Bekjempe insekter
Du aner ikke hva som kan gjemme seg her
Det er spesielt ett insekt du ikke må få i støvsugerposen.
Det er mange metoder du kan bruke for å bekjempe insekter. Du kan bruke en sko eller avisen til å slå insektet med eller du kan ta edderkoppen ut av huset ved å sette et glass over insektet og så stikke et tynt papir forsiktig under før du løfter insektet ut av huset.
Mange sverger også til støvsugeren når insekter skal fjernes. Det kan være en effektiv metode, spesielt om du for eksempel har edderkoppfobi.
Stortrives i støvsugeren
Ja, støvsuging av insekter kan absolutt en enkel løsning, men du bør tenke deg nøye om før du tar støvsugeren i bruk.
Det er spesielt én art du ikke vil ha i støvsugeren - nemlig brun pelsbille.
Brun pelsbille er et av de vanligste skadedyrene vi har i Norge i dag. Billen kan spre seg raskt fra leilighet til leilighet, og den er nesten ikke til å unngå å få i hus.
Larvene lever av støv, samt hud- og håravfall. Den brune pelsbillen vil derfor leve svært godt sammen med resten av innholdet i støvsugeren.
Siden vi mennesker kvitter oss med 10 gram hudceller i døgnet, er det nok av mat i støvsugeren.
Blir det en stor fauna av biller og larver kan de leve en i støvsugeren en god stund.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Setter ned stoffskiftet
Johan Mattson, biolog, autorisert skadedyrbekjemper og fagsjef i Mycoteam, antar at jo mindre insektene er, jo større sjanse har de til å overleve i en støvsugerpose.
Insekter setter ned stoffskiftet og kan overleve over lengre tid i en støvsugerpose.
At edderkoppen setter ned stoffskiftet, er ikke unikt for edderkopper. Dette gjelder alle insekter. Alle leddyr er vekselvarme. Får de ikke nok mat, vil de leve på sparebluss.
Dette gjelder uansett hva slags art vi snakker om, selv om noen arter trives bedre i støvsugeren enn andre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kan krabbe ut
I motsetning til brun pelsbille, er edderkoppen et rovdyr. Hvis ikke edderkoppen får formert seg, blir det heller ingen flere edderkopper i støvsugeren. Edderkoppen vil derfor slite litt med å overleve i støvsugerposen.
- Derfor har jeg ingen sterke motforestillinger mot å støvsuge opp en enkelt edderkopp, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.
Men husk at det er en viss risiko for at den vil krabbe ut.
- Hvis du støvsuger opp en eller flere edderkopper, bør du ihvertfall sørge for at støvsugerposen blir kastet etterpå.
- Dette gjelder spesielt om du har støvsugd opp store mengder, sier Ottesen.
Har du edderkoppskrekk kan det være lurt å få noen andre til å fange den.
- Å støvsuge edderkoppen vil bare hjelpe en liten stund. Den kommer gjerne ut igjen når du skal tømme posen. Så da er du tilbake til utgangspunktet, opplyser han.
Skift posen jevnlig
Mattson i Mycoteam kjenner ikke til at det har vært gjort laboratorieforsøk med overlevelse eller rømningsforsøk fra støvsugere, men insekter som samles opp i en støvsuger blir presset sammen og blandet sammen med støv og andre ting.
- Dette gir insektene dårlig mulighet til å komme seg ut, sier skadedyreksperten.
Selv bruker han støvsuger for raskt kunne å samle for eksempel veps eller maur før de rømmer.
- Jeg vet at vepsen ikke dør umiddelbart. De er i hvert fall i live etter noen timer, men de er da svært medtatt og jeg har ikke sett at det er noen tegn til rømning, sier Mattson.
Legg posen i fryseren
Det er en risiko for små insekter, som larver og voksne biller, blir samlet opp i støvsugeren uten at du er klar over det.
- Du kan derfor regne med at en del insekter i støvsugerposen til vanlig. Blir posen stående lenge i støvsugeren mellom hver gang du støvsuger, kan det nok tenkes at insektene har mulighet til å ha det hyggelig i posen i mellomtiden.
Skadedyreksperten understreker at det derfor er lurt med en jevnlig utskifting av støvsugerposen.
- Hvis du er usikker og ikke vil kaste en dyr og nesten ubrukt pose det kanskje kan være insekter i, kan du legge den i fryseren over natta, for så å bruke den flere ganger.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 26/11 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.