Slik er nordmenns morgenrutiner

Surfer på sengekanten og sjekker mail på do

Soving, sex, og snapchat; sjekk hva nordmenn driver med på soverommet.

MORGENSTUND HAR GULL I MUNN: Sjekk hva nordmenn driver med før de går på jobb om morgenen.
MORGENSTUND HAR GULL I MUNN: Sjekk hva nordmenn driver med før de går på jobb om morgenen. Foto: FOTO: Ikea
Først publisert Sist oppdatert

I dag lanseres årets versjon av verdens aller største trykksak; Ikea-katalogen 2015.

Denne gangen er det soverom, bad og morgenrutinene våre møbelvarehuset vil se nærmere på og forbedre. I den anledning har Ikea - i samarbeid med Respons Analyse - gjennomført en omfattende spørreundersøkelse om nettopp morgenrutinene våre.

De aller fleste av oss har erfaring med at morgenen og hvordan denne forløper seg har mye å si for hvordan resten av dagen går.

- Halvparten av alle nordmenn mener for eksempel at god tid om morgenen er avgjørende for å få en bra start på dagen, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, Siv Elizabeth Egger, til Bonytt.no.

- God tid kan bety så mye, som å rekke den kaffekoppen eller finne det du trenger for dagen.

TA MORGENEN TILBAKE: Ikea vil hjelpe deg med å finne den gode morgenrutinen.
TA MORGENEN TILBAKE: Ikea vil hjelpe deg med å finne den gode morgenrutinen. Foto: FOTO: Laurenconrad.com

Egger forklarer at gode løsninger på nettopp de rommene som er viktigst når du starter dagen er alfa og omega for en god morgen.

- Bad og soverom er to av de viktigste rommene i hjemmet. Det er her vi starter dagen vår, og dermed her vi legger fundamentet for hverdagen.

Slumring, sex og surf

I undersøkelsen, hvor et landsrepresentativt utvalg på 2121 personer ble spurt om sine morgenvaner på soverom og bad, kom det frem at mange av oss prioriterer kvalitetstid i sengen på morgenen, og gjerne så lenge som mulig før man må stå opp og møte dagen.

- Undersøkelsen viser blant annet at nordmenn er vanedyr på morgenen, og hele 65 prosent av kvinner og 55 prosent av menn oppgir at de har en fast morgenrutine, forklarer Egger.

Videre forteller tallene at 1 av 4 prioriterer å slumre eller surfe på nettet som det første de gjør om morgenen, mens 1 av 10 nordmenn oppgir at de har sex om morgenen før de forlater hjemmet for en arbeids- eller skoledag. 

- Felles for kjønnene er at begge er opptatte av at en positiv mental innstilling gir en god start på dagen, forklarer Egger.

- 27 prosent mener det er viktig for dagsformen å våkne med positive tanker om fremtiden.

Sliter med nattesøvnen

Ifølge undersøkelsen står det slett ikke så bra til med nordmenns nattesøvn, og mange er bekymret for at de ikke får nok søvn.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Hele 1 av 3 nordmenn oppgir at de sliter med nattesøvnen på grunn av stress og hverdagsutfordringer, forklarer Egger.

- Kvinner har mer bekymringer enn menn, og 4 av 10 kvinner oppgir at stress er utfordrende for nattesøvnen.

Et stort antall av de spurte innrømmer å kjenne seg trøtt på morgenen, og hele 1 av 4 sier de er så trøtte om morgenen at de synes det er vanskelig å stå opp.

SPISER I SENGEN: Hele 1 av 10 nordmenn innrømmer å regelmessig spise i sengen.
SPISER I SENGEN: Hele 1 av 10 nordmenn innrømmer å regelmessig spise i sengen. Foto: FOTO: Ikea

- Kvinner er i flertall her med 28 prosent, opp mot 22 prosent menn, forklarer Egger.

- Og de samme som sier at de ikke får nok søvn, innrømmer også at det er vanskelig å få en god dag om man ikke har fått nok søvn.

Det er mange utfordringer som kan true nattesøvnen, og noen av tingene som gikk igjen i undersøkelsen var stress, for varmt eller kaldt soverom, problemer med å få luftet soverommet skikkelig.

Søvnekspert, lege og professor dr.med. ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen, Bjørn Bjorvatn, tror også at både stress og temperatur kan ha noe å si for kvaliteten på nattesøvnen.

- Bekymringer og stress har en stor effekt på nattesøvnen , det er dokumentert av flere store studier, forklarer Bjorvatn til Bonytt.no.

- Det samme gjelder også både temperatur og luft. Mørke, ro og moderat temperatur er å trakte etter på soverommet, og eventuelt bruk maske og ørepropper om dette hjelper på søvnen.

Når det gjelder surfing og mail-sjekking på sengekanten, er søveksperten også skeptisk.

- Bruk soverommet til å sove i, ikke til verken jobb, mobil eller nettbrett.

- Sliter du med å sovne kan et varmt bad hjelpe, det samme kan å lage seg en god søvnrutine. Ikke bli stresset om det tar litt tid å sovne, prøv å lære deg en avspenningsteknikk, som du også kan bruke om du våkner midt på natten.

Rent sengetøy og god søvnhygiene

I undersøkelsen var det mange faktorer som ble nevnt som viktige for at den gode søvnen skulle finne sted.

- 1 av 3 nordmenn mener at en god seng og behagelige dyner og puter er det viktigste for å sove godt, røper Egger.

- Det veier faktisk tyngre enn det å få nok timer med søvn.

Hele 38 prosent av kvinner (men dog bare 20 prosent av menn) liker aller best å legge seg i helt rent og nyvasket sengetøy, og mener dette også er avgjørende for hvor god søvnen blir.

De aller fleste melder at de bytter sengetøy annenhver uke, men igjen er det kvinner som er mest nøye på dette, og menn har en litt mer avslappet holdning til hvor mange netter de har sovet i samme sengetøyet.

Når det gjelder hvem vi aller helst sover sammen med, er det tydelig at nordmenn flest liker en varm kropp ved siden av seg, og bare stakkarslige 3 prosent oppgir at de helst sover alene, uten partner eller barn i sengen, for å få en god natts søvn.

Når det gjelder aktiviteter, er det søvn, sex og spising som gjelder, og hele 1 av 10 innrømmer at de ofte spiser i sengen.

Bjorvatn synes det er interessant at mange mener de sover dårligere i rotete rom og skittent sengetøy, men påpeker at han tviler på at det er gjort formelle studier på dette.

SOVER IKKE NOK: De fleste som ble spurt om sine sovevaner og morgenrutiner innrømmer at de ikke tror at de sover nok timer hver natt.
SOVER IKKE NOK: De fleste som ble spurt om sine sovevaner og morgenrutiner innrømmer at de ikke tror at de sover nok timer hver natt. Foto: FOTO: Thinkstock

- Jeg vet jo ikke om denne spørreundersøkelsen til Ikea er gjort med validerte spørsmål selvsagt, men jeg synes jo det er spennene funn som er gjort på dette med rot og kvaliteten på søvnen.

Pusterom og alenetid

Når det gjelder hva vi driver med på badet, er tallene også ujevnt fordelt, og måten vi bruker dette rommet på er litt forskjellig fra kvinner til menn.

- Ifølge undersøkelsen viser det seg at menn gjerne bruker badet som gjemmested og pusterom i en hektisk hverdag, forklarer Egger.

- 27 prosent av menn oppgir at de går på do som et påskudd for alenetid. 18 prosent kvinner oppgir det samme. 

Det vi driver med i denne alenetiden er - kanskje ikke overraskende - teknologi.

-  Kvinner bruker sosiale medier om morgenen, og menn jobber og sjekker mail, forklares det i Ikeas pressemelding.

- Og bruk av medier blir mer og mer vanlig i norske hjem på morgenkvisten.

- Nær 31 prosent oppgir at de er innom sosiale medier i løpet av morgenen før de forlater hjemmet. Her er kvinner i flertall, med 37 prosent sammenlignet med 24 prosent menn.

Menn sjekker derimot mail før de forlater huset - faktisk oppgir hele 28 prosent at de enten jobber eller sjekker e-post om morgenen, mens 21 prosent kvinner oppgir det samme.

Når vi gjør dette på badet, vil det si at mange av oss sitter på do med smarttelefonen i hånden. Og her er gutta verst.

- Menn gjør dette oftere enn kvinner, med 38 prosent sammenlignet med 30 prosent.

Og ikke nok med bare surfing.

- 1 av 10 snakker med familie og venner i telefonen på do.

Morgenstund og medier

Professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU og ekspert på sosiale medier, Arne Krokan, er ikke overrasket over tallene i undersøkelsen og at nordmenn bruker tiden på badet til å sjekke både Facebook og Instagram.

- Vi er jo sosiale individer, så vi er opptatte av nyheter og hva som skjer andre steder, forklarer Krokan til Bonytt.no.

- Faktisk er vi genetisk programmerte til å være opptatte av andre mennesker, og forskere har faktisk klart å finne at vi har et tilnærmet sosialt gen, som man kan se ved å scanne hjernen med en MR-scanner.

Professoren forklarer at det på mange måter skapes avhengighet av sosiale medier.

- På samme måte som det gjøres det ved spillemaskinene i Las Vegas. En ting er at vi er opptatt av spill og lek, men spill som er avhengighetsskapende skaper en slags "flow-situasjon", der vi glemmer tid og sted og bare er konsentrert om den aktiviteten vi utfører. Dette inntrer også når vi leser en roman eller når vi er så konsentrert om en aktivitet at vi glemmer tid og sted.

Og avhengigheten har ført med seg mange endringer.

- Man har funnet ut at flere menn sitter når de tisser etter at de fikk smarttelefon, forklarer Krokan.

- Dette er fordi det er vanskelig å stå mens en sjekker eposten eller Facebook. 

Medieeksperten tror at selv om mange finner pusterom ved å sjekke sosiale medier og lar dette bli en pause og egentid, vil det absolutt være sunt å lære seg å koble av fra den stadige strømmen av oppdateringer også.

- Det er ikke uten grunn at denne ofte refereres til som "Junk Flow".

Les også:

Slik gir du Ikea møblene nytt liv

Slik får du hotellfølelse på soverommet

Juks deg til luksusfølelse på badet