Pusse opp lysekroner
Slik gir du ny glans til lysekronen
Visste du at prismene kan vaskes i oppvaskmaskinen?
Inne på Centrum Fornikling i Oslo blinker det i prismer og skinner av nypusset messing. På alle kanter henger lysekroner: Små, nette, verdt noen tusenlapper og svære, antikke lamper med lange blingbling til betydelig høyere pris.
Lysekronene var lenge de viktigste lyskildene på herregårder og slott. Installerte lysekroner skal nå følge med boligen ved salg.
Daglig leder i Centrum Fornikling Terje Marthinsen får lampenes utseende til å leve opp til den høye verdien de kan ha.
- Noen kan være så dyre at det ikke går an å sette prisen på dem, sier han.
Han har jobbet med lysekroner verdt 400.000 kroner, og har blant annet over 20 lysekroner på Akershus festning i porteføljen.
Marthinsen er tredje generasjon i bedriften som får lysekroner til å skinne igjen, i lokalet jobber også sønnen Andreas, som skal ta over med tiden. De fikser lampearmer som er brukket, skifter ut knuste prismer, gjenoppretter farger som var.
Det er imidlertid ikke alt du trenger profesjonell hjelp til. Mye kan du gjøre selv.
Se hvordan du kan rengjøre prismene her:
Ulike typer lysekroner
Marthinsens understreker at forskjellige lysekroner krever ulikt vedlikehold. Variasjonene i lysekroneland er enorme hvis du begynner å sette deg inn i det. Men når det kommer til rengjøring, kan man gjøre det litt enklere:
Hovedskillet går mellom lysekroner med eller uten prismer, sier Marthinsen.
Dette er hans rengjøringsråd ut fra hva slags lysekrone du har i hendene:
Messingkroner m/ klarlakk: Kun vanlig renhold. Kan vanligvis bruke mildt såpevann og klut, men den skal tørkes med et glasshåndkle eller lignende fort etter vask. Aldri legg deler i vann.
Messingkroner: Disse kan poleres med pussemiddel som er beregnet for messing. Til rengjøring er det best å bruke tørr klut. Brukes det fuktig klut, må dette straks tørkes av, ellers vil overflaten bli anløpt.
Forgylte lysekroner: Disse skal aldri pusses eller poleres. Kun vanlig rengjøring. Helst uten såpe og vann. Forgyllingen kan renses, men det bør skje hos fagfolk. Det er kjedelig om forgyllingen blir skadet.
Prismekroner: Her kan man bruke vanlig vindusspray. Spray på krystallen (uten at sprayen kommer i kontakt med metall), eller rett på glasshånkleet/ kluten, og tørk forsiktig av prismene. Prismene kan også tas av kronen og vaskes i oppvaskmaskin. Maks 60 grader.
Stopp et øyeblikk: Krystall i oppvaskmaskinen? - Hvis du holder deg under 60 grader, går det bra, forsikrer Marthinsen.
Metallet bør ikke sprayes, men vedlikeholdes som anbefalt ovenfor. Lysekroner som er forniklet eller forkrommet: Mildt såpevann og tørkes med det samme. Kan også poleres forsiktig med sølvpuss.
Rengjøring av lysekrone
Charlotte K. Lunde driver CKL Interiør på Stabekk. I samarbeid med en svensk bedrift, rengjør og renoverer hun lysekroner til fordums glans, i tillegg selger hun nye lysekroner.
- Eldre prismekroner har som regel høy kvalitet, og det er verdt å renovere dem, har hun sagt til klikk.no.
Hun forteller at lysekroner som er produsert før 1940-tallet er rent håndverk, mens lysekroner som er produsert fra 1980 og fremover som regel er laget i tynne lettmetaller, og er vanskelig, ofte umulig, å reparere.
Noen ting er generelt vanskeligere å rengjøre enn andre. Slik vasker du på kinkige steder. Lunde anbefaler ingen å demontere lysekronen selv, og får inn mange lysekroner der kundene har forsøkt, men gitt opp. I tillegg ødelegges ofte bindtråden, og det er vanskelig å finne riktig bindtråd til kronen igjen.
Hun anbefaler å la prismene henge på kronen og heller gå over med microfiberklut for glass, eller levere inn kronen til profesjonell rengjøring.
Dessuten fraråder hun folk å bruke ferdigblandet krystallspray.
- Den legger seg som en hinne på prismene og tiltrekker seg fett fortere. På sikt forringer den kvaliteten på prismene, sier hun.
Rengjøring av prismene
Hvis du likevel ønsker å ta sjansen på å vaske prisme-lysekronen selv, kan du prøve deg på denne oppskriften fra wikihow.com:
- Skru av strømmen og la lyspærene kjøle seg ned.
- Legg et tykt teppe på gulvet. Da vil ikke krystall som evt detter ned, knuse.
- Ta evt noen bilder av lysekronen, så du husker hvordan du skal sette den sammen igjen.
- Fjern lyspærene.
- Løft ned lysekronen hvis mulig.
- Legg to håndklær ved vasken: Ett for skitne prismer og ett for rene prismer.
- Fjern prismer fra én del av lampen. Vask dem i såpevann (Zalo går bra). Eddik i husvasken brukes av mange. For prismer kan vann og noen dråper eddik bra som et alternativ til såpen. Rens med varmt vann. Tørk. Legg dem på håndkleet for rene prismer.
- Sett de rene prismene tilbake der de hører til. Gå løs på neste del av lampen.
- Tørk av stammen. NB: Vær oppmerksom på hva stammen tåler, og om den trenger spesialmidler.
- La tørke fullstendig.
- Heng den opp igjen, skru evt på strømmen.
Lakkere stammen
I tillegg til rengjøring, går det an å gjøre flere ting for å få en glitrende fin lysekrone.
Messingstammen på lysekronen oksiderer lett og blir mørkere med årene.
- Mange ønsker kronen nettopp slik, sier Lunde.
Stammen kan lakkeres hvis du ikke ønsker at kronen skal eldes slik, og heller ikke ønsker å pusse den.
- Angrer man seg, kan lakken vaskes bort med hett vann, men sjekk først hvilken lakk som bør brukes, hva som er skånsom mot metallet og at den går an å vaske bort, advarer Lunde.
Bind lampen med finere tråd
Den originale bindetråden, som ofte var i jern og var tykkere og hardere, har ofte misfarget prismene. Feil vasking er gjerne én av årsakene. Du kan binde om med en tynnere tråd som både er finere og mer skånsom mot prismene.
- Dersom man mister en eller flere prismer er det ganske enkelt å binde selv. Man trer messingtråden gjennom prismen og hullet i stammen og tvinner trådene på baksiden. Teknikken kalles "Swedish twist", forteller Lunde.
Hvis det mangler deler på lysekronen, finnes det noen få profesjonelle restauratører som kan fremskaffe nye deler, eller støpe nye deler selv. Deler som er brukket sølvloddes, løse deler skrues til og skjeve deler bukkes til.
Bytt ut det elektriske
For gamle lysekroner kan det være fornuftig å bytte ut det elektriske. Etter 50-60 år har strømledningene ofte tørket ut. Lampeholderne, særlig dersom de peker nedover, må som regel byttes ut oftere, rundt hvert tiende år, litt avhengig av bruken av lampen.
- Dette anbefaler vi ikke at du gjør selv med mindre du har relevante kunnskaper og kjenner dagens elektriske standarder, sier Lunde.
Også Marthinsen i Centrum Fornikling råder til å være forsiktig med el-anlegget på lampene.
- Husk at el-opplegg ikke må utsettes for fuktighet. På gamle lysekroner må man også være forsiktig med håndtering av alt el-opplegg. Gamle sokler og ledninger er ofte sprø, og kan skape overledning eller kortslutning. Får man støt, hvis noen pærer blinker, sokler sitter løst eller isolasjon løsner på ledninger, må man kontakte fagfolk som kan utbedre det, sier han.
Dersom du har lysekrone med strøm i lysarmer, og dekslet på lysarmen er smuldret opp eller tørket, kan du få dem skiftet ut.
Lunde håper flere ser verdien i å ha en lysekrone i hjemmet.
- En vakker lysekrone er prikken over i´en i rommet. Når lyset brytes mot prismene og det gnistrer i krystallene, finnes det ikke noe som er vakrere og skaper mer atmosfære i rommet, mener hun.
Denne saken ble første gang publisert 07/04 2014, og sist oppdatert 03/11 2021.