Boligkjøp

Tips til husdebutanter

Du har flere rettigheter enn du tror, når du kjøper bolig.

RETTIGHETER VED BOLIGKJØP:  Sett deg inn i rettighetene dine før du kjøper bolig.
RETTIGHETER VED BOLIGKJØP: Sett deg inn i rettighetene dine før du kjøper bolig. Foto: Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Tips til lånetakere

Skal du ta opp boliglån bør du tenke langsiktig:

- Rentenivået nå er usendvanlig lavt, så de som tar opp lån bør regne på 4 prosent over dagens rentenivå. Betaler de inn på egen konto de pengene som ikke går til de faktisk renteutgiftene, vil de venne seg til å ha månedlige utgifter på den summen. Og samtidig sparer de penger, sier forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Det er vanligere å oppdage feil ved hus enn ved leiligheter, mener regiondirektør i Forbrukerrådet, Vidar Holm, til Klikk.no

- Når det gjelder bytte fra leilighet til hus, vil en huskjøper generelt kunne oppdage flere feil og mangler ved boligen, sier Holm.

Ofte vil naboer oppdage feil i leiligheter, særlig om de ikke ligger på bakkenivå.

- De vil oppdage lekkasjer eller fukt fra kjøkken og baderom. De melder ifra, og borettslaget presser gjennom at man gjør noe med det, sier Holm.

Les også: Rimelig oppussing av badet

Større rettigheter

Når du kjøper hus, må du ta forbehold om at det finnes feil og mangler.

Det kan til og med finnes problemer som selger ikke var klar over, som at pipehatten ikke sitter slik den skal, eller uoppdagede knekte takstein som slipper inn fukt på loftet.

- Dessuten har eneboliger nedløp til takrenner som kan ha feil, og dreneringen er ikke alltid vedlikeholdt, forteller Vidar Holm

Dessuten har en enebolig større kvadratmetermasse enn en leillighet, og dermed større prosentvis risiko for at noe er galt.

Les også: Slik holder du grunnmuren fri for vann

- Det er såpass mange feil ved eneboliger i Norge i dag, at jeg tør påstå det ikke finnes ett hus uten en eller annen form for skade eller mangel - heller ikke nybygde hus, sier Holm.

Derfor er det mye viktigere med en grundig gjennomgang av huset og eiendommen før overtakelse.

Upresist

- Det er ikke feil å si at alle hus har mangler, men det blir litt upresist, mener administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta.

- Det kommer an på hvor små detaljer vi snakker om. Jeg var med å kjøpe leilighet til datteren min nylig, og takstmannen fant 52 feil og mangler. Selv hadde jeg vel funnet 10. Men det gikk på nivå med skjeve skapdører.

Dersom man skal kunne gå til sak etter et kjøp, må mangelen være på to til tre prosent av kjøpesum, mener Batta.

- Det vil si mellom seksti og hundre tusen dersom boligen koster to millioner. Så her gjenspeiles nettopp det at feil og mangler må være av en viss størrelse, sier Batta.

Huseiernes Landsforbund har laget en bok som heter Farer og feller ved kjøp og salg av bolig, som Batta henviser til for dem som er interessert.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Mangelfulle rapporter

Du må derfor kreve å få se en god tilstandsrapport.

En standard egenerklæring eller takstpapirer alene er absolutt ikke tilstrekkelig for å gi grundige opplysninger om huset.

- Se også godt etter feil og mangler når du er på visning, for det ofte lite dekkende formuleringer i rapportene. Dersom det er en fuktrose på en vegg i kjelleren, for eksempel, så kan det stå at det ikke er uvanlig i forhold til hva som er vanlig i en enebolig. Men det kan også være like før huset trenger ny drenering, og det kan fort koste to- til tre hundre tusen kroner, sier Vidar Holm.

Les også: Slik lager du en dreneringsgrøft

Uten membran

- Ofte står det også at takstmann ikke er sikker på om det er membran på badet. Det betyr som oftest at det ikke er membran. Både i det tilfellet, og dersom det er tegn på fukt i kjelleren, bør man be selger utbedre før du overtar. Alternativt legge inn et bud som tar forbehold om at du må bekoste disse utbedringene.

Holm sier at du da vil løpe en risiko for ikke å få tilslag på eiendommen, men det er i så fall ikke bare en negativ ting.

- Da bør du heller være kjempeglad for at du tok forbehold, imens en annen kjøper ikke gjorde det, og risikerer store reparasjonskostnader.

Les også: Råd mot fukt i kjelleren

Etter budrunden

Hvis du vinner budrunden og senere oppdager feil eller mangler ved overtakelse, har du rett til å holde tilbake det beløpet du eller fagperson anser må til for å utbedre skaden eller mangelen.

- Det har du rett til å gjøre uten å risikere mislighold av dine forpliktelser som kjøper, eller forsinkelsesrente. Selgers opplysningsplikt går foran kjøpers undersøkelsesplikt, men det er det mange som ikke vet, sier Holm.

Les mer om alle dine rettigheter og plikter ved huskjøp i avhendingsloven.

Avhendingsloven omfatter alle rettighetene du har i forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom.

Les også:

Dette har du krav på etter boligkjøpet

Råd for et bedre inneklima

Spar tusenlapper på håndverkeren

Oppskrifter på kremet pasta