Brann i elektrisk anlegg
Du gjør vel ikke denne feilen?
Sprengkulda kan forårsake brann.
Huskeliste for sjekk i sikringsskapet
- Fjern alt som ikke skal være i sikringsskapet. Dette er ingen lagringsplass.
- Test alle jordfeilbrytere for å se om de fungerer ved å trykke på testknappen.
- Legg en finger utenpå dekselet av automaten og kjenn om den er varm.
- Sjekk at fargeindikatoren på overspenningsvernet ikke har endret farge.
Kilde: NELFO
Det er spesielt to ting du bør passe på for å beskytte boligen din mot sprengkulden vi opplever akkurat nå. Det ene er å passe på vannrørene i boligen, de er nemlig svært utsatt for frostskader nå i kulden.
Det andre er å ta vare på det elektriske anlegget.
Med kulden kommer også behovet for å skru opp ovnene, men det betyr også at belastningen på det elektriske anlegget øker.
- En 10 A skrusikring kan tåle en strøm på opp mot 20 A i en periode, og det betyr at ledningene blir belastet med rundt 4600 watt, noe som er langt mer enn det de er beregnet for, ifølge Bjørn Sørensen, fagsjef elsikkerhet hos NELFO.
Blir det elektriske anlegget overbelastet, kan det bli varmgang i ledninger og kontakter, og dermed fare for brannutvikling.
Utfordringen kan være spesielt stor i boliger med eldre anlegg hvor det blant annet fortsatt brukes skrusikringer.
Vær forsiktig med skjøteledninger.
Du bør være bevisst på at mye varmegang belaster det elektriske anlegget mer. Pøser du på med varme er det fornuftig å kjenne utenpå deksler i sikringsskapet. Du må heller ikke tildekke ovner. Det kan være skummelt med gardiner i nærheten av ovner. Da kan det fort bli røykutvikling og brann.
- Det viktig å være bevisst skiltene på ovnen. Og respekterer avstander til brennbart materiale som tekstiler og møbler. Dette er det viktig å forholde seg til, forklarer Sørensen.
Avstanden gjelder også lamper. For eksempel bør ikke spotlightlamper stå for nær brennbart materiale.
Kjøkkenlamper som står for nær skapdøra kan gi ekstrem varme. Det er viktig å bruke lamper og ovner i henhold til veiledning. Samt å kjenne utenpå deksler at det ikke for varmt.
- Du bør heller aldri bruke ekstern ovn på skjøteledning.
- Høytid for brannskader
Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring AS, bekrefter at kuldeperioder også høytid for brannskader, siden folk da fyrer mer enn normalt og kanskje med apparater som er gamle eller ikke så ofte i bruk.
- Slike hendelser kan godt ende med totalskadet bygning hvis man ikke får kontroll på brannen, men det er usannsynlig om det vurderes reduksjon i erstatningen. Kunden må være det som heter grov uaktsom før dette skal inntreffe. Reduksjon er mer relevant ved hovedstoppekran og tilstrekkelig varme, sier Wulff-Nilsen.
Kontroller sikringsskapet
Rådet fra Sørensen for å avdekke om det elektriske anlegget går på bristepunktet, er å føle utenpå deksler på stikkontakter, brytere med mere. Du bør også kontrollere sikringsskapet med jevne mellomrom og kjenne om det er ekstraordinært varmt rundt sikringene.
El-sjekken
1. Går sikringen unormalt ofte?
2. Får du elektrisk sjokk eller støt?
3. Har sikringer, stikkontakter eller annet utstyr høy temperatur?
4. Er sikringer, stikkontakter eller annet fastmontert utstyr ødelagt eller løst?
5. Er kabler løse eller defekte?
6. Løser ikke jordfeilbryter ut ved betjening av testknappen?
7. Er det hull eller utette kabelinnføringer i sikringsskapet?
8. Er det utstrakt bruk av skjøteledning eller ledninger som ligger gjennom døråpninger?
9. Har fargeindikatoren på overspenningsvernet endret seg?
Kilde: NELFO
Det elektriske anlegget belastes mye mer om vinteren. En kontroll av det elektriske anlegget kan avdekke feil som i verste fall kan føre til brann. Derfor kan det være lurt å få fagfolk til å kontrollere boligens elektriske anlegg.
En elektrisk installasjon krever vedlikehold. NELFO anbefaler at det utføres en el-kontroll hvert femte år og ved eiendomsoverdragelse.
Fagsjefen mener hyppig boligomsetning gir god grunn til en ekstra kontroll av det elektriske anlegget.
- Når for eksempel en eldre, enslig person som har vært sparsommelig med strømmen selger boligen sin til en småbarnsfamilie, er det god grunn til en ekstra sjekk. En barnefamilie har et helt annet bruksmønster, noe som gir en helt annen belastning av det elektriske anlegget. Det blir en helt annen varmgang og bruk av strøm.
Mye elektronikk i boligen
Om du kjøper brukt bolig, bør du også være oppmerksom, spesielt om boligen er bygget etter 2010. Før dette året hadde ikke elektriske installasjoner så mange punkter, men i 2010 kom den nye bolignormen som ga en helt annen standard. Tidligere måtte man gjerne bruke mange skjøteledninger.
I dag har vi mer elektronikk puttet inn i huset, men har ikke alltid flere kurser.
Bruker du gamle vifteovner bør du også være obs. Sjekk at ikke panelovnene i boligen er tildekket, eller at det står møbler tett inn til dem.
- Og når det gjelder frittstående varmeovner, bør disse generelt KUN brukes når man er til stede. Og særlig er gamle vifteovner farlige, fordi disse ikke er utstyrt med sikring som bryter strømmen dersom ovnen velter.
- Høysesong for brann
Ifølge Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge, er vinter høysesong for brann.
- Vi ser ofte at det blir flere store branner i årene med sterk kulde. Vi sprengfyrer inne, både i ovn og peis.
Hun forteller både om pipebranner og om branner forårsaket av overbelastning av det elektriske anlegget.
Slik slukker du brann i det elektriske anlegget.
Svært mange av brannene, rundt 40 prosent av brannene der vi kjenner kilden, har en elektrisk årsak dersom vi ser på tall fra de siste årene. Det innebærer at det enten er feil ved det elektriske anlegget i bygningen, eller at det er feil bruk av elektrisk utstyr.
- En jevnlig el-sjekk utført av NEK-sertifisert personell er absolutt å anbefale, tipser Neverdal.
Sjekk røykvarslerne
I tillegg bør røykvarslerne sjekkes jevnlig.
Fungerende røykvarslere er svært viktig, og liv reddes ved at man blir varslet om brann.
Ifølge Finans Norge er ikke brannstatistikken for hele 2015 klart ennå. I 2014 hadde vi rekordhøye erstatningsutbetalinger etter brann totalt sett, men mange branner var relatert til lynnedslag det året.
Erstatningsutbetalingene var på 2,8 milliarder kroner i private boliger og hytter, viser tall fra Finans Norge.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 14/01 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.