høysesong for NABOKRANGEL:

Felte ett tre – hytteeier fikk 50.000 i erstatning

Har du vært fristet til å hogge ned naboens tre fordi det skygger for sola eller stenger for utsikten? Det kan koste deg dyrt.

NABOFEIDE: Et godt forhold til naboen er en viktig trivselsfaktor, men av og til kan det bli full klinsj. Trefelling og høye hekker er to temaer det ofte blir bråk rundt.
NABOFEIDE: Et godt forhold til naboen er en viktig trivselsfaktor, men av og til kan det bli full klinsj. Trefelling og høye hekker er to temaer det ofte blir bråk rundt. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Først publisert

Sommeren er høysesong for krangling med naboen. Når dagene blir lengre og varmere, tilbringer vi mer tid i hagen, og sannsynligheten for å havne i krangel med naboen blir større. I verste fall kan det som starter som en liten uenighet utvikle seg til en stygg og lang konflikt.

I 2019 bisto konfliktrådet med rådgivning i 629 nabosaker. Konfliktrådet er et gratis tilbud med over seks hundre meglere på landsbasis. Antall nabokonflikter til konfliktrådene har holdt seg på et ganske jevnt nivå de siste årene, ifølge Gro Jørgensen fra Konfliktrådet.

Hva opplever dere i konfliktrådet som de vanligste nabokranglene?

– Om trær skal felles eller ikke, klipping av busker, tomtegrenser, hensynsløs atferd ved naboen, bråk fra bolig. Uenighet når det gjelder fellesarealer, som for eksempel forsøpling, utgifter, snømåking. Kjæledyr til besvær er også et vanlig tema, sier Jørgensen.

Les også: Så høy kan hekken være

En av tre har kranglet med naboen

I 2018 gjorde Gjensidige en undersøkelse der en av tre svarte at de har vært i konflikt med naboen en eller flere ganger.

– Dette var stort sett likt over hele landet, med litt færre i de nordligste fylkene og litt hyppigere nabokrangler i Oslo og Akershus, sier Pål-Rune Eklo som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

I tett bebodde områder er det større sjanse for uenigheter rundt beplantning og støy, mens i områder med mer plass kan sakene handle mer om eiendomsgrenser og veirettigheter, opplyser Eklo.

<b>KAN BLI MER NABOKRANGEL: </b>Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål-Rune Eklo er spent på om våren 2020 kan by på flere nabokrangler enn normalt grunnet koronasituasjonen.
KAN BLI MER NABOKRANGEL: Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål-Rune Eklo er spent på om våren 2020 kan by på flere nabokrangler enn normalt grunnet koronasituasjonen. Foto: Pressefoto Gjensidige

Mange går rettens vei

Han sier konflikter ofte går så langt at de involverte søker advokathjelp. Og ifølge undersøkelsen til Gjensidige velger en av ti å inkludere advokat.

– Inkludert i innboforsikringen er en dekning som heter rettshjelp. Forsikringen dekker inntil hundre tusen kroner til utgifter, som for eksempel til advokat, sier Eklo.

Advokat Thor Gunnar Austin og kollegaene hans i Austin Lyngmyr & Co Advokatfirma får stadig henvendelser relatert til nabokonflikter.

– Det handler da gjerne om trær som skygger for naboens sol eller utsikt, og ulovlig felling av naboens trær. Det kan også handle om bråkete varmepumper eller tomtegrenser, sier Austin.

Les også: Selv den mest slitne terrasse kan bli som ny

Trefelling uten samtykke

Det kan kanskje virke fristende og bagatellmessig å hogge ned naboens tre mens naboen er på sommerferie, for etterpå å levere en flaske vin på døra som plaster på såret. Og dette er noe folk gjør stadig vekk, forteller advokaten.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Å felle naboens tre uten samtykke er ikke greit, understreker Austin. Og det medfører gjerne økonomiske konsekvenser.

– Etter rettspraksis så skal man ha en rimelig erstatning når et tre felles, opplyser Austin.

<b>DYRE TRÆR: </b>Et tre kan ha verdi på femti tusen kroner, derfor lønner det seg å spørre før man kutter ned naboens tre, forteller advokat Thor Gunnar Austin.
DYRE TRÆR: Et tre kan ha verdi på femti tusen kroner, derfor lønner det seg å spørre før man kutter ned naboens tre, forteller advokat Thor Gunnar Austin. Foto: Austin Lyngmyr

Verdifulle trær

Austin har selv representert en hytteeier som fikk femti tusen kroner i erstatning etter å ha fått treet sitt felt i forbindelse med skogrydding i et hytteområde. Det var da ikke gitt samtykke fra hytteeieren i forkant av ryddingen.

– Treet som hadde stått utenfor stuevinduet til klienten min, hadde hatt mye fugleliv og ga en naturopplevelse. Derfor var det beregnet som et parkmessig tre, utifra modellen VAT-03, og med en verdi på femti tusen kroner, sier Austin.

Advokaten forteller også om en annen sak der en eik stod for nær tomtegrensen i henhold til naboloven, men huseieren fikk allikevel beholde treet.

– Klienten fikk medhold i å beholde eika fordi treet er hult og bebodd av opptil femten hundre dyrearter. Naturvernloven går foran naboloven, sier Austin.

Les også: Hvis du ikke kan se himmelen gjennom vinduet, har du for dårlig dagslys

Korona kan føre til mer krangling enn normalt

Koronasituasjonen har gjort at folk tilbringer mer tid hjemme, gjerne med boligprosjekter på gang, noe som åpner for fler konflikter.

– I den spesielle tiden vi er inne i, er vi spente på om denne våren vil gi utslag med enda flere nabokrangler enn vanlig, sier Eklo.

Han oppfordrer folk til å prate med naboen før man starter opp med prosjekter som kan medføre støy eller ulemper for naboen.

Thor Gunnar Austin tror også den pågående situasjonen kan by på nabo-utfordringer.

– Vi har ikke opplevd noen forskjell foreløpig, men jeg tror at nå som folk er mer hjemme vil man også bruke eiendommen sin mer og være opptatt av å håndheve sine rettigheter. Det kan det bli mer nabokonflikter ut av, sier Austin.

Les også: Her er 45 kjerringråd som faktisk virker

Tidlig bistand

Går man lenge uten å komme til en felles løsning blir krangelen gjerne personlig og skjellsord kan utveksles.

– Det kommer litt an på når i konflikten man kommer inn med profesjonell bistand. Hvis man får tidlig profesjonell bistand får man et mer saklig perspektiv, sier Austin.

Jørgensen oppfordrer til å ta tidlig kontakt med naboen for en rolig prat der man forklarer sitt perspektiv, hvis man irriterer seg over naboen.

– Det er lurt å få til en løsning siden det er slitsomt å ikke kunne hilse på naboen. Hvis en ønsker bistand, så er konfliktrådet en mulighet. Ofte kan samtalen bli annerledes med en upartisk megler tilstede. Enigheten finner de selv fram til. Mekleren er ingen dommer, kun en tilrettelegger for dialogen i møtet, sier Jørgensen.