Test av kubbelys

Vi har testet kubbelys

Hvilket lys har lengst brenntid og hvilke holder formen. Vi har testet 18 forskjellige kubbelys.

TEST: Vi har testet 18 kubbelys
TEST: Vi har testet 18 kubbelys Foto: FOTO: Øivind Lie
Sist oppdatert

Levende lys er suverent enten du skal skape god julestemning eller jukse huset rent. Vi har hentet inn alt vi fant av kubbelys, både fra dagligvare og faghandel. De er testet sammen, uansett om de er laget av stearin, parafin eller en blanding av dette.

Testen

Alle lysene har brent i 33,5 timer. Det er cirka halvparten av den gjennomsnittlige, oppgitte brenntiden på alle lysene.

Strengt tatt bør du trimme veken og kantene rundt lyset etter hvert som det brenner nedover. Det har vi ikke gjort i denne testen.

Alle lysene er kontrollmålt. De er oppgitt i høyde x diameter. Ved avvik er våre mål oppgitt i parentes.

Kriterier

Vi har målt brenntid og vurdert hvor godt lyset holder formen etter hvert som det brenner ned. Dette er de to viktigste kriteriene og vi har vektlagt brenntid noe mer enn formen på lyset.

Det ideelle er en kant som ikke blir for høy og tykk, men som følger lyset. I stedet for å henge utover, folder den seg jevnt innover slik at du slipper å trimme den. Noen av stearinlysene setter igjen en høy, tynn og dekorativ kant. Det godkjenner vi.

Likeledes er det viktig at lyset ikke renner.

Vi har også vurdert hvor pent flammen brenner, om lyset soter og om lyset er lett å tenne. Pris er ikke vurdert, men vi har oppgitt alle prisene i pris per centimeter.

Poeng

Alle lysene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best.

Vinneren

Vi har kåret Softstyle til vinner. Det hadde nest lengst brenntid og var et av lysene som holdt formen best. I tillegg er dette lyset det beste kjøpet.

Er du mer opptatt av at lyset skal brenne pent bør du velge lyset fra Åhlens. Her ble det en fin jevn kant som fulgte lyset nedover.

Dårligst ut kom Unik 100% stearin. Dette lyset var vanskelig å tenne og brant raskt med ujevn flamme. Veken delte seg også, og den ene delen brant ut på siden slik at hele lyset etter hvert kollapset.

- Alle våre lys blir grundig testet, både av oss og leverandøren. Lysene selger godt, og vi har ikke mottatt klager. Dette er trolig en produksjonsfeil, og det beklager vi, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland.

Her gir vi deg oversikt over de forskjellige lystypene:

Stearinlys

Vanlige stearinlys er basert på fettsyrer. Her er råstoffene hentet fra både dyre- og planteriket. Voksen blir temmelig hard, det skal mye til at dissse lysene blir myke i romtemperatur. Først ved 56 grader smelter stearinlyset. Stearinen er hvitere enn de andre typene og gir en større flamme.

Parafinlys

Parafinlys utvinnes fra mineralolje som raffineres før det brukes til lysproduksjon. Parafinlys brenner lenger og er enklere i produksjon enn stearinlys. Lysene overtrekkes gjerne med et lag hard voks for at ikke lyset skal bli for mykt, og at lysmassen renner ned for raskt. Parafinlysene tåler i motsetning til stearinlyset lite varme og bør ikke stå i sollys eller nær andre varmekilder.

Blandingslys

Blandingslys kombinerer stearinlysets holdbarhet og jevne flamme med parafinen som brenner lenger. Blandingslysene tåler moderat med varme. Forholdet mellom stearin og parafin kan variere. Dimensjonen på veken i forhold til lyset er også avgjørende for at lyset skal brenne jevnt og ikke dryppe.

Les også:

Lag Norges dyreste juletre nesten gratis

Glem hjemmelaget julepynt

Bli inspirert av stilige julehjem

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også