bytte og montere vinduer

Slik bytter og monterer du vinduer

Trinn for trinn.

BYTTE OG MONTERE VINDUER: Er det dags for å skifte vinduer? Det klarer du på egenhånd.
BYTTE OG MONTERE VINDUER: Er det dags for å skifte vinduer? Det klarer du på egenhånd. Foto: FOTO: Trygve Svindland
Først publisert Sist oppdatert

Skal du skifte vinduer? Husk først og fremst at dine nåværende vinduer kan være i langt bedre stand enn du tror, og at feil og mangler kan utbedres på en enkel måte. Dersom dette er tilfellet, kan du heller vurdere å restaurere dine nåværende vinduer. Men først; fremgangsmåten på hvordan du skifter og monterer vinduer.

Fjern først det gamle vinduet, og vær oppmerksom på at dersom gerikter og vannbrett er i god stand eller har forseggjorte detaljer, må disse fjernes forsiktig for å kunne brukes om igjen. Dersom geriktene er for skjøre til gjenbruk kan du ta et bilde av dem og deretter få laget opp nye i samme stil - sett at du vil ha make.

Vær også oppmerksom på fuktskader. Dersom du oppdager fuktskader underveis er det viktig at du lar veggen stå åpen og lufte seg.

Fremgangsmåte: Skifte vinduer

1. Mål bredde og høyde fra ytterkarm til ytterkarm på de eksisterende vinduene etter at du har revet av gerikter og eventuell bordkledning. Har vinduene standardmål er det stort sett lagervare hos produsentene, men dersom alt må lages må du regne med noen ukers leveringstid.

Dette trenger du:

Redskap: Kiler, hammer, sirkelsag, sag, håndhøvel, snekkerblyant, drill, hammer, vinkel, batteridrill, bor, kniv og huggjern.

Materialer: Vannbrett, beslag til vannbrett, utvendige og innvendige gerikter, luseklosser, spiker og lange skruer.

Isolasjonsmateriell: Mineralullisoslasjon til dytt, skumisolasjon, akryl eller annen egnet fugemasse.

2. Lysåpningen må alltid være minst 20 mm bredere enn vinduets karmmål. Det vil da bli en monteringsfuge på minst 10 mm. Kontroller hvor i veggen vinduet skal stå i forhold til kledningen og utlekting. Det anbefales at vinduene settes så langt ut som mulig i værharde kyststrøk, og i innlandsklima anbefales det motsatte.

3. Løft i første omgang kun vindusrammen på plass og vent med å sette inn selve vinduene. Dersom den eksisterende vindusåpningen ikke er i vater, justerer du opp vinduet med kiler - som regel må det vatring og lodding til for å plassere vinduet riktig i lysåpningen. Vinduets underkarm skal stå på bæreklosser i begge hjørnene og under eventuell midtpost, og må være helt i vater.

Les også: Slik maler du vinduskarmene

4. Sideveis slår du inn et par midlertidige kiler i hvert hjørne mellom karm og vindu. For høye vinduer kan det være nødvendig å bruke et kilepar på midten også. Kilene banker du forsiktig ut/inn for å vatre opp. Kilene må ha en vinkel som gjør at de ligger an i hele anslaget. Husk å be om kiler med på kjøpet når du handler vinduer.

5. Mål diagonalene. Er disse nøyaktig like lange, og alle karmene er i lodd og vater, er også vinduet korrekt. Heng vindusrammene på plass og kontroller at de svinger uten konflikt av noe slag.

6. Legg inn festeklosser i sidene med riktig tykkelse. Fest dem cirka 10 cm under hjørnene i toppen og 10 cm over hjørnene i bunnen. Forbor skruehull og fest vinduet til bindingsverket i lysåpningen med lange skruer.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Artikkelen fortsetter etter bildekarusellen.

7. Over og under vinduet må det være vannbrett og beslag så regnet ledes ut. De kan du få i ferdige lengder. Beslag av plast, aluminium og plastbelagt stål kappes til med baufil. Vannbrett og beslag settes opp før kledningen, mens gerikter først tas etter at kledningen er oppe. Det er viktig at disse detaljene gjøres korrekt, så ikke vann kommer inn i veggen og det oppstår fare for råte.

Les også: Slike sprekker i grunnmuren reparerer du selv

Vannbrettet plasseres slik at det leder slagregnet ut. Vannbrett fås i ferdige profiler i 2" og 4" bredde, men du kan fint lage dem selv også. Vannbrettet festes til losholt (spikerslag) med lange spikere, bor hull først. Brettet skal stikke noen cm ut fra vinduet på begge sider. Settes flere vinduer tett sammen, blir gjerne vannbrettet montert i én lengde.

8. Beslagene fås i bredder som tilsvarer vannbordene, og i mange lengder. Klipp til med platesaks eller baufil, fil til kantene med vanlig fil. Etter at spalten i overkant er fylt med isolasjon og er vindtettet, dekker du med en list. Dette er bedre enn å hekte vannbordet ned på karmen - da blir det nemlig vanskelig å hekte av vinduene når det skulle bli nødvendig.

Pass på at beslaget i underkant kommer godt opp i sporet i karmen, og sørg for at det blir 5-10 mm klaring mellom beslag og gerikter eller dekkende bord. Slik klaring skal det også være over beslaget i overkant. Poenget er at endeveden ikke skal bli stående i fuktighet, men få anledning til å tørke.

Isolere vinduer

At det er tett rundt vinduet er det viktigste for å hindre kuldeinntrenging. Det skal ikke store glipen til før kaldluft strømmer inn, eller at det blir kaldras. Da er kondens et faktum. Sørg for innvendig damsperre som omslutter riktig. Du kan bruke fugemasse og skum eller vindsperre. Det er viktig å tette med to trinns tetting, slik at det er luft mellom utvendig kledning (regntetting) og vindsperren (vindtetting).

Valg av fugeskum

Merk deg at noen fugeskumtyper er bedre enn andre, og at noen ekspanderer mindre enn andre. Vanlig fugeskum som brukes om vinterstid kan gi overraskelser som etterekspansjon når det blir varmt i været. Fugeskum velger du også etter hvilken høyde over havet huset ligger i, og etter hvilken temperatur/årstid du skal bruke det. Lufttrykkdifferansen fra fabrikk til huset kan være stor og medføre at skummet ekspanderer mer.

Fugeskum for vinter går normalt ned til 10 minusgrader. Sjekk derfor at fugeskummet du velger er egnet til nettopp ditt formål. Er du uerfaren, kan en doseringspistol hjelpe på jobben med å få det jevnt. Skal du hefte mot mur eller betong, er det viktig at det er støvfritt. Du kan bruke en sprayflaske med vann og spraye på for å gi bedre heft og utvidelse for skummet.