen forsvinner ut gjennom alle små og store sprekker og hulrom. Hva med kaldloftet som allikevel ikke brukes?

Å investere i å få bort gammel isolasjon og sprøyte inn ny miljøvennlig isolasjon som trefiber eller cellulose har enorm effekt på slike kalde loft man allikevel ikke bruker. Varmen stiger, som kjent, oppover. Og det er ingen som er tjent med å fyre for kråka.

Å ha en stor jernovn i hallen, er det lange tradisjoner for. Det er ofte et stort rom midt i huset som skal varmes opp og som virkelig trenger sin ovn! Derfor er det ikke uvanlig å finne de største akkurat i gangen eller i hallen. 
Å ha en stor jernovn i hallen, er det lange tradisjoner for. Det er ofte et stort rom midt i huset som skal varmes opp og som virkelig trenger sin ovn! Derfor er det ikke uvanlig å finne de største akkurat i gangen eller i hallen.  Foto: Victoria Brand Munthe-Kaas

Tiltak som funker

Det viktigste er å være sikker på hvilke tiltak du bør gjennomføre. Det er absolutt ikke sikkert at du trenger de store inngrepene. Ofte er det de enkle, men veldig effektive, grepene i kombinasjon, som er det beste. Som for eksempel kombinasjonen av tetting rundt vinduer, innervinduer, etterisolering under opprinnelige gulvbord og isolering av kaldloft.

Disse grep sammen gir deg garantert et varmere inneklima, samtidig som du ikke ødelegger de gamle fine elementene i huset ditt!

I tillegg kan du oppnå mye lunhet med tepper og filleryer! Og jeg har selv en forkjærlighet for tøfler og ullpledd. Dette kombinert med deilig fyr i grua på kjøkkenet og lyden av sprakende ild fra jernovner. Joda, det har utvilsomt sin sjarm! Og tro ikke at det er vanlig å gå i T-skjorte midtvinters!

Victorias varmende tips

Bo i huset en vinter før du tar noen store grep!

Lytt og lær av andre med gamle hus – de har ofte gjort seg gode erfaringer.

Gjør tiltak på husets premisser – la det få lov til å være gammelt.

Innervinduer er undervurdert! Mye bedre enn nye vinduer, så ikke bytt ut de gamle vinduene!

Ikke lytt til den første snekkeren som dukker opp på reklamer, ta kontakt med de som kjenner gamle hus, og respekterer dem!

Bruk miljøvennlige og pustende isoleringsmaterialer som lin, trefiber og cellulose. Styr unna moderne løsninger.

Kjøp inn tøfler til gjester.

Fyr i ovner og i peisen og nyt det gode og sunne inneklimaet et litt trekkfullt gammelt hus gir deg!

Ikke etterstreb å få til TEK10, TEK17 eller andre forskrifter. De gjelder sannsynligvis ikke for ditt gamle hus, uansett.