Her er de beste kjøkkenmaskinene
Etter litervis med eggedosis, stabler med sukkerbrød og masse bolledeig har vi funnet de beste kjøkkenmaskinene.

I denne testen har vi sett på kjøkkenmaskiner fra de store kjedene, ni stykker i alt. Prisene ligger mellom 4000 og 7000 kroner. Noen av de dyreste modellene har en del ekstrautstyr.
Høye krav
Vi har sett på brukervennlighet, kapasitet, byggekvalitet og selvsagt det ferdige resultatet.
Under brukervennlighet har vi vurdert hvor enkelt du monterer og demonterer de ulike delene. Er det selvforklarende eller blir du stående med mange deler på bordet og klø deg i hodet? Alle knapper, hendler og brytere må være enkle å betjene, helst uten at du må inn i brukerveiledningen.
Maskinen må kunne kjøres uten at det blir mye sprut og søl, og stå støtt og rolig når den kjører tunge deiger. Under resultat har vi vurdert hvordan maskinen takler tunge oppgaver, og så vi har sett på det som egentlig er det viktigste i hele testen: resultatet!
Hvor mye hodekløing?
Vi har sett på brukervennlighet, kapasitet, byggekvalitet og selvsagt det ferdige resultatet. Under brukervennlighet har vi vurdert hvor enkelt du monterer og demonterer de ulike delene. Er det selvforklarende eller blir du stående med mange deler på bordet og klø deg i hodet?
Alle knapper, hendler og brytere må være enkle å betjene, helst uten at du må inn i brukerveiledningen.
I bruk må maskinen kunne kjøres uten at det blir mye sprut og søl, og den må stå støtt og rolig når den kjører tunge deiger. Under resultat har vi vurdert hvordan maskinen takler tunge oppgaver, og så vi har sett på det som egentlig er det viktigste i hele testen: resultatet!
Hvor godt jobber maskinen?
Hvor bra blir eggedosisen, sukkerbrødet og bolledeigen? Blir eggedosisen fin og luftig innen rimelig tid? Er deigen til sukkerbrødet jevn og godt blandet, eller er det klumper og synlige rester av ingredienser? Blir bolledeigen skikkelig eltet slik at den får riktig konsistens, og må maskinen ha hjelp for å få blandet alle ingrediensene skikkelig?
Til slutt har vi sett på kvaliteten på maskinen. En skikkelig kjøkkenmaskin skal kunne arves, så enkelt er det. Da er det materialvalg og hvordan maskinen er skrudd sammen som avgjør.
En bråkete maskin som jobber tungt og fort går varm vil trolig ikke holde lenge om du baker brød to ganger i uka. Store vibrasjoner er også et dårlig tegn. Likeledes lette, billige materialer på feil steder. Tilbehøret må også være i solide materialer. Har maskinen garanti ut over det normale tar vi også det med i vurderingen.
Vinnere og de mindre gode
Det er ingen dårlige maskiner i testen, vi kan heller si de har kvaliteter på helt ulike felt. Derfor har vi ikke gitt noen av dem lavere enn karakteren 3. Typisk nok er maskinene fra Point og OBH de som leverte den beste bolledeigen, men fikk begge lav skår på byggekvalitet.
For maskinen fra Ankarsrum er det helt motsatt, den har god kvalitet på selve maskinen, men slet med den lille, fuktige bolledeigen.
Kenwood er testens vinner. Den gjør det bra på alle kriterier.
Nederst i testen finner du maskinen fra Smeg. Den gjør det dårligst i vår vurdering. Den ser ut som en flymaskin fra 50-tallet, men det er ikke helt flykvalitet på selve maskinen. I tillegg slet vi med tuklete betjening, bakebolle som satt seg fast, og et under middels resultat på deigene.