Stue, innredning og oppussing:

Smarte tips for innredning av stua

Interiørarkitektene gir deg enkle tips for innredning av stua.

MØBLERING. Sofaen trenger ikke stå helt inntil veggen. Store puter kan også fungere som sitteplasser.
MØBLERING. Sofaen trenger ikke stå helt inntil veggen. Store puter kan også fungere som sitteplasser. Foto: Espen Grønli
Først publisert Sist oppdatert
ALTERNATIV: Denne sofagruppen fungerer også som romdeler. I stedet for vanlig salongbord, er det her brukt en puff med et brett over.
ALTERNATIV: Denne sofagruppen fungerer også som romdeler. I stedet for vanlig salongbord, er det her brukt en puff med et brett over. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Er du ikke helt fornøyd med innredningen eller leselyset i stua? Vi har spurt tre interiørarkitekter om deres enkle tips for en ryddigere og stiligere stue

Enten du planlegger oppussing eller kun tenker deg små endringer er det greit å få med noen ekspertråd på veien.

Del

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen

  • Møbelvalg: En sofagruppe trenger ikke bestå av en komplett gruppe i samme utførelse og design. Vær kreativ og start gjerne med sofaen. Den skaper rammer for rommets utseende med hensyn til stil og valg.
  • Sofabord: Når det gjelder sofabord, har funksjonen endret seg de siste tiårene. Det er ikke sikkert det trenger å være 80 x 120 cm. En pall eller en smal benk kan duge.
  • Bildebruk: Har du et yndlingsbilde, kan du hente farger derfra til bruk i stuen ellers for eksempel til puter og annen dekor. Et svart/hvitt bilde kan skape en strengere stil enn et fargerikt maleri.
  • Belysning: Belysningen skal være stemningsskapende og tilpasset flere ulike behov. Downlights kan skape et offentlig preg fordi rommet ofte er stort. Gå for varierte former av lamper og installer godt leselys.
  • Nytt lys: Alle lampene trenger ikke være synlige, tenk også skjult belysning. Tenk annerledes og monter lys bak hyller etc. De nye ledlysene finnes i dag i et utall versjoner. Nytt på markedet er en fem meter lang ledning med selvklebende lysdioder. Perfekt til å feste hvor som helst, men lyskilden blir da kun en effekt.

Interiørarkitekt MNIL Kathinka Dalseg

  • Størrelse: Har du liten stue, bør du velge et gulv med mørk flate. Det gir inntrykk av et større rom. Men velger du mørke vegger og kontrastvegger med for eksempel mønstrede tapet, virker stuen mindre. Et tapet med mønster kan være morsomt og lekkert, men det går fort ut på dato.
  • Fargebruk: Velg en farge du er komfortabel med . Sammenlign med farger du har i resten av stuen. Det finnes minst 2500 synlige farger i fargehandelen, du har nok å velge mellom. Jeg synes det er ok å gi et maleri motstående farger eller en nøytral farge som fremhever kunstverket.
  • Bildelys: Såkalt maleribelysning hvor man monterer en liten belysningsarmatur på toppen av bildet, anbefales ikke. Kun toppen av motivet blir fremhevet og i mange tilfeller ødelegger det også bilder fordi det bleker flaten øverst i et maleri eller foto. Malingen kan også tørke ut og krakelere. Resultatet kan bli at bildet mister verdien.
  • Belysning: Velg små gulvarmaturer med svingbar arm ved enkeltstoler og på hver ende av sofa eller på vegg i omtrent hodhøyde slik at fanget belyses når du leser. Vil du ha opplys, finnes det mange veggarmaturer som kan monteres i en høyde slik at du ikke ser lyskilden. Pass på at det er ulike belysningsnivåer i rommet slik at det ikke oppleves som et lysakvarium.

Interiørarkitekt MNIL Linda Lien

  • Sonedeling: I en stor stue er det gunstig å definerer flere soner, for eksempel en sone for TV, peiskos, lesing og spising. Definer gjerne med tepper i tillegg til møbelgrupper. Det vil hindre at det ser ut som alt "flyter".
  • Smått: I små stuer bør du møblere åpent. Plasser de høye og ruvende møblene mot veggen og lavere møbler mot midten av rommet slik at de fysisk og visuelt ikke stenger. Ikke møbler i kø langs veggen, det er fint å se litt vegg.
  • Bildevegg: Det er lurt å samle flere mindre kunstverk innenfor et område. Bruk maskeringstape for å finne fram til plassering av bildene. Da er det lett å justere uten at du setter merker.
  • Prøver: Lag gjerne et materialkart hvis du skal i gang med et større prosjekt slik at alle farger og materialer blir samstemte.Ta med tapet- og tekstilprøver hjem og se på dem i de omgivelsene de skal brukes. Det er også lurt å male et prøvestrøk før du setter i gang.
DETALJLYS. Ikke bruk såkalt lys som er montert på bildet eller maleriet, men plasser det på avstand slik at det ikke skader bildet . Plasser gjerne lyset annerledes som bak hyller eller oppå skap.
DETALJLYS. Ikke bruk såkalt lys som er montert på bildet eller maleriet, men plasser det på avstand slik at det ikke skader bildet . Plasser gjerne lyset annerledes som bak hyller eller oppå skap. Foto: Espen Grønli

Diskuter oppusingsprosjektet ditt og få nyttige tips av folk som kan det i Verktøyformet.

BILDEVEGG: Sett sammen bilder som harmonerer slik som på denne billedveggen fra ett av interiørarkitekt Linda Liens prosjekter.
BILDEVEGG: Sett sammen bilder som harmonerer slik som på denne billedveggen fra ett av interiørarkitekt Linda Liens prosjekter. Foto: Sveinung Bråthen
VÆR KREATIV. Salongen trenger ikke bestå av en komplett gruppe i samme utførelse og design. Her fungerer lysskulpturen som avlastningsbord.
VÆR KREATIV. Salongen trenger ikke bestå av en komplett gruppe i samme utførelse og design. Her fungerer lysskulpturen som avlastningsbord. Foto: Sveinung Bråthen

Les også:

Belysning i stua

Innredningstips til stua

Gode stueråd

Rått materialvalg

LESELYS: Sørg for godt leselys i sofakroken eller ved godstolen.
LESELYS: Sørg for godt leselys i sofakroken eller ved godstolen. Foto: Foto: Sveinung Bråthen