Test av kjøkkenmaskiner 2017

Her er de beste kjøkkenmaskinene

Etter litervis med eggedosis, stabler med sukkerbrød og masse bolledeig har vi funnet de beste kjøkkenmaskinene.

Test: Vi har testet kjøkkenmaskiner.
Test: Vi har testet kjøkkenmaskiner. Foto: Inger Marie Grini
Først publisert Sist oppdatert

I denne testen har vi sett på kjøkkenmaskiner fra de store kjedene, ni stykker i alt. Prisene ligger mellom 4000 og 7000 kroner. Noen av de dyreste modellene har en del ekstrautstyr.

Kort fortalt

Kenwood er vår testvinner, men også maskinene fra Bosch og Kitchenaid komme veldig godt ut av testen.

Høye krav

Vi har sett på brukervennlighet, kapasitet, byggekvalitet og selvsagt det ferdige resultatet.

Under brukervennlighet har vi vurdert hvor enkelt du monterer og demonterer de ulike delene. Er det selvforklarende eller blir du stående med mange deler på bordet og klø deg i hodet? Alle knapper, hendler og brytere må være enkle å betjene, helst uten at du må inn i brukerveiledningen.

Maskinen må kunne kjøres uten at det blir mye sprut og søl, og stå støtt og rolig når den kjører tunge deiger. Under resultat har vi vurdert hvordan maskinen takler tunge oppgaver, og så vi har sett på det som egentlig er det viktigste i hele testen: resultatet!

Hvor mye hodekløing?

Vi har sett på brukervennlighet, kapasitet, byggekvalitet og selvsagt det ferdige resultatet. Under brukervennlighet har vi vurdert hvor enkelt du monterer og demonterer de ulike delene. Er det selvforklarende eller blir du stående med mange deler på bordet og klø deg i hodet?

Alle knapper, hendler og brytere må være enkle å betjene, helst uten at du må inn i brukerveiledningen.

I bruk må maskinen kunne kjøres uten at det blir mye sprut og søl, og den må stå støtt og rolig når den kjører tunge deiger. Under resultat har vi vurdert hvordan maskinen takler tunge oppgaver, og så vi har sett på det som egentlig er det viktigste i hele testen: resultatet!

Hvor godt jobber maskinen?

Hvor bra blir eggedosisen, sukkerbrødet og bolledeigen? Blir eggedosisen fin og luftig innen rimelig tid? Er deigen til sukkerbrødet jevn og godt blandet, eller er det klumper og synlige rester av ingredienser? Blir bolledeigen skikkelig eltet slik at den får riktig konsistens, og må maskinen ha hjelp for å få blandet alle ingrediensene skikkelig?

Til slutt har vi sett på kvaliteten på maskinen. En skikkelig kjøkkenmaskin skal kunne arves, så enkelt er det. Da er det materialvalg og hvordan maskinen er skrudd sammen som avgjør.

En bråkete maskin som jobber tungt og fort går varm vil trolig ikke holde lenge om du baker brød to ganger i uka. Store vibrasjoner er også et dårlig tegn. Likeledes lette, billige materialer på feil steder. Tilbehøret må også være i solide materialer. Har maskinen garanti ut over det normale tar vi også det med i vurderingen.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Vinnere og de mindre gode

Det er ingen dårlige maskiner i testen, vi kan heller si de har kvaliteter på helt ulike felt. Derfor har vi ikke gitt noen av dem lavere enn karakteren 3. Typisk nok er maskinene fra Point og OBH de som leverte den beste bolledeigen, men fikk begge lav skår på byggekvalitet.

For maskinen fra Ankarsrum er det helt motsatt, den har god kvalitet på selve maskinen, men slet med den lille, fuktige bolledeigen.

Kenwood er testens vinner. Den gjør det bra på alle kriterier.

Nederst i testen finner du maskinen fra Smeg. Den gjør det dårligst i vår vurdering. Den ser ut som en flymaskin fra 50-tallet, men det er ikke helt flykvalitet på selve maskinen. I tillegg slet vi med tuklete betjening, bakebolle som satt seg fast, og et under middels resultat på deigene.

Om testen:

I panelet satt Inger Kløkstad, Anita Bakker og Pierre Xavier Chinniah.

 

Pierre Xavier Chinnia er konditor med lang erfaring fra diverse stjernerestauranter, en rekke bakerier og konditorier, og tidligere president i det norske konditorlandslaget.

Inger Kløkstad er kokebokforfatter og driver Ingers Brød, og er godt kjent av mange for Ingers Rugbrød. Anita Bakker er faglærer i helse, ernæring og miljøfag og matansvarlig i Hjemmet.

Maskinene er testet rett ut av boksen, med innstillinger og justeringer satt av produsenten. Vi har laget eggedosis, sukkerbrød og bolledeig. En relativt liten bolledeig med ganske høyt væskeinnhold, noe som er ekstra krevende for maskinen. Vi har tatt tiden på alle prosessene, og vurdert resultatet underveis, og når alt er ferdig. Sukkerbrød ble vurdert som deig og ferdig resultat. Bolledeigen ble kun vurdert som deig.

Kvaliteten er vurdert ut ifra materialvalg, og hvor solide de ulike løsningene fremstår. Lydnivå, vibrasjoner og varme-utvikling er også tatt med i vurderingen. Eventuelt ekstrautstyr kommer frem i testen, men påvirker ikke poenggivningen. Alle maskinene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.