Test av kokkekniver

Knivskarp konkurranse

Vi har testet kjøkkenets viktigste redskap.

KNIVSKARPT: Her er kokkene på Alex Sushi i sving med testknivene.
KNIVSKARPT: Her er kokkene på Alex Sushi i sving med testknivene. Foto: FOTO: Annika Bohnenblust
Først publisert Sist oppdatert

Om testen:

Ekspertene

Sushikokk og kokk, Yong Zhang og Reni Winkelmann, hos Alex Sushi i Oslo har begge lang erfaring med kokkekniver; de har derfor vært ekspertpanelet for denne testen. Kokkene har brukt knivene i sitt daglige arbeid på kjøkkenet. 

Kokkeknivene

Vi valgte å teste ti standard kokkekniver i prisklasen 80-2.000 kroner, og utvalget er basert på hvilke kniver det selges mest av i butikker som Rafens, Kitch'n, Traktøren og Jernia.

Vi valgte også å teste to keramiske kniver ettersom bruk av denne typen kniver er en voksende trend. Keramiske kniver er laget av et hardt kjemisk sammensatt materiale som kan bli mye hardere enn stål; dette gjør at knivene holder seg skarpe lenge, men dersom de får ett brudd i eggen kan de ikke repareres. 

Kriteriene

De fire kriteriene knivene er blitt bedømt på er; grep, knivblad, design og anvennelighet. Både design og grep er i stor grad smakssak, ettersom det varierer hva man syns er pent og hvordan man holder kniven.

Knivene er hovedsakelig blitt testet på ulike grønnsaker og fisk. Ingen av knivbladene ble slipt før bruk.