Overmøblering
Slik unngår du et overmøblert hjem
Unngå blant annet å innrede med en for stor bokhylle.
"Å komme fra et møblert hjem" er vel en frase de fleste kjenner til. Men hva vil det si å ha et overmøblert hjem? Er mye møbler synonymt med overmøblert, eller er det plass (rettere sagt mangel på plass) som er den avgjørende faktoren?
Mange hjem har en tendens til å bli overmøblert. Når alle nødvendige rom og mange gjenstander skal klemmes inn i én leilighet kan det fort virke både trangt og overmøblert.
Et slikt hjem hjem vil ofte fremstå som rotete, og dermed vil romfølelsen minske. Det er også viktig å velge møbler som tar hensyn til rommets størrelse.
Overmøblering en fagsjargong
Jon Guttu er sivilarkitekt og forsker ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). Han forklarer til bonytt.no at "overmøblert" sannsynligvis er en fagsjargong, uttalt fra arkitektenes ståsted og betyr å putte inn for mange møbler og ting i et rom.
- Hva som regnes som overmøblert, vil variere med tid og sted. 70-tallet var en periode der det overmøblerte ofte ble sett som frodighet og variasjon.
- Ellers har vel arkitekter helt siden slutten av 1800-tallet foreskrevet færre møbler enn folk flest tenderer til, sier Guttu.
- Odd Brochmann skilte (i Oslo Byes Vels boligundersøkelse under krigen) mellom tre møbleringsformer. Den symmetriske (konvensjonelle), den kaotiske og den funksjonsbetonte. De to første var i mange tilfeller også eksempler på overmøblering.
Overmøblerte mangler balanse
Daglig leder i interiørbutikken Vollywood, Marianne Granly forteller til bonytt.no at et overmøblert hjem er et hjem der det er mye møbler og interiør, eller for store møbler/for mange farger, enn det som er funksjonelt og estetisk.
- Et overmøblert hjem har ikke balanse mellom interiøret og størrelsen på rommet eller interiøret fyller ikke den ønskede funksjon.
Granly forklarer videre at ethvert miljø trenger åpne områder som fungerer som små pustehull, slik at sinnet får fri fra alle inntrykk når man oppolder seg i rommet.
- Er det for mye/store møbler eller interiør, mye bruk av farger eller mønstre, kan et rom virke overfylt og rotete.
- Kunsten er å finne møbler som fyller funksjonen du trenger i rommet, og som samtidig er passe store/små i forhold til plassen der de skal stå.
Innred etter funksjonsbehov
Når det kommer til småtingene, pynteelementene, er det ifølge Granly akkurat de samme prinsippene som gjelder.
- Velg pyntesaker som fyller den funksjonen du ønsker. Ha akkurat passe mye framme, slik at hver enkelt pynteting/møbel kommer til sin rett - ellers kan det ene slå det andre i hjel.
- Dersom man har mulighet, kan det være en god ide å bytte på hva man har framme og samtidig pakke vekk pyntesaker og mindre møbler for eksempel i forbindelse med skifte av årstidene.
Granly understreker at dersom du følger disse små tommelfingerreglene vil et rom kunne virke større, ryddigere og mer harmonisk å oppholde seg i.
Tips for å unngå overmøblering
Ifølge nettstedet ladies-trends.com bør du unngå dette hvis du ikke vil ende opp med et overmøblert hjem:
- For mange møbler i et lite rom gjør at det fort virker overmøblert.
- Ikke heng store bilder og malerier på veggene.
- Unngå å innrede med en stor, overfylt bokhylle.
- Gå for noen lys, speil og vakre vaser med et par blomster i. Dette er elementer som vil få rommet til å virke større.
- Unngå store eller mønstrete tepper i et lite rom - det er nok til å få rommet til å se "overfylt" ut.
- Ikke fyll alle veggene med mønstrete, glorete tapet - rommet vil bli et sant kaos.
Overmøblering avler dårlig inneklima
Det er ikke bare det rent estetiske det går utover når du tyr til overmøblering. Ifølge rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Rose Lyngra, har tett møblering også betydning for inneklimaet.
- En overmøblert leilighet eller bolig betyr at det blir vanskeligere å komme til når man skal rengjøre, og det blir flere ting som samler støv, har Lyngra tidligere uttalt til bonytt.no.
Ikke overmøbler på visning
Det finnes vel ikke en eiendomsmegler i dette landstrakte land som anbefaler en overmøblert stil når boligen skal selges.
Et overmøblert rom kan nemlig skape en klaustrofobisk følelse og hindrer potensielle kjøperes evne til å visualisere seg sitt eget hjem.
Les også:
Dette skal følge med boligkjøpet
Hva er egentlig "et steinkast"?
- Advokater, dommere og arkitekter er typiske "naboer fra helvete"
Sjekk ut Bonytts inspirasjonsguide