Slik får du sove i varmen
- Prøv lakenet i kjøleskapet og isbiter foran viften
Her er tipsene du trenger for å få sove når det er tropenatt.
Du skal ikke sove bort sumarnatta, heter det så fint. Og akkurat det er det nok mange som overholder nå i heten, enten man nå vil være våken eller ei.
Det ekstremt varme sommerværet vi opplever over store deler av landet gjør at mange sliter med å få sove på kvelden, men fortvil ikke, det er heldigvis råd å finne som vil gi deg nattesøvnen tilbake, tropenetter til tross.
Ifølge den britiske avisen Daily Mail finnes det mange vel utprøvde tips, triks og metoder man kan benytte seg av for å sørge for en god natts søvn i varmen.
1. Ikke sov naken
Ifølge nettavisen er det første rådet å ikke kle seg naken - selv om soverommet føles som en badstu.
- Motstå fristelsen til å kle deg naken når nettene er varme og fuktige, forklarer søvnekspert Dr. Neil Stanley til avisen.
Det høres kanskje logisk ut at å kle av seg gjør at man kjøles ned, men det er ifølge Stanley faktisk bedre å ha på seg en nattskjorte eller pyjamas laget av naturlige fibere, enn å sove naken.
- Stoffet i pyjamasen trekker svette til seg og dermed vekk fra kroppen din, noe som gjør at du vil føle deg mer avkjølt og komfortabel.
Et annet tips fra søvneksperten er å sove uten dyne.
2. Sov på siden
Sover du på siden, og ikke på magen eller ryggen, vil en større del av kroppens overflate være eksponert for luft og trekk, og dermed gjøre at du kjøles ned raskere.
3. Ta en kald dusj
Vi sover bedre når temperaturen er litt kjøligere enn den temperaturen vi er vant til å ha rundt oss i våken tilstand. Og er det så varmt ute at det er vanskelig å få til å få ned temperaturen i selve soverommet, ja så kan det være en idé å prøve å få ned kroppstemperaturen littegrann før du legger deg.
Tar du en kjølig eller lunken dusj før du legger deg, vil dette gjøre at temperaturen i kroppen din går litt ned. Vått hår vil også sørge for at hodet ditt holdes kjølig i noen timer etter at du har lagt deg.
- Men pass på at vannet ikke er for kaldt, advarer Daily Mail.
- Da kan du risikere at du våkner såpass mye at du vil slite med å få sove uansett.
Den norske reiseeksperten og eventyreren Gunnar Garfors, som i 2012 besøkte fem land på fem kontinenter på bare én dag, vet en ting eller to om å prøve å få sove i varmen.
- Ja, dette har jeg masse erfaring med, ler Garfors på telefonen med Klikk Bolig.
- En gang i India opplevde jeg 46 varmegrader og høy luftfuktighet. Da var det bare å legge seg på gulvet med et håndkle jeg hadde vridd opp i iskaldt vann over meg - samt en våt klut på pannen, i et rom med gjennomtrekk og vifta på full guffe.
Garfors, som i fjor satte Guinness Verdensrekord som den yngste hobbyreisende som har besøkt alle land i hele verden, har også forsøkt kald dusj trikset:
- Trikset er å ta en kald dusj, og legge seg rett oppå lakenet uten å tørke seg, forklarer Garfors.
- En gang i Stillehavet gjorde jeg dette, og la meg på gulvet rett foran et åpent kjøleskap.
Nettstedet Wikihow har et smart tips:
- La kaldt vann fra kranen renne over håndleddene dine. Innsiden av håndleddene og av underarmene er stedene på kroppen hvor blodet flyter nærmest overflaten, så å kjøle ned disse områdene under kaldt vann vil gjøre at hele kroppen din kjøles ned.
Lag iskald luft
Nettstedet Wikihow har et super-tips for å kjøle seg ned med en vifte:
- Kjøp en pose med isbiter i dagligvarebutikken og tøm hele posen i en stor skål - en ovnspanne er perfekt, for den må være stor nok til å samle opp vannet etter hvert som isen smelter, forklarer nettstedet.
- Plasser skålen med isbiter like foran viften (mellom viften og deg selv), og nyt den kjølige luften som blåser over deg. Luften i rommet vil være kjølig i så lang tid som det tar isen å smelte - som burde være tid nok for å sovne på.
4. Bruk en vifte
En vifte kan hjelpe til med å redusere kroppstemperaturen din temmelig raskt, bare du vet hvordan du skal gjøre det.
- Sikt mot fjeset ditt når du stiller inn viften, forklarer professor Jim Horne på Sleep Research Centre ved Loughborough University til avisen Daily Mail.
- Kinnene dine kan faktisk være med på å frigjøre mye varme fra kroppen din.
Garfors har en annen måte å gjøre det på:
- Jeg stiller viften slik at den blåser like over meg og sirkulerer luften, forklarer reiseeksperten.
- Eventuelt går det an å stille vifta slik at den blåser mot veggen eller taket, slik at jeg heller får luften i "retur". På denne måten unngår jeg at luften kommer rett på meg, for da kan det til og med hende man våkner når man først har sovnet av at det plutselig blir for kaldt.
5. Kjøl ned laknene
Dersom du ikke velger å droppe å ha et laken over deg når du skal sove, så kan alternativet være å gjøre lakenet eller teppet du bruker så kaldt som mulig. Avisen Daily Mail foreslår å brette lakenet sammen i en pose og legge det i kjøleskapet i et par timer før leggetid.
- Når det er tid for å legge deg, brer du det kalde lakenet over deg og vil umiddelbart kjøles ned, forklarer avisen.
- Alternativet er å legge putetrekkene i fryseren en stund før det er leggetid.
Men ikke forvent at effekten skal vare natten igjennom.
- Effekten av disse metodene vil nok være heller kortvarige, forklarer Dr Stanley til avisen.
- De varme kroppene våre vil raskt varme opp både lakener og putevar.
6. Sov nede
Varme stiger, så når termometeret viser tropenatt, da er det på tide å forflytte seg nedover, enten til gulvet av soverommet, eller aller helst til en etasje nedenfor.
- Flytt soverommet ut av soverommet og ned på sofaen om den er i en etasje under, råder Daily Mail.
- Og har du takvinduer bør du åpne disse på vidt gap for å sørge for at varmen stiger opp og ut av huset.
Garfors har også god erfaring med å sove på gulvet.
- Det er alltid kjøligere ned mot gulvet, forklarer eventyreren.
- Og er det stein eller flis på gulvet er det enda bedre, da dette kjøler ganske godt. Man kan jo også legge teppet på gulvet for å gjøre opplevelsen litt mykere.
7. Ikke stress
Varmt eller ikke, ekspertene er enige om at det aller verste du kan gjøre når det gjelder nattesøvnen, er å stresse over hvor sent det er eller hvor få timer du kommer til å få sove i natt.
- La stress og bekymringer ligge igjen utenfor soverommet, forklarer overlege Olav Skatvedt ved Søvnspesialisten, til Klikk Bolig.
- Det kan også hjelpe å skrive ned stikkord om hva som opptar deg, slik at hjernen får fri om natten. Å være for opphengt i hva klokken er, kan også være svært stressende.
8. Hold deg varm på beina
Mange tror at å stikke beina utenfor teppet er en smart måte å kjøle seg ned på, men der tar du faktisk feil, mener ekspertene.
- Å være kald på beina kan være med på å gjøre at du sover urolig, forklarer avisen Daily Mail.
- Da er det bedre å kle teppet av seg på overkroppen og heller holde seg varm på beina. Husk at det er ansiktet du vil holde avkjølt for å sove bedre.
9. Sov alene
Det er klart det er hyggelig å sove sammen med sin kjære, men om det er varmen som holder dere våkne, ja da kan det være lurt å satse på separate soverom til nettene igjen blir kjøligere og mer behagelig å sove i, mener Daily Mail.
- Menneskekroppen genererer mange watt i varme, så sliter dere med å sove fordi det er varmt, ja da kan det være en idé å ta i bruk gjesterommet i noen netter fremover.
10. Ikke spis for sent og unngå alkohol
Lange lyse sommerkvelder er laget for sene middager på terrassen og grillfest med naboene, men om dere sliter med å få sove på varme netter, ja da bør dere unngå både å spise så sent og å nyte alkohol før leggetid.
- Jo mer kalorier kroppen din driver og forbrenner, dess varmere blir du, forklarer Dr Stanley til avisen.
- Prøv heller å spise en lett salat til middag når det er varmt.
Sats også på å spise tidligere enn du vanligvis gjør, slik at kroppen din får mulighet til å fordøye maten før du må legge deg. Og unngå alkohol.
- Selv om mange tror at de sovner lettere om de har drukket før leggetid, så kan alkohol være med på å gi både urolig søvn og mange oppvåkninger, forklarer Skatvedt.
- Noe som resulterer i en generelt dårlig søvnkvalitet.
Les også:
Slik fjerner du flekker på hodeputen
Slik får du hotellfølelse på soverommet
Denne saken ble første gang publisert 25/07 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.