Kjøpe dyne og pute

Tre spørsmål er avgjørende når du skal kjøpe ny dyne

Slik velger du riktig dyne og pute.

RIKTIG VALG: Flere faktorer er avgjørende i valget av riktig dyne og pute.
RIKTIG VALG: Flere faktorer er avgjørende i valget av riktig dyne og pute. Foto: Illustrasjonsfoto: Tempur
Først publisert Sist oppdatert

Verdt å vite om dyner:

Dundyner kan deles inn i tre kategorier;

- Sommerdyner

- Medium varme dyner

- Vinterdyner

Det finnes ulike duntyper;

- Andedun (mest vanlig)

- Gåsedun

- Moskusdun

- Edderdun

Dunkvalitet: Sier noe om mengden dun/fjær i dynen. Jo mere dun, desto bedre er dynen.

Dynens bæreevne: Sier noe om dunens evne til å isolere. Høy bæreevne betyr at fyllet er lett, luftig og isolerer godt.

TO DYNER ER OPTIMALT: - Jeg vil anbefale alle å ha en sommerdyne og en vinterdyne da dette er det mest optimale, sier daglig leder ved Monstad, Mette Knold.
TO DYNER ER OPTIMALT: - Jeg vil anbefale alle å ha en sommerdyne og en vinterdyne da dette er det mest optimale, sier daglig leder ved Monstad, Mette Knold. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Det kan være vanskelig å velge dyne. En ting du i alle fall bør merke deg, er at du mest sannsynlig ikke vil få en dyne som er optimal hele året. Derfor bør du bytte mellom en sommerdyne og en vinterdyne.

Det sier Mette Knold, daglig leder ved utstyrsforretningen Monstad i Sarpsborg, hvor de har solgt dundyner i over 90 år.

Ifølge eksperten er det særlig tre spørsmål som er avgjørende i valg av dyne:

 

1. Er du ute etter sommerdyne eller vinterdyne?

 

2. Hva er temperaturen på soverommet ditt?

 

3. Er du en varm eller kald person?

 

Tre kategorier dundyner

Vi deler inn dundynene i tre ulike kategorier: sommerdyner, medium varme dyner og vinterdyner.

- Sommerdyner er lette, svale dyner som passer på sommeren og for de som har det varmt på soverommet, fastslår Knold.

Medium varme dyner er et kompromiss mellom sommer- og vinterdyner. De kan i utgangspunktet fungere både på sommer og vinter, avhengig av hvor varmt du har det på soverommet og hvor varm du er som menneske.

- Det finnes også dyner som har to ulike sider, en varm side og en svalere side. Dersom du våkner på natten og er varm, kan du snu dynen rundt og bruke den på den andre siden, tipser Knold.

Vinterdyner passer for de som har det kaldt på soverommet og for mennesker som fryser lett på natten.

Ulike duntyper

Det finnes flere ulike duntyper, men den mest vanlige er andedun.

Dun fra gjess blir også brukt i dyner. Disse dunene er noe større enn andedun.

- En annet svært eksklusiv duntype er edderdun. Dette er verdens letteste og best isolerende råmateriale og dunen samles inn for hånd når ærfuglen har forlatt redet, opplyser Knold.

Det finnes også dyner med moskusdun som har edderdunslignende egenskaper. Disse dunene er mer bøyde og griper inn i hverandre.

Dunens bæreevne

Bæreevne er et uttrykk du trolig vil støte på når du skal ut og kjøpe dyne. Dette sier noe om dunens evne til å isolere, samt dunkvaliteten.

- En høy bæreevne betyr at fyllet er lett, luftig og isolerer godt. Det inneholder mer luft enn dun med lav bæreevne. Det er faktisk luften i dunene som holder kulden unna, ettersom kroppen varmer opp luften, forklarer Knold.

Desto dårligere dunkvalitet (mengden dun/fjær i dynen), jo lavere vil bære- og isoleringsevnen til dynen være.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Allergikere og dundyner

- Mange allergikere tror de ikke kan ha dundyne, forklarer Linn Andersen, butikksjef hos interiørbutikken Princess på Storbyen kjøpesenter i Sarpsborg.

MYTER OM FIBER: - Mange tror feilaktig at allergikere ikke kan ha dundyner, forteller Linn Andersen, butikksjef ved Princess på Storbyen i Sarpsborg.
MYTER OM FIBER: - Mange tror feilaktig at allergikere ikke kan ha dundyner, forteller Linn Andersen, butikksjef ved Princess på Storbyen i Sarpsborg. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Hun kan imidlertid avsløre at dagens dundyner er av en helt annen kvalitet enn de dundynene folk hadde før i tiden. Nymotens dyner er vevd så tett at verken husstøvmidd eller hudavkalking fra mennesker (som husstøvmidd lever av) trenger igjennom stoffet.

- Dundynene går igjennom internasjonale produktkontroller som garanterer at dynene ikke inneholder husstøvmidd. Derfor er det bare personer som er allergiske mot dun som ikke kan ha dundyne i dag, påpeker Andersen.

Dette utgjør forøvrig en veldig liten del av befolkningen, men Andersen forteller at langt flere allergikere kjøper fiber i den tro at dun ikke er noe for dem. Hun legger til at mytene rundt dundyner trolig også er årsaken til at en del eldre mennesker insisterer på å kjøpe fiberdyne.

Fiberdyner til dunallergikere

Argumentene som taler for bruk av fiberdyner er at polyesterfiber er et hygienisk isoleringsmateriale som ikke støver og heller ikke tar opp fukt eller lukt.

- Fiber gir god isoleringsevne, er allergivennlig og har et gunstigere prisnivå. Dynene tørker også mye raskere ved vask enn det dundyner gjør, understreker Andersen.

En fiberdyne er dog heller ikke bare en fiberdyne. I likhet med dundynene er det også her mange ulike typer fiber å velge mellom.

- Polyesterfiber brukes i sommerdyner og lette helårsdyner. Hullfiber brukes i tykkere helårsdyner og thermodyner, kruset hullfiber er mye av det samme som hullfiber, men forskjellen er at denne fiberen er kruset, forteller Andersen.

I tillegg finnes det også microfiber, ballfiber og siliconiserte fiber som alle har ulike egenskaper.

Andre typer dyner

Dersom du kunne tenke deg å utvide dynehorisonten noe, skal du vite at det finnes både ulldyner og silkedyner på markedet.

Mikkel Mortensen er eier av den danske slikedyneprodusenten Silkeland. Han forteller at en av de aller største fordelene med en silkedyne, er at husstøvmidd ikke kan leve i en silkedyne.

- Dette er meget viktig for personer med allergi. Mange av våre kunder med allergiproblemer forteller at søvnkvaliteten deres er blitt markant bedre etter at de begynte å sove med silkedyne, opplyser han.

Valg av hodepute

Puter kan være nesten enda vanskeligere å velge enn dyne.

- Hvordan du sover, har mye å si for ditt putevalg. Det viktigste er at puten skal gi god støtte, samt hjelpe nakken og ryggsøylen til å ha en nøytral stilling i løpet av natten, sier May Anita Raustein Berg, produksjef i Høie.

Valg av riktig pute er med andre ord avgjørende for god søvn. Vi kan dele inn putene i tre ulike kategorier: høy pute, mellomhøy pute og lav pute.

- Folk som sover på siden anbefales å kjøpe en høy pute som gir god støtte til nakken slik at ryggsøylen ligger rett, sier Knold i Monstad.

Mennesker som sover på ryggen, vil trolig trenge en mellomhøy pute. Denne størrelsen er den mest vanlige og mest solgte. Sover  du best på magen, bør du imidlertid velge en flatere pute slik at nakken ikke blir liggende i en feil stilling.

Raustein Berg legger til at barn som går over fra juniorpute til voksenpute, bør begynne med lav pute.

Flere alternativer

I likhet med dynene, finnes det alternativer i både dun og fiber.

- Den største forskjellen mellom dun- og fiberputer er komfort og levetid. En fiberpute bør du bytte oftere enn dun, påpeker Andersen i Princess.

Ifølge Raustein Berg i Høye har microfiber virkelig tatt markedsandeler de siste årene.

- Dette er en veldig tynn polyesterfiber som kan forveksles med dun. Den har den samme myke følelsen og evnen til å forme seg etter hode og nakke, men prisen til en god fiberpute, sier hun.

Fiberputer er lette å vaske og tørker raskt om uhellet skulle være ute.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.