faraomaur:

– Den gikk fra søpla og til sykesengene, kom seg under bandasjen og spiste på sårene

– Har du med deg en dronning hjem i kofferten, kan spredningen skje raskt, sier ekspert.

FARAOMAUR: Denne blindpassasjeren vil du neppe ha med deg hjem fra sydentur. Det er ikke uten grunn av bildet er uskarpt. Faraomaurene er bare et par millimeter lange, derfor er det vanskelig for skadedyrfirmaene å få skarpe bilder av dem.
FARAOMAUR: Denne blindpassasjeren vil du neppe ha med deg hjem fra sydentur. Det er ikke uten grunn av bildet er uskarpt. Faraomaurene er bare et par millimeter lange, derfor er det vanskelig for skadedyrfirmaene å få skarpe bilder av dem. Foto: Lennart Falk/ Anticimex.
Sist oppdatert

Folk reiser langt og ofte, men det er virkelig ikke alle suvernirer du vil ha med deg hjem fra ferieturen.

Det å få med seg eksotiske og plagsomme arter i bagasjen er ikke en ukjent problematikk, og et eksempel på dette er faraomauren.

– Forflytter man seg fra et sted med faraomaur kan man gjerne få den med i bagasjen. Det kan være en liten maurtue i møbler og løsøre, og blant annet er det funnet en maurtue inne i et knivskaft! Flere av våre kunder har fått det med på flyttelasset.

Det opplyser Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex.

Les også: Slik ser du forskjell på skjeggkre og sølvkre

Tropisk maurart

Ifølge Anticimex er faraomauren en tropisk maurart som har spredd seg over hele verden. Den vil ikke overleve utendørs i Norge, men når den først har etablert seg innendørs er det vanskelig å bli kvitt den.

– Mange land har faraomaur, og vi vet at det er mye i USA, Europa og i Asia. Det er ikke uvanlig å få med seg faraomaur fra for eksempel Thailand, sier Norstein.

Maurene holder til i mindre reir i små hulrom eller sprekker på varme, fuktige steder. Fordi de er så små kan koloniene blir store før de oppdages.

– Har du med deg en dronning hjem i kofferten, kan spredningen skje raskt. Faraomauren er ikke blant de vanligste skadedyrene vi har, men lokalt kan problemet bli veldig omfattende siden den sprer seg så raskt.

Det sier avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet (FHI), Mari Steinert.

Hun forteller at det i Norge er gjennomsnittlig 40 jobber relatert til faraomaur totalt for skadedyrfirmaer årlig.

– Variasjonen avhenger av reiseaktiviteten, opplyser Steinert.

Les også(+): – Tidligere fuktskader har gjort at vi må bytte stubbeloft og isolasjon. Kan vi bruke baderomsplater?

  • Når du reiser, vær oppmerksom slik at faraomaur ikke blir med. De kan følge med i sjokoladebarer og annet godteri.
  • Vær oppmerksom på varme og fuktige steder, slik som kjøkken og bad, bak flisene, i vannkokeren, i knivskaft.
  • Utbedring av faraomaur kan ta tid og kan kreve mange besøk, det kan ta måneder før resultatene er oppnådd.
  • Tørk opp søl fra saft, sukker, brus og kakesmuler med en gang. Spesielt om sommeren er dette viktig.

Kilde: Anticimex.

Se mer

Er altetende

Ifølge Anticimex kan en dronning leve i opptil 39 døgn, og kan i løpet av livet legge 4500 egg. Faraomauren spiser alt fra sukker, syltetøy, rått eller kokt kjøtt til døde insekter.

FARAOMAUR: Arbeiderne blir bare 2 - 2,5 mm. lange, mens dronningen kan bli dobbelt så stor. Maurene er brungule med en litt mørkere bakkropp.
FARAOMAUR: Arbeiderne blir bare 2 - 2,5 mm. lange, mens dronningen kan bli dobbelt så stor. Maurene er brungule med en litt mørkere bakkropp. Foto: ILLUSTRASJON: Anticimex.

Bekjempelse av faraomaur er en omfattende jobb og bør i de fleste tilfeller overlates til godkjente skadedyrbekjempere. Bekjempelsen må foregå ved hjelp av forgiftet åte.

Det er umulig å lokalisere alle reirene. Bruk av sprøytemiddel eller pulver kan føre til videre dannelse av nye kolonier og spredning av angrepet.

Problemet med faraomauren er at det kan ta tid å bli kvitt den.

– Det er mange dronninger, og om den finnes i en boligblokk over flere kvartaler må man gå til bekjempelse av hele kolonien. Det må legges ut forgiftet åte i hver eneste leilighet, sier Norstein.

En utfordring kan være at man ikke umiddelbart kommer seg inn i alle leiligheter, og det kan derfor ta tid å bekjempe mauren.

Les også: Her er krypene som bor i veden din

Sprer smitte

Faraomauren kan gi både allergiske og astmatiske plager, samt spre smitte.

– Problemet er at de vandrer mellom rene og urene steder og på den måten kan spre smitte. Det verste tilfellet var der sykehus fikk faraomaur. Den gikk fra søpla og til sykesengene, kom seg under bandasjen og spiste på sårene. Det blir en forferdelig smittekilde, forteller Steinert i FHI.

Den eneste mulige forebyggingen for å unngå faraomaur er å ha gode rutiner på behandling av gjenstander som tas inn i en bygning. Det skriver FHI på sine sider.

Spesielt gjelder dette butikker, fabrikker og andre typer næringsvirksomhet som får varer inn fra utlandet. En bør være klar over at faraomauren også kan spres mellom bygninger i Norge.

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2016, og sist oppdatert 09/10 2022.

Les også