Insekter og kryp gjør sjelden skade
Disse krypene er vanlige å ha på besøk
Insekter og andre småkryp forviller seg inn i boligen, men gjør sjelden skade.
Mange av oss får frysninger på ryggen når man ser en bille krype over kjøkkenflisene eller en edderkopp som kravler i badekaret. Det finnes en del råd man kan prøve for å holde maur unna huset og noen ganger er det best å ringe ekspertene.
Svært mange av krypene du ser i huset ditt, er imidlertid harmløse skapninger som du bare må regne med å ha på besøk, uansett hvor ekle du synes de er.
- I Norge er det få farlige skadedyr. Det er sjelden kritisk og det haster ikke, i de aller fleste tilfellene kan du se det an, ofte forsvinner krypene av seg selv, sier biolog og skadedyrekspert Stein Norstein i Anticimex.
Kakerlakker er lurt å fjerne
Han ber deg være litt på vakt når det gjelder kakerlakker og mener det er best å ta grep så snart du har funnet én - de er nemlig sjelden alene.
Kakerlakker kommer som regel inn i våre hus fordi vi har tatt dem med oss hjem fra en tur til sydligere deler av verden. Men det finnes også en variant i Norge - en markkakerlakk - som for utrente øyne ligner på den mer kjente kakerlakken.
- Markkakerlakker kan forville seg inn i hus i sommerhalvåret, men den formerer seg ikke inne og man trenger verken å sprøyte eller gjøre andre tiltak, forteller Norstein.
- Maur spiser ikke opp huset
Saksedyr, skrukketroll, tusenbein og skolopendere er alle ufarlige kryp som vil dø etter en dag eller to innendørs.
- Når det gjelder maur har man god tid, det er ikke slik at maur spiser opp huset ditt. Stokkmaur kan spise noe treverk, men dette er ikke maten deres, de skal bare bygge seg et sted å bo, så slutter de å spise. Huset kommer ikke til å rase sammen, sier Norstein til klikk.no.
Mange synes maur i huset er plagsomt og ekkelt og tyr til mange ulike giftmidler for å bli kvitt dem. Både Ottesen og Norstein ber deg ta det med ro og se an problemet. Ofte er det svart jordmaur som kommer inn i huset om våren på jakt etter mat, de vil stort sett forsvinne utendørs når det blir varmere og det fins mer mat ute. Ved å vaske godt med såpe fjerner du luktsporene mauren setter igjen, slik at de ikke så lett finner tilbake til samme sted, de orienterer seg nemlig etter lukt.
Norstein skulle ønske nordmenn hadde bedre kunnskap om biologi. Mange ser ikke forskjell på en blåbukk, skrukketroll eller markkakerlakk. Vi ser bare et ekkelt kryp og blir irrasjonelt redde for et bittelite vesen.
- De fleste bildene vi får fra engstelige boligeiere er av dyr som ikke formerer seg innendørs og som vil dø etter kort tid i et hus. De stikker ikke beboerne og de ødelegger ikke huset, sier biologen.
Biller sover i vedkubbene
Om vinteren bærer vi med oss mange insekter og småkryp i sekker med ved. Granbarkbille, myk borebille, løvtrebarkbukk, blåbukk og purpurbukk er alle vanlige gjester som ikke er farlige.
- De ligger i dvale blant vedkubbene. Når de så kommer inn i varmen, våkner de til liv og tror de skal ut i skogen for å pare seg. De blir isteden veldig forvirret av å befinne seg inne i et hus, sier Norstein.
Det kan finnes både larver og voksne insekter i veden din. De vil uansett dø etter kort tid innendørs.
På Folkehelseinstituttets (FHI) nettsider kan du lete etter skadedyr utfra hvor i boligen du har funnet dem.
Du kan også sende inn insektet som du har funnet til nærmere analyse hos FHI, for å finne ut av hva dette er og om det er nødvendig å sette i gang noen tiltak.
- Veggdyr krever tiltak
Preben Ottesen er avdelingsdirektør hos FHI i avdeling for skadedyrkontroll. Han beroliger oss med at de aller fleste krypene vi ser inne i boligene våre ikke er skadelige.
- Det er mye forskjellig som kommer inn som ikke har noe i et hus å gjøre. De tiltrekkes av lys eller av varme om høsten, men klarer ikke å overleve innendørs. Generelt sett kan man si at hvis du bare ser ett eksemplar av en art i huset, så er det trolig ingen fare på ferde. Ser du mange like kan det være mer grunn til å tro at de har bosatt seg inne i boligen.
FHI har utarbeidet flere brosjyrer som privatpersoner kan bruke for å finne ut hva slags skadedyr de har i huset og hvordan de kan bekjempes.
- Det verste synes jeg er veggedyr. Dette er nattaktive innsekter som suger blod av sovende mennesker. De overfører ingen kjente sykdommer, men man kan få kløende utslett etter å ha blitt stukket. Hvis du har fått disse i huset bør du tilkalle eksperter for å bli kvitt dem, sier Ottesen.
Oppbevar mat i tette beholdere
Tusenben, saksedyr, edderkopper og ulike biller kan alle forville seg inn i boligen din, men vil enten komme seg ut igjen eller dø etter en dag eller to.
- Det er mange ulike insekter som kryper ut av vedkubbene når de tas inn i huset. I februar/mars vil insektene ligge i vinterdvale ute i kulden, men våkne til liv inne og tro det er vår. Disse er harmløse, men folk blir engstelige.
En av de mest vanlige plagene er insekter og biller i mat. Ottesen ber folk være påpasselige med å holde orden i matskapene og aller helst oppbevare tørr matvarer i lukkede beholdere som krukker eller lignende.
- Det vanligste vi finner innendørs er ting som går i tørrvarer i kjøkkenskapene. Det finnes veldig mange ulike arter, ulike melbiller, møll osv. Hvis du har slike er det viktig å kaste matvarene som er rammet og oppbevare nyinnkjøpte produkter i tette beholdere. Du må for all del ikke sprøyte gift i matskapene, men kaste og støvsuge skapene godt. Disse billene kan legge eggene sine i de små hullene inne i skapet beregnet for å feste hyller, støvsug godt der også.
Ottesen forteller at det er larvene som gjør skade, ikke de voksne insektene. For å bli kvitt alle larvene som etter hvert klekkes ut anbefaler han å legge ut litt åte på en tallerken, da vil de voksne legge eggene sine der. Sett så tallerkenen i fryseren slik at eggene og larvene dør. Gjenta dette over tid til insektene er borte.
Litt kryp og insekter må du nok regne med å ha besøk av i boligen din, spesielt om du bor i rekkehus eller enebolig med utgang til hage. Det finnes rundt 23.000 arter av insekter i Norge, men svært få er som sagt til stor plage, annet enn din egen irritasjon.
Les også:
Dette gjør du ved vannskade i huset
Lilla vegger kan gi mer action på soverommet
Denne saken ble første gang publisert 24/06 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.